Isarescu coteaza cresterea economica pentru 2012 la "2 si ceva". Cu cat scade inflatia

×
Codul embed a fost copiat

Scenariul de baza in proiectia inflatiei pentru anul viitor ia in calcul o rata de crestere economica "in jur de 2 si ceva" la suta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fara sa ofere detalii.

Ieftinirea produselor agricole din aceasta vara i-a convins pe romani sa mearga iar la cumparaturi. In plin sezon au cheltuit mult mai putin pe fructe si legume, iar asta se va vedea si in rata inflatiei care va ajunge putin peste 3%. La fel de adevarat este ca acum oferta e mai redusa si ca cei car mai au marfa cer pe ea cat vor. 

Partea buna este ca vestile pentru 2012 suna promitator.

Mugur Isarescu: "Inflatia anuala va ajunge In primavara, in martie-aprilie, la 2% sau mai putin."

Adica sub multe tari din Uniune. Gata cu preturile care cresc mereu de la o luna la alta, ne asigura guvernatorul Bancii Nationale. Pe tot parcursul anului viitor legumele si fructele se vor scumpi cu mai putin de 1%. Pericolele vin, insa, din alta parte: vorbim aici de preturile pentru energie, combustibili si tigari.

Citește și
Portretul burselor - 4
CNBC: Investitorii curteaza din nou "ratustele urate" din Europa de Est
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Mugur Isarescu spune ca a avut curaj sa dea primul semnal de ieftinire a creditelor in lei tocmai pentru ca a scazut inflatia.

Guvernatorul BNR a dat de inteles ca, daca situatia din Grecia ramane sub control, din ianuarie dobanzile vor continua sa scada.

Practic Banca Nationala incearca sa forteze bancile sa ieftineasca creditele in lei, adica sa reduca dobanzile la niveluri apropiate de cele la imprumurile in valuta. In felul acesta BNR incearca sa stimuleze consumul intern, care poate trage in sus toata economia.

Totul se va face insa treptat pentru ca o miscare brusca ar duce la deprecierea leului.

Cei care au economii la banca nu trebuie sa se teama ca dobanzile la depozite vor scadea prea mult, spune guvernatorul BNR. Motivul este ca bancile-mama din strainatate au atatea probleme incat nu mai pot imprumuta sucursalele din Romania, care sunt acum nevoite sa atraga banii de la clientii romani, iar pentru asta trebuie sa le ofere dobanzi bune.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Avem cea mai mica inflatie lunara din ultimele doua decenii. Cartofii s-au ieftinit cel mai mult
Avem cea mai mica inflatie lunara din ultimele doua decenii. Cartofii s-au ieftinit cel mai mult

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45% si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

CNBC: Investitorii curteaza din nou
CNBC: Investitorii curteaza din nou "ratustele urate" din Europa de Est

Europa Centrrala si de Est ar putea deveni noul "safe haven" (regiune de plasamente sigure) pentru investitori, dupa ce tarile au implementat reforme structurale in urma crizei financiare, potrivit unei analize a postului american de televiziune CNBC.

Cu statistica prin piete. Cat de ieftine sunt legumele si de ce a scazut inflatia
Cu statistica prin piete. Cat de ieftine sunt legumele si de ce a scazut inflatia

Desi timid, cosul de cumparaturi al romanului s-a ieftinit in august cu 0,35%. Sau cel putin asa arata datele publicate de Institutul de Statistica.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.