Isarescu coteaza cresterea economica pentru 2012 la "2 si ceva". Cu cat scade inflatia
Scenariul de baza in proiectia inflatiei pentru anul viitor ia in calcul o rata de crestere economica "in jur de 2 si ceva" la suta, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fara sa ofere detalii.
Ieftinirea produselor agricole din aceasta vara i-a convins pe romani sa mearga iar la cumparaturi. In plin sezon au cheltuit mult mai putin pe fructe si legume, iar asta se va vedea si in rata inflatiei care va ajunge putin peste 3%. La fel de adevarat este ca acum oferta e mai redusa si ca cei car mai au marfa cer pe ea cat vor.
Partea buna este ca vestile pentru 2012 suna promitator.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Mugur Isarescu: "Inflatia anuala va ajunge In primavara, in martie-aprilie, la 2% sau mai putin."
Adica sub multe tari din Uniune. Gata cu preturile care cresc mereu de la o luna la alta, ne asigura guvernatorul Bancii Nationale. Pe tot parcursul anului viitor legumele si fructele se vor scumpi cu mai putin de 1%. Pericolele vin, insa, din alta parte: vorbim aici de preturile pentru energie, combustibili si tigari.
Mugur Isarescu spune ca a avut curaj sa dea primul semnal de ieftinire a creditelor in lei tocmai pentru ca a scazut inflatia.
Guvernatorul BNR a dat de inteles ca, daca situatia din Grecia ramane sub control, din ianuarie dobanzile vor continua sa scada.
Practic Banca Nationala incearca sa forteze bancile sa ieftineasca creditele in lei, adica sa reduca dobanzile la niveluri apropiate de cele la imprumurile in valuta. In felul acesta BNR incearca sa stimuleze consumul intern, care poate trage in sus toata economia.
Totul se va face insa treptat pentru ca o miscare brusca ar duce la deprecierea leului.
Cei care au economii la banca nu trebuie sa se teama ca dobanzile la depozite vor scadea prea mult, spune guvernatorul BNR. Motivul este ca bancile-mama din strainatate au atatea probleme incat nu mai pot imprumuta sucursalele din Romania, care sunt acum nevoite sa atraga banii de la clientii romani, iar pentru asta trebuie sa le ofere dobanzi bune.