Calendarul cresterii pretului la gaz pana in 2018. De la 1 oct., populatia va plati cu 1% mai mult
De la 1 octombrie vom plati mai mult pentru gazele naturale.
Cresterea este de 1 la suta pentru populatie si dubla pentru firme. Scumpirea este la jumatate fataa de calendarul de liberalizare convenit cu Fondul Monetar International.
Pretul gazelor, va creste treptat, pana in 2018, cand va fi de doua ori si jumatate mai mare decat in prezent. Urmatoarea scumpire este programata pe 1 ianuarie, cu inca doua procente.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pretul gazelor va creste la 1 octombrie cu 1% pentru populatie si cu 2% pentru firme, mai putin decat este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat fata de FMI.
"In depozite, 95% din gaz este din intern, fata de alti ani cand procentul era de doar 25%. Din acest motiv ANRE nu va creste mult preturile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, sa crestem pretul cu 3% pentru industrie si cu 2% pentru casnici. Dar, pentru ca avem gaze interne stocate, cresterea va fi de 2% pentru industrie si de 1% pentru casnici", a declarat joi presedintele ANRE, Niculae Havrilet, la conferinta MEDIAFAX Talks about Energy.
El a precizat ca la 1 ianuarie 2014 "probabil va fi la fel".
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpara anual, in mai multe transe, energie si gaze de pe piata libera.
Citeste si: