Marirea salariului minim, la pachet cu scumpiri in lant. Pentru ce platim mai mult de la 1 iulie
Statul ne da cu o mana si ne ia cu doua. Desi de luni veniturile celor peste un milion de romani care castiga salariul minim pe economie sunt cu 35 de lei mai mari, iar ajutoarele sociale au crescut, de asemenea, noi toti vom avea cheltuieli mai mari.
Amenzile rutiere se majoreaza, gazele se scumpesc, iar in curand asteptam preturi marite si la alimente si servicii.
Este pentru a doua oara anul acesta cand creste salariul minim pe economie. A fost majorat la 750 de lei in ianuarie, iar acum a ajuns la 800 de lei brut. Teoretic, angajatii ar trebui sa primeasca 50 de lei in plus la leafa. Insa, dupa plata contributiilor, oamenii raman doar cu 601 lei.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Abia in luna august cei peste un milion de bugetari si angajati de la privat care iau salariul minim pe economie vor simti cei 35 de lei primiti in plus la leafa.
Tot de luni creste si numarul celor care primesc ajutoare sociale, la fel cum au crescut si sumele platite. Asa se face ca peste doua milioane de oameni din 700.000 de familii sunt considerate in acest moment sarace, iar statul le acorda sprijin.
Toate aceste "beneficii" nu fac decat sa atenueze scumpirile anuntate dupa cresterea tarifelor la gaze, aplicata tot de luni. Patronatele din industria alimentara au anuntat deja majorari de preturi la alimente, ceea va duce la automat la cheltuieli mai mari.
Un efect al cresterii salariului minim este ca de luni si amenzile de circulatie sunt mai mari.
Din cresterea salariului minim pe economie castiga si bugetul de stat: nu mai putin de 4,3 milioane de euro pe luna vor colecta institutiile de acum incolo dupa aceasta masura. Asta pentru ca lefurile mai mari genereaza impozite si contributii mai mari.
Dar oricat de mult ar creste salariul minim si cu toate ca in ultimii sapte ani s-a dublat ca valoare, suntem in continuare pe ultimele locuri in Europa la acest capitol.
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri, crestere, amenzi, salariul minim,
Dată publicare:
01-07-2013 20:14