Anexele la care sa fiti atenti atunci cand vreti sa luati un credit pentru casa. Ce au patit doi romani cu credite in franci
Cine se gandeste sa ia un credit pentru casa trebuie sa fie foarte atent la anexele contractului pe care il va semna.
Acolo va gasi informatii despre cat de mult ar putea creste rata daca, de exemplu, dobanda actuala, care e la minime istorice, explodeaza la 200% pe an. Bancile sunt acum obligate prin lege sa le arate clientilor si acest scenariu de criza, dar informatiile sunt greu de descifrat, pentru ca sunt bine ascunse in contractele stufoase
Sotii Zaharia au luat primul credit in franci in 2006, apoi un al doilea in 2008. In total - 135 de mii de franci. Ne-au spus ca nici la primul, nici la al doilea imprumut, angajatii de la banca nu i-au avertizat ce se poate intampla cu rata lor daca dobanda si francul cresc.
Viorica Zaharia: "Comparativ cu ce plateam noi in 2006, aproximativ 2.100 de lei, acum am ajuns la 4.700 de lei pe luna, deci e imposibil sa poti sa faci fata. De fiecare data s-au facut modificari in plus, la dobanda. Ideea e ca nu am primit aceste informatii in momentul in care am facut creditul."
Acum bancile sunt obligate prin lege sa le puna in fata clientilor, pe langa contract, o fisa cu informatii standardizate, pe care sa le explice - un document stufos, de 10 pagini, din care clientii pot afla detalii despre costurile creditului. De exemplu, la cat ar ajunge rata lunara daca dobanda atinge niveul maxim din ultimii 20 de ani.
Daca un client ia un credit ipotecar de 280.000 de lei, pe 30 de ani, el afla din aceste documente ca ar putea achita o rata lunara de 48.500 de lei, adica de 38 de ori fata de cea actuala. Asta daca dobanda actuala de 3,5% creste la 208% pe an.
Roxana Dumitrescu, broker de credite: "Este foarte importat ca oamenii sa citeasca cu atentie documentele primite din partea bancii - scadentarul si informatiile standard la nivel european."
Asadar, ca sa afle cat de mare ar putea fi rata, clientii trebuie sa fie foarte atenti la sectiunea 6 din Fisa europeana de informatii standardizate, unde scrie "Suma fiecarei rate". Acolo, printre multe alte mentiuni, apare valoarea ratei in situatia in care dobanda explodeaza. De asemenea, nu trebuie sa uite nici graficul de rambursare, care contine date importante.
In anii trecuti, clientii au luat imprumuturi fara sa stie se-i asteapta si multi dintre ei au dat bancile in judecata.
Marius Coltuc, avocat: "Lipsa de informare a dus la aproape 11 mii de procese, aflate pe rolul instantelor, pentru ca principala aparare a unui consumator e ca nu a fost informat, ca nu i-a fost explicat ceea ce plateste, care sunt riscurile."
Oamenii au la dispozitie cel putin 15 zile ca sa analizeze aceste documente de la banca inainte sa se decida daca semneaza contractul de imprumut.