Motivarea CCR privind Darea in Plata: Instantele pot impune modificarea contractelor in conditii avantajoase pentru client
Instantele pot sa impuna modificarea contractelor de credit in conditii mai avantajoase pentru client. Informatia apare in motivarea Curtii Constitutionale privind ''Legea Darii in Plata''.
Tocmai de aceea, avocatii cred ca bancile vor fi mult mai dispuse la negocieri si le recomanda clientilor sa notifice banca pentru darea in plata notificare care suspenda si plata ratelor. In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala precizeaza clar ca instanta se poate pronunta pentru adaptarea contractului de credit in forma pe care o decide.
Gheorghe Piperea, avocat: "Daca contractul nu este echitabil el poate sa fie reasezat, reconstruit de catre judecator. Reasezarea contractului poate sa insemne eliminarea clauzelor abuzive, poate sa insemne inghetarea cursului, poate sa insemne un discout suficient ca sa poata sa fie suportata rata."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, banca nu se poate opune celor decise de instanta.
Gheorghe Piperea, avocat: "Reasezarea aceasta a contractului nu mai este una cu care sa fie de acord banca, reasezarea contractului este obligatorie, deci judecatorul IMPUNE modificarea contractului. Judecatorul vine si spune: contractul asta ramane in fiinta, dar ramane in fiinta in aceste coordonate, o reducere cu 30 la suta, o inghetare a contractului."
Alti avocati arata insa ca instantele nu pot modifica si cursul valutar retroactiv.
Stan Tirnavoveanu: "Contractul era la 2 lei francul, acum este 4,50, hai sa il dai inapoi la 3 lei? Nu cred ca va putea face asta, pentru ca efectul impreviziunii este din acel moment in viitor. Cu certitudine se va gandi ca alta este contraprestatia sa zicem paritatea, dar de la momentul asta"
Cel mai important este insa ca Legea darii in plata a fost declarata Constitutionala. Textul Curtii Constitutionale va face bancile mult mai sensibile la nevoile clientilor, cred avocatii, asa ca acestia ar putea sa isi pastreze locuintele si sa plateasca rate mai mici.
Gheorghe Piperea, avocat: "Le sugerez sa faca notificarea, odata facuta notificarea contractul nu mai produce efecte, sunt suspendate, nu se mai platesc rate nimic absolut, sa astepte sa fie chemati la banca pentru a se face o negociere, daca acest lucru nu se intampla sa mearga in instanta. Eu intotdeauna am recomandat acest lucru, sa insiste pe partea de reasezare, intotdeauna am recomadta clientilor sa aiba in minte aceasta Dare in Plata ca ultima ratio, ca o solutie pur si simplu in extremis."