Analiză: România a înregistrat, până în mai, cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune

alimente magazin
Shutterstock

România a înregistrat anul acesta, până în luna mai, cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune, realizată de Ella Kallai, economist şef Alpha Bank România, scrie Agerpres.

"Dobânda de politică monetară stagnează la nivelul din iunie 2022 în Cehia (7% pa), la nivelul din septembrie 2022 în Polonia (6,75% pa) şi Ungaria (13% pa) şi la nivelul din ianuarie 2023 în România (7% pa). Conform comunicatelor de presă de la ultimele şedinţe de politică monetară, băncile centrale afirmă că menţinerea acestor nivele (Ungaria, Polonia, România) sau a unora mai ridicate (Cehia) este necesară pentru o perioadă prelungită pentru ca aşteptările inflaţioniste să fie ancorate şi ţinta de inflaţie să fie atinsă într-o manieră sustenabilă. Toate băncile centrale monitorizează atent evoluţiile interne şi internaţionale şi îşi propun utilizarea instrumentelor de care dispun pentru stabilitatea preţurilor pe termen mediu", se arată în Buletinul lunar al Alpha Bank Romania Macroeconomia "En detail".

Potrivit analizei, presiunile inflaţioniste începute în 2021 sunt rezultatul unui şoc global provenit din creşterea preţurilor la energie, materii prime şi produse agroalimentare ca urmare a perturbării lanţurilor de producţie transfrontaliere şi a dezechilibrelor dintre ofertă şi cerere, ambele amplificate de războiul Rusia-Ucraina. Modul în care presiunile inflaţioniste globale reverberează în termeni de inflaţie locală diferă de la ţară la ţară în funcţie de gradul de concurenţă pe pieţele naţionale, dinamica veniturilor populaţiei, dictată de gradul de tensionare a pieţei muncii şi politicile salariale implementate, mecanismele de plafonare a preţurilor la energie şi de protejare a puterii de cumpărare a agenţilor economici.

"Începând cu acest an, ca urmare a reducerii preţului energiei, indicele preţurilor de consum este în descreştere în fiecare ţară din regiune. Totodată, România a înregistrat anul acesta, până în luna mai, cea mai mică creştere anuală a preţurilor de consum din regiune. De asemenea, România deţine cea mai puţin tensionată piaţă a muncii din regiune, cu cea mai mare rată a şomajului şi cel mai mare număr de şomeri ce revine pe un loc de muncă vacant ceea ce teoretic implică presiuni mai mici pentru creşterea salariilor care să se traducă în creşteri de preţ. Într-adevăr, creşterea remunerării salariale pe oră lucrată a fost cea mai în urmă faţă de creşterea productivităţii orare a muncii, măsurată ca PIB per oră lucrată, comparativ cu ţările din regiune până în 2022. Diferenţialul a fost recuperat în întregime în primul trimestru din 2023, România ajungând în situaţia ţărilor din regiune cu salariul orar avansând în acelaşi ritm cu productivitatea orară. Astfel, până în primul trimestru din 2023, creşterile de salarii nu au creat presiuni inflaţioniste în nici una dintre ţările din regiune", se arată în analiza menţionată.

Ella Kallai menţionează că nici modul de transmitere a creşterii dobânzii de politică monetară în dobânzile bancare nu este acelaşi în regiune.

Citește și
Împreună cu soția, încasează de la stat șase venituri în valoare de 280.000 de lei pe an. Cine este Daniel Baciu, omul care gestionează pensiile românilor

"În primul rând, pentru că nivelul dobânzii de politică monetară înainte de majorările succesive nu a fost acelaşi (0,1% pa în Polonia, 0,6% pa în Ungaria, 0,25% pa în Cehia şi 1,25% pa în România). În al doilea rând, pentru că majorarea cumulată a dobânzii de politică monetară a diferit (5,75 pp în România, 6,65 pp în Polonia, 6,75 în Cehia şi 12,4 pp în Ungaria). În al treilea rând, pentru că viteza de creştere a dobânzii de politică monetară în perioada dintre prima şi ultima majorare nu a fost aceeaşi (0,4 pp/lună în România, 0,6 pp/lună în Polonia şi Cehia şi 0,8 pp/lună în Ungaria). În al patrulea rând, pentru că maturitatea produselor bancare (depozite, credite), ponderea produselor bancare în monedă naţională, tipul de dobândă (fixă sau variabilă) prevalent şi anticipaţiile privind persistenţa dobânzilor crescute, toate pot diferi. Până în martie 2023 majorarea cumulată a dobânzii de politică monetară s-a transmis în dobânda depozitelor şi respectiv a creditelor bancare la termen în sold în moneda naţională în proporţie de 57% şi 21% în Cehia, 68% şi 22% în Ungaria, 77% şi 82% în Polonia, 88% şi 71% în România", se spune în analiză.

Conform acesteia, creşterea de dobândă transmisă în economiile ţărilor din regiune este semnificativă. Deciziile de menţinere a dobânzilor de politică monetară arată că nu este dezirabilă nici continuarea creşterii dobânzilor în condiţiile în care inflaţia s-a poziţionat pe un trend de decelerare şi nici începerea scăderii dobânzilor deoarece reducerea graduală de la inflaţii înalte va necesita timp până la atingerea nivelelor de inflaţie ţintite.

Articol recomandat de sport.ro
Ciprioții, următorii adversari ai României, au tras o singură concluzie după 3-1 cu Lituania
Ciprioții, următorii adversari ai României, au tras o singură concluzie după 3-1 cu Lituania
Citește și...
Giganții internetului, Google și Apple, loviți de două decizii ale Curții europene de Justiție. Amenzi de miliarde de euro
Giganții internetului, Google și Apple, loviți de două decizii ale Curții europene de Justiție. Amenzi de miliarde de euro

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, marţi, definitiv în favoarea Comisiei Europene şi împotriva companiilor Apple şi Google în două procese de lungă durată cu mize financiare importante.

România este dependentă de importuri. Plătim sume uriașe pentru carnea de porc din Spania, în loc să ne ajutăm producătorii
România este dependentă de importuri. Plătim sume uriașe pentru carnea de porc din Spania, în loc să ne ajutăm producătorii

Cu o industrie care a frânat în ultimii ani, România este tot mai dependentă de importuri. De la echipamente auto și autoturisme, până la medicamente și mâncare, am cumpărat de la străni de peste 72 de miliarde de euro, în primele 7 luni ale anului.

Vin zile negre pentru premierul maghiar Viktor Orban. Ungaria a pierdut discount-ul pe care-l avea la petrolul Rusiei
Vin zile negre pentru premierul maghiar Viktor Orban. Ungaria a pierdut discount-ul pe care-l avea la petrolul Rusiei

Ungaria, care a beneficiat mult timp de petrol rusesc la un preț avantajos, se confruntă acum cu o nouă situație. Recentele sancțiuni impuse Rusiei schimbă acest lucru, iar Budapesta ... este furioasă.

Recomandări
Americanii sunt cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. „Urmărim asta îndeaproape”
Americanii sunt cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. „Urmărim asta îndeaproape”

Casa Albă a transmis luni că în timpul luptelor din Ucraina, fragmente de rachete sau drone cad uneori pe teritoriul ţărilor vecine, iar acesta nu este un fenomen nou, dar indică pericolul reprezentat de războiul lui Putin.

Militarii ucraineni dezertează în masă. Cele două mari probleme care îi determină să fugă din calea forțelor lui Putin
Militarii ucraineni dezertează în masă. Cele două mari probleme care îi determină să fugă din calea forțelor lui Putin

Dima nu stinge niciodată o țigară până nu o fumează până la filtru, riscând să își ardă degetele pentru a mai trage un fum. A petrecut ani pe linia frontului ucrainean. Cunoaște prețul unei țigări bune.

Ploi puternice în aproape toată țara. ANM a emis cod galben în mai multe județe. HARTĂ
Ploi puternice în aproape toată țara. ANM a emis cod galben în mai multe județe. HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi însemnate cantitativ în majoritatea zonelor ţării, până joi, la ora 10:00. Pentru unele zone a fost emisă o avertizare cod galben, cantitatea de precipitaţii urmând a depăşi 40 de litri pe metru pătrat.