Analiza CNN: Ce inseamna victoria lui Francois Hollande pentru economia Europei
Recent victorios la prezidentialele din Franta, candidatul socialistilor va avea un cuvant greu de spus in Uniunea Europeana, mai ales la nivelul finantelor din alianta.
Francois Hollande a castigat testul in fata electoratului, dar cea mai grea provocare este implicarea in economia UE.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
CNN face o analiza care arata ce impact va avea alegerea lui Hollande pentru finantele Europei si cum va fi receptata schimbarea presedintelui francez in Uniunea Europeana.
“In vreme ce Sarkozy s-a laudat cu gestionarea euro-crizei, alaturi de Angela Merkel, electoratul a votat impotriva lui si a reformelor sale. Hollande a castigat cu o campanie anti-Sarkozy si cu promisiunea ca va fi un “presedinte normal”, in contrast cu stilul fostului presedinte”, afirma Justin Vaisse, specialist in politica europeana.
La nivel intern, Hollande a promis ca va asigura 60.000 de posturi pentru profesorii din Franta, locurile de munca transferate de la alte ministere. El a mai spus ca va renegocia Tratatul European Fiscal semnat de Sarkozy si Merkel, pentru a redefini termenii in care cresterea economica va fi stimulata, miscare deloc agreata la Berlin.
Agentiile de rating au declasat Franta de pe pozitia “triplu A” in ianuarie, iar noul presedinte a spus ca va reduce deficitul la 3% anul viitor, fata de 5,2%, cat este in prezent. Mai mult, el s-a angajat ca prin masurile pe care le va lua, in 2017 procentul va scadea la 0%.
O alta provocare pentru Hollande este si regandirea strategiei franco-germane, in conditiile in care tara sa a ramas in urma Germaniei, cat si a vecinilor care au recuperat din cresterea economica de dinaintea crizei financiare. Pietele fiscale asteapta sa vada care dintre masurile anuntate de presedinte vor avea impact pozitiv asupra economiei. El a sugerat inaintea alegerilor ca Franta va contribui mai mult la Banca Europeana de Investitii, ca va realoca fondurile structurale, cat si obligatiunile europene pentru proiectele din infrastructura.
Politic, noul presedinte de la Paris va trebui sa negocieze cu cancelarul Germaniei modificarile la Tratatul European Fiscal. Mai mult, Hollande trebuie sa actioneze cu grija pentru a nu pierde alegerile legislative din iunie si pentru a nu agita populatia inaintea votului. Daca pierde, divizarea politica va insemna instabilitate in Franta si o lipsa de credibilitate la nivel european.
Analiza celor de la CNN se incheie cu afirmatia ca Francois Hollande are o inclinatie catre "bunele relatii europene", mai ales ca intr-o perioada a fost protejatul lui Jacques Delors, cel care a fondat piata unica europeana si fost presedinte al Comisiei Europene.
In plus, daca trece cu bine de votul din iunie, actualul presedinte al Frantei are sanse mari sa devina un "jucator important" la nivel european. Dupa alegerile din 2013, din Germania, Hollande poate deveni chiar si mai important in regiune, in cazul in care Merkel nu va mai fi cancelar, iar balanta puterii in relatia franco-germana se va inclina catre Paris.
Sursa: CNN
Etichete: uniunea europeana, euro, germania, criza, recesiune, angela merkel, françois hollande,
Dată publicare:
09-05-2012 08:21