Analiștii susțin că am atins vârful de inflație. Când vor începe să scadă dobânzile
Analiștii estimează că în piață va începe o perioadă de dezinflație ce ar trebui să dureze până în 2023, informează Profit.ro.
Banca centrală se va folosi de pretextul trecerii de vârf pentru a majora mai puțin rata cheie, după cum a sugerat și guvernatorul Isărescu în conferință de presă.
Rata anuală a inflației a coborât cu 0,1 puncte procentuale, la 15% în iulie comparativ cu iunie. Prețurile au continuat să crească în termeni lunari – un avans de 0,9% - și vor mai crește și de acum înainte, doar că nu cu aceeași viteză din precedentul an. Analiștii așteptau, de altfel, o decelerare mai importantă a ratei anuale spre 14,4-14,8%, însă au fost surprinși de scumpirea (din nou!) a gazelor naturale cu peste 8% față de iunie, precum și a fructelor proaspete (+1,5%) în plin sezon de vară, arată BCR, conform Profit.ro.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Prețul la gaze este plafonat și facturile sunt compensate, însă în iulie distribuitorii au majorat tariful de furnizor de ultimă instanță cu 13-20%, aplicabil în principal celor care nu au ales oferte din piața concurențială și unde de altfel prețurile cele mai bune sunt oricum mult mai mari.
Analistul BCR Eugen Sinca scrie că datele din economie arată o scădere graduală a presiunilor inflaționiste – spre exemplu rata anuală de creștere a prețurilor industriale a scăzut la 48,1% în iunie, după ce în martie a fost atins vârful de 51,6%, indicele de cost din construcții a scăzut în mai la 21% de la 24,9% în martie și, totodată, toate sectoarele acoperite de sondajul lunar privind încrederea în economie au arătat o reducere a așteptărilor de creștere a prețurilor.
ING estimează că inflația va rămâne la nivelurile curente până în septembrie și că e mai puțin important dacă vârful a fost cel din iunie sau urmează să fie atins în august la 15,2-15,3%.
Analiza integrală poate fi citită AICI.