Americanii vor să ceară blocarea gazoductului Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina
Statele Unite ale Americii fac presiuni asupra Germaniei pentru a bloca gazoductul Rusiei, Nord Stream 2, ca parte dintr-un set de sancțiuni care ar urma să fie implementate în cazul invadării Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.
Potrivit Financial Times, solicitarea ca Berlinul și Bruxelles-ul să împiedice operaționalitatea conductei face parte dintr-un pachet de sancțiuni pe care SUA îl propune, în timp ce încearcă să prevină conflictele viitoare în regiune, pe fondul temerilor din comunitatea de informații că președintele Rusiei se pregătește pentru acțiuni militare.
Această situație are loc în timp ce președintele american Joe Biden a avut (marți) o discuție de două ore cu Putin, pe care l-a avertizat cu privire la aplicarea unor ”măsuri economice și de altă natură, puternice”, dacă liderul Rusiei trimite trupe în Ucraina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Amenințarea la adresa gazoductului Nord Stream 2, care este deja construit, dar nu pompează încă gaz, ar fi inclusă alături de un pachet de sancțiuni propus de SUA, cu măsuri financiare, precum: blocarea conversiei rublelor în dolari și vizarea în continuare a oligarhilor ruși - au declarat pentru Financial Times doi oficiali care sunt la curent cu acest plan.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, care a ascultat discuția celor doi lideri, a spus că „dacă Vladimir Putin dorește să vadă cum curge gazul prin acea conductă, atunci poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”.
„Am avut discuții intense atât cu guvernul german care pleacă acum, cât și cu cel nou, cu privire la problema Nord Stream 2, în contextul unei potențiale invazii”, a adăugat Sullivan într-o conferință de presă după summit-ul Biden-Putin.
Un diplomat occidental a spus că Washingtonul și Berlinul au purtat „câteva conversații destul de puternice” despre conductă, adăugând: „În cele din urmă, ar putea apărea un consens că, dacă va exista o invazie serioasă a Ucrainei, Nord Stream 2 devine nesustenabilă”.
Un oficial american a spus că noul guvern german este de așteptat să fie „mai util” Washingtonului în campania de presiune asupra Rusiei, deoarece administrația Biden încearcă să câștige sprijin european pentru un pachet puternic, menit să-l facă pe Putin să se gândească de două ori în privința costurilor unei invadări a Ucrainei.
De asemenea, este de așteptat ca oficialii americani să călătorească în Germania de îndată ce noul guvern al țării, condus de cancelarul Olaf Scholz, își va intra complet în drepturi.
”Nord Stream 2 a fost întotdeauna ca un elefant în cameră”, a spus oficialul american. ”Este mai mare decât orice are de-a face cu Rusia, Germania și Ucraina.”
Tot marți, Victoria Nuland, înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că - după părerea sa - Germania este pregătită să ia parte la acțiuni semnificative împotriva Rusiei, dacă Putin ar invada Ucraina.
„Cred că sunt [gata] și astăzi este prima zi a noului guvern german”, a spus ea când a fost întrebată despre Nord Stream 2 în timpul unei audieri la Senat. „Am început deja consultări intensive cu ei.”
Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze.
Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.
Sursa: Financial Times, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, joe biden, vladimir putin, sanctiuni,
Dată publicare:
09-12-2021 10:42