Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare ale angajaților
Angajatorii care nu plătesc orele suplimentare ar urma să primească amenzi usturătoare. Mai mulţi parlamentari au depus un proiect de modificare a Codului Muncii, prin care firmele să fie sancţionate pentru fiecare angajat nedreptăţit.
Acum, amenda nu depăşeşte 3.000 de lei şi se plăteşte pentru întreaga firmă. Astfel că sunt situaţii în care patronii prefera să achite aceste sancţiuni decât munca în plus a oamenilor, spun iniţiatorii proiectului.
Indiferent dacă un singur angajat a stat peste program fără să fie plătit sau 100, inspectorii de muncă dau acum amenzi cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei companiilor. Un proiect de modificare a Codului Muncii prevede ca amenda să fie înmulţita cu numărul de angajaţi nedreptăţiţi.
Petre Manole, inițiator al proiectului: ”E problema că genul ăsta de chestiune este un abuz aproape banal în România. Astăzi există firme care preferă să plătească aceasta amendă destul de mică decât să plătească ore suplimentare şi impozitele aferente pentru un număr mai mare de angajaţi.”
Specialiştii în resurse umane spun că de multe ori vorbim de o înţelegere tacită între angajator şi salariaţi.
Oana Datki, specialist HR: ”Există această disponibilitate un pic mai mare decât în ţări din Europa de Vest sau din Statele Unite, de a li se părea normal să stea peste program fără să fie plătiţi. Oamenii vor să demonstreze ceva, să avanseze în carieră.”
De voie, de nevoie, românii sunt printre cei care petrec cele mai multe ore la muncă dintre europeni, arată statisticile. Mai bine de o treime dintre angajaţii români muncesc frecvent peste program, adică mai mult de 40 de ore pe săptămână.
Suntem pe suntem pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol, după cehi şi greci. Cei mai mulţi dintre cei care fac ore suplimentare sunt angajaţi cu experienţă, între 35 şi 49 de ani. Iar statul în plus la serviciu duce nu doar la oboseală, ci şi la ratarea unor momente importante cu familia sau prietenii.
Pe de altă parte, muncim mult, dar fără spor, arată statisticile. Suntem codaşii Uniunii Europene în ceea ce priveşte productivitatea, după vecinii bulgari.