3 milioane de elevi, întâmpinați luni, la școală, cu schimbări importante


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 11 Ianuarie 2018 18:55
Categorie: Stiri Educatie

Pentru că de luni începe şcoala, au fost luate măsuri suplimentare de securitate.

Camerele de supraveghere sunt verificate şi vor fi aduşi mai mulţi paznici. Mai mult decât atât, elevii sunt încurajaţi să le spună părinţilor şi profesorilor dacă observă un comportament ciudat din partea unui adult.

Îndemnurile ''Inspectoratului Şcolar al Municipiului București'' vin după ce trecutul a arătat că astfel de personaje se învârt, în special, în jurul instituţiilor de învăţământ.

Peste 3 milioane de elevi se vor întoarce luni la şcoală. Încă din prima săptămână, părinţii vor fi chemaţi la o şedinţă cu învăţătorul sau cu dirigintele, pentru a discuta despre securitatea copiilor. Părinţii trebuie să ştie exact la ce oră se încheie cursurile şi sunt sfătuiţi să se asigure că elevii nu se abat din drumul către casă.

Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB: "Aceşti indivizi nu acţionează la voia întâmplării. ei disimulează, se ascund, oferă anumite cadouri, întreabă aspecte legate de viaţă personală, îi întreabă dacă pot să îi ajute cu ceva, cum ar fi să le care ghiozdanul."

Adulţii trebuie să fie cât mai deschişi cu cei mici. De cele mai multe ori, aceştia evita să vorbească despre posibile agresiuni de ruşine sau de teamă. Din păcate, istoria recentă a şcolii româneşti ne-a arătat că pedofili au existat inclusivi printre cadrele didactice. Un caz tulburător a fost cel al antrenorului de handbal de la un club sportiv din Bucureşti, acuzat că a violat 7 minore. Acesta a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare.

Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB: "În momentul în care ei au o anumită problemă, consideră că un anume adult, cadru didactic, exercită anumite presiuni sau vorbesc în alt fel decât cel care este firesc, să anunţe imediat conducerea şcolii sau părinţii.''

Inclusiv camerele de supraveghere au un rol important. Numai în Bucureşti, cazurile de violenţă au scăzut cu 30% în ultimii 5 ani, după ce toate şcolile au fost dotate cu astfel de sisteme. În unele există inclusiv în clase, cu acordul părinţilor şi al profesorilor.

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: "Supravegherea orelor de curs nu o dorim pentru evalua activitatea profesorilor în clasă, ci pentru a putea face o analiză.”

Școala Tudor Arghezi din Capitală este un caz fericit. Aici, există 32 de camere de supraveghere, care pot fi monitorizate în timp real. din păcate, însă, situaţia în ţară este diferită. În special în zonele rurale, spun că nu au bani să investească în securitatea şcolilor.

Asta, deşi legea obliga primăriile să asigure paza şi protecţia elevilor. Părinţii trebuie să ceară paznici acolo unde nu există şi să refuze să-i plătească din propriile fonduri.

VIDEO PROTVPLUS.RO