Amenzi de peste 300.000 de lei in cazul institutiilor financiare nebancare. "Nu este posibil sa avem dobanzi si de 9.000%"

Ultimul update: Sambata 01 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Miercuri 28 Iunie 2017 19:52
Categorie: Financiar

"Nu este posibil sa avem dobanzi si de 9.000%, atunci cand imprumutam bani". O spune revoltat un deputat, care propune un plafon pentru dobanzile halucinante percepute de unele institutii financiar nebancare (IFN).

Pana cand ideea o sa devina realitate, comisarii ANPC au verificat mai multe contracte de credit, in cautare de comisioane ilegale, si i-au amendat pe cei care au "uitat" sa le spuna imprumutatilor ce sume au de achitat de fapt.

Amenzile sunt insa mici ca sa schimbe ceva si nu in ultimul rand aceste companii sunt controlate pentru prima data in ultimii 4 ani.

Sub pretextul unei "asigurari de viata si pierdere involuntara a locului de munca", clientii TBI CREDIT IFN, de exemplu, achitau de fapt comisioane generoase agentilor.

Creditul cu buletinul reinvie, dar cu dobanzi astronomice. Profilul romanului care se imprumuta pentru a-si plati datoriile

De pilda, in cazul unui contract, a fost semnata o asigurare in valoare de 1.167 de lei. Doar 262 de lei erau virati catre asigurator. Restul, de 904 lei, era comisionul angajatului. Si, evident, clientii plateau si dobanda pentru intreaga suma.

ANPC: “Prin plata acestei asigurari, de fapt consumatorul, in principal pensionari si persoane vulnerabile, mai suporta o dobanda, care conduce la costuri foarte mari si care nu sunt aduse la cunostinta la semnarea contractului, ci sunt prezentate ca o facilitate."

Inspectorii au amedat TBI IFN cu 10.000 de lei. A doua amenda, de 20.000 de lei, a fost aplicata aceleiasi societati pentru ca nu le-a prezentat clientilor cele doua variante de rambursare, rate egale sau descrescatoare, desi prin varianta doi imprumutatul putea face o economie de 4.000 de lei.

TBI IFN nu a dorit sa comenteze concluziile comisarilor.

La PROVIDENT, in schimb, cei care cereau un credit cu gestionare la domiciliu aflau ca au de platit un comision chipurile fix. In realitate, pornea de 286 de lei si putea ajunge si la 1.500 de lei. Sumele erau cuprinse direct in graficul de rambursare.

Inspectorii de la protectia consumatorilor au dispus ca PROVIDENT sa le restitutie clientilor comisionul incasat si le-au aplicat o amenda de 40.000 de lei.

PROVIDENT: “Comisarii ANPC au considerat neclar modul de calcul al comisionului unic pentru servicii prestate la solicitarea clientilor. Am decis sa modificam modelul de contract folosit de acum inainte, astfel incat sa ne asiguram si mai bine ca exista o intelegere corecta a clientilor nostri cu privire la clauzele contractului.”

Ocean Credit IFN a fost taxat pentru ca a introdus un comision de administrare in situatia in care creditorul voia sa renunte la contract in cele 14 zile in care are dreptul sa faca asta, fara niciun motiv , dar si unul pentru cei care doreau sa isi prelungeasca data intiala de scadenta.

Au fost identificate, spun comisarii ANPC, 800 de astfel de situatii de pe urma carora institutia a adunat peste 100.000 de lei. Acum, Ocean Credit IFN trebuie sa restituie banii, sa modifice contractele si risca o amenda de pana in 100.000 de lei.

Ocean Credit IFN: “Restituim sumele. Prin acel comision se evitau penalitatile de intarziere. 1.5% din suma totala restanta pe zi, acum vor fi percepute. Era in favoarea clientilor.”

UNICREDIT CONSUMER FINANCING IFN, spun reprezentantii ANPC, a uitat sa mentioneze in contract valoarea dobanzii penalizatoare, asa ca au fost si ei amendati cu 10.000 de lei. Nu doresc sa comenteze obiectiile oficialilor.

Si sunt doar cateva dintre neregulile depistate la un control facut la nivel national in care au fost verificate 40 de institutii financiar nebancare si care s-a incheiat cu amenzi de peste 300.000 de lei. Inspectorii ar vrea ca penalizarile sa fie mai mari.

Marcel Pandelica, presedinte ANPC: “Prin majorarea amenzilor, o sa limitam astfel de practice.”

Deputatul Liviu Balint, in schimb, propune plafonarea DAE pentru IFN-urile care frizeaza absurdul cu dobanzile percepute.

Liviu Balint, deputat: “Trebuie sa protejam consumatorul, ca se trezesc fara case. Sunt 10-12 tari din Europa unde sunt astfel de plafonari.”

Propunerea legislativa va fi formulata dupa vacanta parlamentara.

Doua banci din Romania au fost obligate sa ofere despagubiri clientilor. Ce nereguli a descoperit ANPC in contracte

Doua banci din Romania au fost obligate sa ofere despagubiri clientilor. Ce nereguli a descoperit ANPC in contracte

Dolari - Getty Images

Premieră în istorie. Companiile care vor depăși un trilion de dolari în acest an

Lovitură de la Bruxelles. România, trasă la răspundere pentru taxa auto

Declarația Unică poate fi depusă și pe internet. Ghid de completare a formularului

Tensiunile din Venezuela și Iran scumpesc țițeiul. Petrolul depășește pragul de 80 de dolari, pentru prima dată din 2014

Prețul petrolului, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014

În Germania a început oficial construcția gazoductului Nord Stream 2. SUA amenință cu sancțiuni

Euro

Pentru câți bani muncesc românii. Țările UE unde cel mai mic salariu se apropie de 2.000 €

Soros dă o lovitura de 35 mil. dolari. Miliardarul pariază pe compania lui Elon Musk

Indicele ICE al dolarului, la cel mai ridicat nivel din 2018. A crescut și francul elvețian

Guvernul a "cârpit" din nou legea salarizării, pentru angajaţii din sănătate. Cine a fost uitat

Eurostat: România a înregistrat în aprilie cea mai mare inflaţie anuală din UE

Cele mai mari scumpiri din UE. “Românii nu înțeleg cum pot cumpăra mai puțin, cu salarii mai mari”