Creditul cu buletinul reinvie, dar cu dobanzi astronomice. Profilul romanului care se imprumuta pentru a-si plati datoriile
Intr-o perioada in care oamenii sunt din ce in ce mai stramtorati, creditul cu buletinul a reinviat.
Tot mai multe Institutii Financiare Nebancare acorda imprumuturi cu dobanzi, mare grija, chiar si de 7000% pe an, fara sa ceara macar o adeverinta de salariu. In aceste conditii guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat astazi ca BNR va controla activitatea acestora.
Hulit si criticat de tot mai multi specialisti, creditul cu buletinul se intoarce in Romania. Mesaje de genul "imprumut in doar 15 minute", sau "in mai putin de o ora ai banii acasa" apar tot mai des in cutiile postale ale romanilor. Imprumuturile sunt pentru sume de 200 pana la 5.000 de euro. Atentie, insa: dobanzile sunt astronomice!
De exemplu 7 mii la suta pentru 500 de lei imprumutati timp de o luna. In doar 20 de zile, o alta companie percepe o dobanda anuala efectiva de aproape 5 mii la suta. Iar 200 de lei luati in doua rate, inseamna 113 lei in plus, la returnare.
“Sunt camatari cu acte in regula!", spune un barbat.
Guvernatorul BNR recunoaste deschis ca nu stie cine sunt romanii care apeleaza la aceste IFN-uri si de ce o fac. Pe de alta parte Banca Nationala se ocupa de autorizarea si supravegherea celor peste 150 de Institutii Financiare Nebancare de la noi.
"Nu stiu de ce ajung acolo, trebuie vazut, sa facem un studiu sociologic sa vedem de ce apeleaza la asemenea imprumuturi. Despre aceste IFN-uri nu am o impresie foarte buna! O sa rog directiile de specialitate sa faca o dezbatere pe aceasta tema. S-au si innmultit”, a declarant Isarescu.
Statisticile arata ca oamenii iau bani cu dobanzi uriase, ca sa plateasca alte datorii. Imprumutatii sunt in general femei de varsta a doua, cu venituri mici. Din 1,7 miliarde de lei - credite acordate de IFN-uri celor aproape un milon de romani care au apelat la ele - 74 de milioane de lei sunt restante, arata datele BNR.
Exista si doua banci care au anuntat ca solicita doar buletinul pentru acordarea creditelor, insa acestea verifica veniturile clientilor la ANAF. Chiar si asa, guvernatorul critica acest lucru.
"O banca trebuie sa fie onorabila, sa inspire incredere si pentru asta trebuie sa se uite la toate. Inclusiv sa aiba grija de client. O sa ajunga sa-si caute clientii. Din ce sa traiasca, nu?!", a spus Mugur Isarescu.
Creditul cu buletinul a disparut acum 6 ani, dupa ce statisticile aratau ca 80% dintre televizoarele si electrocasnicele cumparate in 2007-2008 erau platite prin astfel de imprumuturi. Bancile l-au catalogat ca produs toxic dupa ce au ramas cu gauri imense in bilanturi, pentru ca mii de romani nu si-au mai platit ratele la venirea crizei.