Afinul african costa 50 de lei/kg. Cine sunt fermierii care au riscat si au castigat cu plante exotice in Romania
Fructul pasiunii, aronia, castravetele african si vinetele de Taiwan. Au denumiri exotice, insa sunt de acum legume care cresc fara probleme si in pamant romanesc.
Multe dintre ele sunt mai rentabile decat culturile autohtone si cum oamenii sunt deschisi la nou, cei care le cultiva isi fac curaj si pun tot mai multe.
Cine s-ar fi gandit ca intr-o sera de la marginea Bucurestiului, se gaseste fructul pasiunii ? Pe cat de exotic, pe atat de sanatos.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
"In Noua Zeelanda am vazut. Acolo cand se aseaza copilul dimineata la masa i se da sa manance", spune Stefan Manea, producator.
In aceeasi sera creste mandru si castravetele african. Nu are nicio legatura cu cel autohton. Este Galben, cu samburi mari si arata ca un arici. Este recomandat doar daca va place gustul amarui.
"Castravetele african sau momordica. Asta se face pana la toamna. Samanta este foarte protejata. Se mananca, e chiar putin dulceaga. Se mananca si fructul", spune Stefan Manea.
Tot un soi de castravete, de data aceasta adus din India, creste intr-o ferma din Corbeanca. Acesta seamana cu un pepene pitic.
"E un West India, un soi care a fost dus intai in Jamaica si apoi in SUA. Are mai multe seminte", explica Ciprian Stancu, producator de legume.
Ciprian importa seminte din toata lumea. Vinetele crescute de el, de pilda, nu au nicio legatura cu cele din piata.
"Ping Tung, asta e o varietate de vinete din Taiwan si Ping Tung este numele localitatii", explica Ciprian.
Culturile exotice s-au extins in intreaga tara. In Dambovita, de exemplu, exista plantatii de aronia sau afin african. Doamna Mariana are peste 500 de tufe. Desi e la inceput, nu duce lipsa de clienti. Vinde un kilogram cu 50 de lei.
"E o planta cuminte si frumoasa. Este anul doi de productie si trei de la plantare. Sunt foarte incarcate. Sunt cerinte de la persoane care au probleme cardiace, circulatorii, de imunitate", spune Mariana Buzatu, producator de aronia.
Iar plantatiile de goji se extind si ele de la an la an. In cautarea tineretii vesnice, tot mai multi fermieri aleg sa planteze goji. Ministerul Agriculturii nu detine deocamdata informatii in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu asa ceva, dar cei care vand arbustii spun ca, fata de acum doi ani, vanzarile sau triplat.
''Dulceata de goji, am imbunatatit-o putin. Siropul de goji. Gojiata, preferata barbatilor, un fel de visinata, cu un parfum deosebit", spune Marin Constantin, horticultor.
In concluzie, culturile exotice se adapteaza tot mai bine in solul nostru odata cu schimbarile climatice. Si sa nu ne miram daca, in viitor, plantatiile de bananieri si kiwi vor fi la concurenta cu livezile de meri.