Planta minune care ii aduce unui clujean 20.000 de euro la fiecare hectar. Culturile de pe vremea comunismului, redescoperite

Ultima actualizare: 14-03-2016 14:24

Culturile care aduceau profit Romaniei pe vremea comunismului sunt descoperite de fermierii din vestul tarii. De trei ani, un clujean face bani din planta minune numita ricin si obtine de pe un hectar peste 20.000 de euro pentru celebrul ulei.

Iar un olandez a adus la Sebes cultura de canepa pentru industria textila si cea alimentara. Are 500 de hectare si castiga 300 de mii de euro pe an.

Ioan Cont a inceput sa planteze primele seminte de ricin in propria gradina. Acum vinde semintele obtinute de pe un hectar, pe internet, cu 50 de bani bucata. La acest pret, semintele sunt cumparate pentru floare, ca ornament, de cei ce isi doresc un colt de rai in gradina. Pentru procesarea uleiului, in schimb, pretul scade, dar profitul ramane unul considerabil.

"Pentru un hectar trebuie sa ai undeva la 30-32 de kilograme de samanta. Se poate castiga undeva la 20.000 de euro pe hectar daca vinzi semintele pentru ulei."

Ca sa nu sufere din cauza secetei de anul trecut, fermierul a sacrificat pentru florile de ricin un lan de porumb pe care l-a plantat inainte, doar ca sa ii tina umbra plantei pana creste. Barbatul este ajutat si de sotia lui.

"Munca este intr-adevar foarte migaloasa, dar si profitul este pe masura. Suntem multumiti deocamdata", spune si sotia sa.

Ioan vrea ca din toamna sa infiinteze o asociatie a cultivatorilor de ricin si sa ajunga in punctul in care Romania sa nu mai importe celebrul ulei, folosit mai ales in industria cosmetica si tratamentele medicale.

La Sebes, in Alba un olandez a investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrica unde prelucreaza canepa. Inainte de 1989, Romania era cel mai mare exportator din Europa de fibra textila si al patrulea in lume.

Cultura de canepa este foarte profitabila pentru ca dintr-o singura planta se obtin atat fibre textile, cat si seminte, foarte cautate in toata Europa.

"In industria alimentara se folosec pentru ulei si seminte decorticate, in jur de 1000 de euro se vinde tona", spune Daniel Suteu inginer.

"Fibra tehnica o vindem in principal in industria auto care se foloseste in profilul usii sunt cateva serii de BMW si Mercedes care acum folosesc canepa", explica Oana Suciu, manager.

Profitul, in aceasta afacere poate ajunge si la 600 de euro la hectar.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!