Afaceri in familie. Legumele 100% romanesti se vand mai bine ca importurile din Turcia si Polonia
Agricultorii care au mizat in fermele lor de legume pe sere si solarii isi fac acum socotelile de final de sezon si multi au profituri serioase.
Totusi, prefera sa inchida afacerea pentru lunile de iarna, din cauza ca preturile sunt uriase la incalzire. De exemplu, un singur solar de dimensiuni medii consuma 300 de lei pe noapte. Dar imediat ce o sa scada gerurile, fiecare o sa se apuce iar de treaba, pentru ca marfa 100% romanesca se vinde mult mai bine decat cea adusa din Turcia sau Polonia.
Dupa o viata petrecuta in fabrica, sotii Boitor, din Tiur, judetul Alba, au fost dati afara in urma cu opt ani, asa ca s-au hotarat sa lucreze pamantul din spatele casei. Acum se pot lauda cu solariile lor cautate de o gramada de musterii .
In noiembrie, salata, spanacul si ridichile sunt trufandale, si se vind repede, cu pret bun. In medie, familia castiga 300 de lei pe zi.
Ajungem la Cluj, la un fermier care se ocupa de peste 20 de ani de legumicultura. Are acum sase hectare impanzite de sere si solarii.
In serele lui cu verdeturi, omul abia daca pridideste sa culeaga marfa, ca, in cateva ore, o si vinde clientilor.
Peste iarna, multi dintre agricultori au castiguri frumoase si din vanzarea muraturilor, facute tot din productie proprie.