Bugetarii castiga din ce in ce mai bine fata de angajatii de la privat. Functionarii, avantajati fata de medici sau profesori
Mai bine platiti la stat decat la privat, chiar si fara legea salarizarii unitare. Cam asa vor evolua salariile in urmatorii trei ani, potrivit prognozei oficiale.
Specialistii au calculat ca o leafa medie de bugetar va trece de 4.000 de lei brut anul viitor, dar si ca privatii nu vor ajunge la acest nivel nici in anul 2020. Diferentele se vor adanci insa odata cu aplicarea legii salarizarii unitare, care intarzie sa intre in dezbaterea parlamentara, desi guvernul da asigurari ca se va aplica de la 1 iulie.
Specialistii de la Comisia Nationala de Prognoza arata ca, in 2020, un bugetar va castiga cu 1.000 de lei mai mult decat un angajat la privat. Daca ne uitam, vedem ca acum, aceasta diferenta intre cele 2 castiguri medii brute este mai mica: 700 de lei!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oana Datki, specialist Resurse Umane: “In mediul privat avem foarte multe companii mari angajatori care au oameni angajati - cei mai multi oameni sunt pe posturi de muncitori necalificati, calificati - zeci de mii de oameni angajati pe aceste posturi care, evident, vor trece salariul mediu in jos, in mediul bugetar nu avem atat de multa pondere a muncitorilor necalificati.''
Adrian Mitroi: “Salariile bugetarilor nu sunt foarte mari, salariile din administratia publica sunt foarte mari. Romania este campioana in ce priveste acest raport al salariilor din administratia publica.”
Salariul mediu brut in administratia publica a crescut in februarie anul acesta la 1.116 euro pe luna, potrivit calculelor facute de Consiliul Fiscal. Asta face ca acum un angajat din administratia publica romaneasca sa fie mai bine platit decat unul din Polonia, Ungaria si Bulgaria.
Oana Datki, specialist Resurse Umane: “In domenii critice - educatia, sanatatea - sunt salariile foarte mici, nu te poti astepta sa un profesor, un medic sa ramana in tara cu un salariu foarte mic, cu asta suntem cu totii de acord. E minunat sa creasca salariile, dar sa creasca pentru cei care merita.”
Distanta intre salariul mediu din mediul bugetar si cel din mediul privat creste de la an la an. Estimarile nu iau insa in calcul cresterile salariale promise prin legea salarizarii unitare, care e acum in stadiul de proiect. Proiectul legii prevede ca prima data vor creste salariile celor din domeniul apararii si al ordinii publice, de la 1 iulie anul acesta. Apoi, de la 1 ianuarie 2018, se vor bucura de majorari si ceilalti bugetari. Salariile vor creste in trepte, pana in 2022.
Castigul salarial mediu brut lunar in 2020 va fi de 4.800 de lei in sectorul bugetar, iar in
sectorul privat de numai 3.800 lei, potrivit CNP. Salariul mediu brut in administratie publica din Romania e de 1.121 euro, peste Polonia - 1.096 euro, Ungaria - 1.005 euro si Bulgaria - 556 euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, taxe, impozite, salarii, bugetari, sanatate, prognoza, functionari, administratie, privat,
Dată publicare:
21-04-2017 17:57