Accizele la carburanti vor creste cu 16-21%, iar taxele locale s-ar putea mari cu peste 20% in 2014

carburant, benzina

Accizele la carburanti vor fi majorate de Guvern, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale.

Cresteri de taxe sunt pregatite pentru benzina cu plumb si fara plumb, pentru motorina, precum si pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

 Astfel, acciza la benzina cu plumb va fi majorata de la 547 euro/tona la 637,9 euro/tona, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri.

Acciza la benzina fara plumb va urca de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi ridicata de la 391 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Pentru petrolul lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va fi majorata de la 469,89 euro/tona la 557,39 euro/tona, respectiv de la 375,91 euro/1.000 litri la 445,91 euro/1.000 de litri.

Citește și
salarii fmi
Noul acord al Romaniei cu FMI. Cu cat ar urma sa creasca din 2014 salariul minim si pensiile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Accizele vor creste anul viitor cu 4,77%, rata medie anuala a inflatiei calculata in septembrie, Guvernul anticipand ca va incasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din aceasta indexare, din cresterea accizelor la benzina si motorina si din interzicerea primelor la vanzarea de tutun si alcool Guvernul anticipeaza un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflatiei la septembrie, de 4,77%, si majorarea accizei la benzina si motorina si kerosen cu 7 eurocenti pe litru.

"Urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, din data de 4 noiembrie 2013 a fost convenit ca in situatia in care cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decat cursul de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea in lei a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit titlului VII in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizeaza cu media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie din anul precedent, comunicata oficial de Institutul National de Statistica, pana la data de 15 octombrie. Pentru anul 2014, media anuala a indicelui preturilor de consum calculata in luna septembrie a anului 2013 este de 104,77%", se arata in documentul citat.

Totodata, a fost convenita si o crestere a accizelor cu 7 eurocenti/litru, la produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina si kerosen.

Din modul de calcul descris mai sus rezulta ca accizele pentru 2014 vor fi calculate pe baza cursului de schimb din octombrie 2012, adica la nivelul actual se va adauga o cota de aproape 5%.

Suma calculata ca plus de venituri din accize, de 3,44 miliarde lei, cuprinde atat impactul indexarii cu rata inflatiei si majorarii accizelor la combustibili cu 7 eurocenti pe litru, cat si masura de interzicere a comercializarii cu prime a produselor alcoolice si din tutun.

Guvernul lasa primarii sa majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%

Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati in prezent sa se raporteze urmand sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme, arata Mediafax.

Modificarea va fi efectuata prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin "dificultatile financiare" ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

In prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pana la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativa a administrației publice locale, la propunerea autoritații executive, poate stabili anual cote adiționale la impozitele și taxele locale, in funcție de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitațile bugetare locale.

La acelasi articol este prevazut ca aceste cote adiționale nu pot fi mai mari de 20% fața de nivelurile aprobate prin hotarare a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc ca majorarea este aplicata fara discriminare intre categoriile de contribuabili. Guvernul va schimba insa Codul Fiscal si va introduce o noua prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, pana la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale va fi mentinut doar pentru firme.

Executivul arata ca in prezent autoritatile deliberative a administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pana la 20% atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice.

Guvernul interzice practica comerciala a vanzarilor cu prime pentru tutun si alcool

Comerciantii nu vor mai putea oferi gratuit potentialilor clienti tutun si alcool la vanzarea sau prezentarea unei oferte de vanzare a unui asemenea produs, Guvernul urmand sa interzica din ianuarie aceasta practica, denumita "vanzare cu prime", pentru a-si creste incasarile din produse accizabile.

Motivatia Guvernului este ca aceasta practica comerciala, sub forma vanzarilor cu prime, conduce la diminuarea veniturilor bugetare in cazul anumitor produse accizabile.

Legislatia in vigoare defineste vanzarea cu prime drept acea practica comerciala prin care, la vanzarea sau oferta de vanzare de produse/servicii, se ofera consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii.

In opinia Executivului, acest tip de vanzari sunt atractive pentru consumatori, reprezentand o invitatie deschisa la fumat, in cazul produselor din tutun. Pentru a revolva problema, Guvernul va interveni in comert si va restrictiona aceasta practica, prin modificarea Codului Fiscal.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Traian Basescu, despre crearea de noi taxe:
Traian Basescu, despre crearea de noi taxe: "Statul se urca iar in spatele omului slab - economia"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in prezent constata ca se trece la crearea de taxe noi, care sa hraneasca sistemul bugetar.

Noul acord al Romaniei cu FMI. Cu cat ar urma sa creasca din 2014 salariul minim si pensiile
Noul acord al Romaniei cu FMI. Cu cat ar urma sa creasca din 2014 salariul minim si pensiile

Avem vesti amestecate dupa negocierile cu Fondul Monetar International.

Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?
Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?

Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. In 2010, statul a incasat cel putin 3,5 miliarde de euro din vanzarea carburantilor, atat din taxa de drum, cat si din acciza si din TVA.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.