Noul acord al Romaniei cu FMI. Cu cat ar urma sa creasca din 2014 salariul minim si pensiile
Avem vesti amestecate dupa negocierile cu Fondul Monetar International.
Pensiile si o parte din salariile bugetarilor se vor mari incepand de anul viitor. Ar putea creste insa si o parte din taxe si impozite.
Precizarile au fost facute de purtatorul de cuvant al Guvernului, dupa ce la Ministerul Finantelor s-au purtat discutii pana tarziu in noapte cu reprezentantii FMI. Cu doua zile inainte de finalizarea negocierilor, presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca acordul cu Fondul Monetar nu este un lucru bun pentru Romania, ci mai degraba un handicap.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
FMI a acceptat majorarea fondului de salarii cu 3%, insa nu toate lefurile bugetarilor vor creste. Guvernul a ales sa mearga pe varianta majorarii salariului minim la stat la 900 sau 1000 de lei. Inca nu s-a decis daca va fi o singura majorare de la 1 ianuarie sau o majorare in trepte pe tot parcursul anului viitor.
"Ierarhia este una bine stabilita. Este vorba in primul rand de salariile din zona sanatatii si educatiei. In primul si in primul rand este vorba de salariile rezidentilor, urmand ca in ordinea importantei sa vina si celelalte categorii de la stat", spune Mirel Palada, purtatorul de cuvant al Guvernului.
A fost negociata si acceptata si majorarea tuturor pensiilor cu 3,76%. O pensie de 800 de lei creste cu 30 de lei iar o pensie de 1000 de lei va fi majorata cu 37 de lei.
Vor fi necesare insa si masuri pentru a acoperi gaura din bugetul pe 2014 estimata de specialisti intre 4 si 6 miliarde de lei. Ar putea fi introduse noi taxe pe proprietati si carburanti.
"In functie de nivelul de crestere al salariilor avem si alternative de cresterea a veniturilor bugetare ce pot sa tina cont de cresterea bazei de impozitare un alt scenariu, cresterea accizei pe carburanti.", mai explica Mirel Palada.
Negocierile din acest weekend au fost conduse de Liviu Voinea si Daniel Chitoiu, insa deciziile finale vor fi luate luni sau marti de Victor Ponta. Crin Antonescu, colegul sau de coalitie nu este deloc multumit de conditiile impuse de FMI.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, fmi, guvernul româniei, salariul minim, Crin Antonescu,
Dată publicare:
03-11-2013 19:20