5 motive pentru care ratele si chiriile in valuta se scumpesc saptamana aceasta
Moneda romaneasca este intr-un picaj pe toate liniile, la inceput de saptamana. Asta va aduce automat scumpiri ale serviciilor calculate in euro, precum si majorari ale ratelor la imprumuturile in valuta. In plus, dobanzile se actualizeaza zilele acestea
1. Euro, dolarul si francul sunt pe val. BNR a anuntat pentru francul elvetian un nou record istoric pe curs, de 3,5396 lei/franc, iar pentru euro referinta a urcat la maximul din ultimele patru luni si jumatate, la 4,2635 lei/euro.
In raport cu euro, cursul se situeaza la cel mai inalt nivel din 11 februarie, cand banca centrala a anuntat o referinta de 4,2649 lei/euro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
2. Toate valutele din regiune au inregistrat scaderi dupa ce a fost amanata urmatoarea transa din finantarea externa acordata anul trecut Greciei de catre Uniunea Europeana.
3. Cotatia Euribor la 3 luni a depasit pragul de 1,5%. Valoarea este dubla fata de martie 2010, cand Euribor la 3 luni a inregistrat un minim istoric, de aproape 0,60%. Acest lucru va conta in economia fiecarui credit in euro din Romania, care are o dobanda variabila, calculata dupa valoarea indicelui Euribor la 6 luni (potrivit BNR, majoritatea imprumuturilor in valuta sunt cu dobanda de acest fel). Aceste dobanzi se actualizeaza in luna iunie.
4. Banca Nationala a Romaniei vrea sa inaspreasca unele conditii pentru acordarea creditelor in valuta, iar asta va duce la reguli restrictive din partea bancilor comerciale.
5. Exportatorii au declarat luna aceasta ca sunt dezavantajati de un curs care nu reflecta realitatea din piata si ca, de fapt, adevaratul curs valutar ar fi situat la valoarea de 4,7-4,8 lei. BNR a raspuns ca nu intervine pe piata valutara.