200.000 de români ar putea primi înapoi 300 de milioane de euro de la Bancpost

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 09 August 2018 18:43
Categorie: Financiar

Este cutremur pe piaţa bancară din România, după ce Autoritatea, pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat o măsură fără precedent.

Pe lângă faptul că a amendat Bancpost cu 150.000 de lei, a dispus ca instituţia să restituie toate sumele percepute sub formă de dobândă, comisioane şi penalităţi pentru creditele cesionate unei societăţi olandeze.

Vorbim despre o perioadă de 10 ani şi de aproximativ 300 de milioane de euro care ar trebui să ajungă la 200.000 de români. Bancpost susţine că a acţionat perfect legal şi că va contesta măsura.

În jur de 200.000 de români ar putea primi înapoi dobânzile şi comisioanele pe care le-au plătit, după ce s-au împrumutat la Bancpost, iar creditul lor a fost preluat de o firmă olandeză.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a constatat că această cesionare de credite este ilegală şi a amendat Bancpost cu 150.000 de lei.

Cel mai important, a obligat banca să restituie dobânzile, comisioanele de administrare credit, dobânzile penalizatoare, penalităţile calculate şi reţinute. ale tuturor creditelor în euro, dolari şi franci cesionate companiei olandeze.

Concluzia autorităţilor române este simplă: din 2008 până în 2018, "EFG New Europe Funding ÎI B.V.>, cesionarul creditului, nu a avut calitatea de bancă, instituție de credit autorizată, aşa că se constată că nu exista indicele de referință al bănci astfel încât dobânda trebuia să fie zero în condițiile în care marja procentuală era zero."

Astfel rezultă că "a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliți în România estimat la cel puțin 300 milioane de euro, prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015 fără a se avea în vedere perioada 2017-2018 și fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită."

De pildă: la un credit de 70.000 de CHF pe 10 ani, spune un împrumutat, Bancpost ar trebui să-i restituie, nu mai puţin de 40.000 de euro.

Bancpost va contesta în instanţă decizia autorităţii pentru protecţia consumatorilor şi până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă, toate plăţile sunt suspendate.

Reprezentanți Bancpost: "Nu am greşit din punct de vedere legal cu nimic. Analizăm ce spune ANPC, contestam în instanţă, instanţă să decidă. Nu ştiu de ce decizia asta a venit tocmai acum."

ANPC a informat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării bBanilor şi Banca Naţională a României.

Dispare una dintre cele mai cunoscute bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții
Dispare una dintre cele mai cunoscute bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții
VIDEO PROTVPLUS.RO
euro
Venit lunar de 780 de euro, pentru străinii din Italia. Cine îl poate lua
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei
hacker
Serviciile online ale ING Bank au căzut după un atac cibernetic
Doi români au câștigat în premieră butonul de diamant oferit de Youtube. Canalul lor
Guvernul vrea să salveze companiile de stat prin ”înlesnirea la plată”. Topul datornicilor
Statul spune că o familie cu 2 copii poate trăi rezonabil cu 2.600 lei/ lună. Cum a calculat
Șefii ANPC ar fi împiedicat o angajată să amendeze băncile. Mărturia femeii
Wizz Air aduce încă o aeronavă în România și lansează patru rute noi. Cât costă biletele