Cursa pentru prevenirea altor atentate. Raiduri, explozie puternica si suspecti arestati in trei tari din UE
Autoritatile europene fac eforturi sa previna alte atentate precum cel care a indoliat, marti, Belgia. Multiple raiduri antiteroriste, desfasurate in Belgia, Franta si Germania, s-au soldat cu arestarea a 13 suspecti.
Cea mai ampla desfasurare de forte a fost la Bruxelles, unde actiunea trupelor antitero, inceputa vineri noapte, a continuat intreaga zi. O suburbie a capitalei a fost blocata de vehicule militare si politisti, care au "neutralizat" un suspect care avea asupra lui o mitraliera.
Cititi in articol:
► Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext
► Trei persoane retinute, dupa raidul de vineri din Bruxelles
► Explozie puternica in Bruxelles
► Teroristii voiau sa execute un atentat radioactiv in Bruxelles
► Belgia va trimite avioane F16 pentru a ataca Statul Islamic
► Arestari in Germania, legat de atentatele din Bruxelles
► Ministrul de Interne belgian recunoaste "neglijenta" autoritatilor
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext:
UPDATE 21:00 Politia germana a confirmat vineri arestarea a doi suspecti, unul la Dusseldorf si celalalt la Giessen, care sunt investigati pentru posibile legaturi cu autorii atentatelor de la Bruxelles, transmite agentia EFE.
Primul este un cetatean german, prezentat sub identitatea de Samir E., in varsta de 28 de ani, arestat joi de un comando intr-un cartier din Dusseldorf. Celalalt este un marocan de aceeasi varsta, el fiind arestat in timpul unui control al politiei in gara Giessen.
Saptamanalul Der Spiegel a scris anterior despre cazul lui Samir E, mentionand ca in vara anului 2015 el a fost retinut de autoritatile turce la granita cu Siria, impreuna cu Ibrahim El Bakraoui, unul dintre presupusii teroristi kamikaze ce au executat atacul la aeroportul din Bruxelles. Amandoi au fost ulterior expulzati in Olanda.
Cat despre suspectul marocan, autoritatile germane au constatat ca se afla ilegal in Germania si avea antecedente penale atat in aceasta tara cat si in Italia. in plus, el a patruns pe teritoriul german sub mai multe identitati, iar din documentele gasite asupra sa rezulta ca a calatorit recent la Bruxelles.
Autoritatile germane analizeaza in prezent si datele din telefonul sau mobil. Potrivit Der Spiegel, in memoria acestui telefon s-au gasit doua mesaje, in primul mentionandu-se numele Khalid El Bakraoui, fratele lui Ibrahim si presupus autor al atacului sinucigas din statia de metrou Maelbeck. Al doilea mesaj continea cuvantul 'sfarsit', scris in franceza, si a fost transmis marti la ora 09:08, cu numai cateva minute inaintea exploziei de la metrou.
UPDATE 20:15 Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a recunoscut vineri ca au existat neglijente in gestionarea cazului Ibrahim El Bakraoui, unul dintre presupusii autori ai atacurilor teroriste de marti, si considera 'inacceptabil' faptul ca nu s-a facut 'nimic esential' in intervalul de timp dintre arestarea acestuia in Turcia si expulzarea lui in Olanda, consemneaza agentia EFE.
'In urma unei reuniuni cu politia federala, am tras concluzia ca cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv si nici nu s-a implicat intr-un dosar in care am fi putut remarca de la inceput ca este vorba despre terorism', a spus, in parlamentul belgian, Jan Jambon, care si-a prezentat joi demisia, dar premierul Charles Michel i-a respins-o.
Nu trebuie sa fii 'superactiv' ca sa poti intelege ca exista o probabilitate foarte ridicata ca o persoana cu profilul lui El Bakraoui - condamnat la zece ani de inchisoare, incarcerat timp de mai multi ani, care pleaca in Siria si este prins la frontiera turco-siriana - sa fie combatant strain, a indicat Jan Jambon, care a prezentat in continuare o cronologie a evenimentelor.
Astfel, El Bakraoui - cetatean belgian - a fost arestat de autoritatile turce pe 11 iunie 2015 in apropierea frontierei cu Siria, iar pe 26 iunie politia turca l-a informat despre acest caz pe ofiterul de legatura belgian in Turcia.
Acesta din urma a transmis informatia pe 29 iunie politiei judiciare belgiene, care i-a comunicat la randul ei ca El Bakraoui are cazier, fiind condamnat in Belgia la zece ani de inchisoare pentru jaf armat.
UPDATE 19:30 Reteaua care a comis atentatele de la Paris si Bruxelles este "pe cale de a fi distrusa", insa mai exista si "alte retele" care constituie "o amenintare", a declarat vineri presedintele francez, Francois Hollande, potrivit AFP.
"Am avut rezultate in gasirea de teroristi si, atat la Bruxelles cat si la Paris, s-au efectuat mai multe arestari", a declarat Hollande, inaintea unei intrevederi cu fostul presedinte israelian Shimon Peres.
"Stim insa ca exista si alte retele", a adaugat el.
"Chiar daca cea care a comis atacurile de la Paris si Bruxelles este pe cale de a fi distrusa, exista in continuare o amenintare", a insistat el.
UPDATE 19:00 Autoritatile belgiene au decis revenirea la nivelul de alerta 3, adica amenintare "serioasa, posibila si credibila", informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-o alerta de calatorie emisa vineri.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, decizia a fost luata de OCAM, organismul belgian de coordonare pentru analiza amenintarilor.
"Metroul din Bruxelles este functional, cu restrictii pe anumite magistrale, si a fost intarit sistemul de paza in statii, cu ajutorul militarilor belgieni; inca se efectueaza controale de securitate aleatorii. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de fluiditate. Aeroportul Zaventem ramane inchis cu certitudine pana duminica, 27 martie 2016, cu probabilitatea de prelungire pana cel putin marti, 29 martie 2016", precizeaza MAE.
Totodata, Gara Schuman ramane momentan inchisa, iar Brussels Airlines, compania aeriana belgiana, opereaza zboruri de pe aeroporturile din Anvers si Liege, arata MAE.
"Se mentine linia telefonica de urgenta cu numar de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, ramane valabil numarul de telefon de urgenta +32 78 15 1771", mentioneaza MAE.
UPDATE 18:30 Belgia a confirmat vineri ca se alatura din nou coalitiei antijihadiste conduse de SUA si va participa la raidurile aeriene impotriva gruparii Statul Islamic, deocamdata numai in Irak si analizeaza o eventuala angajare si in Siria, transmite agentia EFE.
Aviatia belgiana a mai participat la operatiunile aeriene impotriva jihadistilor in Irak intre octombrie 2014 si iunie 2015, cand s-a retras invocand ratiuni financiare.
Dupa intrevederea avuta la Bruxelles cu secretarul american de stat, John Kerry, premierul belgian, Charles Michel, a anuntat ca sase avioane multirol F-16 ale fortelor aeriene belgiene vor fi trimise in Irak si vor participa la operatiuni incepand cu data de 1 iulie, avioanele belgiene urmand sa le inlocuiasca pe cele olandeze.
Seful executivului belgian a mai mentionat ca parlamentul de la Bruxelles va dezbate extinderea operatiunilor si in Siria.
UPDATE 18:00 Parchetul belgian a confirmat ca barbatul impuscat si retinut vineri intr-o operatiune a politiei in cartierul Schaerbeek din Bruxelles avea legatura cu atacul dejucat joi de autoritatile franceze, relateaza AFP si Reuters.
Parchetul a mai precizat intr-un comunicat ca fortele de securitate au retinut vineri trei persoane in mai multe cartiere din Bruxelles in legatura cu atacul dejucat in Franta - Tawfik A., Salah A. si un al treilea, nenumit, retinut in operatiunea de la Schaerbeek.
Doi dintre cei trei - Tawfik A. si barbatul nenumit arestat la Schaerbeek - au fost raniti in picior, se arata in comunicat.
Separat, procurorii au mai transmis ca au eliberat trei dintre cele sase persoane retinute joi. Cei trei inca retinuti sunt Faycal C., Abou A. si un al treilea, nenumit, se mai mentioneaza in comunicat.
UPDATE 16:30 Operatiunea politiei de vineri dupa-amiaza din cartierul Schaerbeek din Bruxelles s-a incheiat, o persoana fiind ranita si arestata, relateaza postul RTBF.
Persoana retinuta are legatura cu proiectul de atentat dejucat joi de politia franceza si cu atentatele de marti din Bruxelles, iar asupra sa a fost gasita o valiza sau un sac care continea elemente explozive, a declarat primarul din Schaerbeek, Bernard Clerfayt.
UPDATE 16:15 Celula terorista a gruparii Statul Islamic (SI) care a actionat la Bruxelles avea in plan sa execute un atentat radioactiv intr-o zona dens circulata, scrie vineri cotidianul The Times, citat de agentia EFE.
Se presupune ca fratii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre teroristi kamikaze care au participat la atacurile teroriste de marti la aeroportul Zaventem si la statia de metrou Maelbeck, ar fi fost implicati intr-un plan al SI pentru a produce o bomba care sa imprastie material radioactiv intr-o zona populata.
Aceasta informatie apare dupa ce presa belgiana a relatat joi ca teroristii care au comis atacurile au intentionat initial sa atace centrale atomoelectrice belgiene, dar ei si-au schimbat planul dupa arestarea complicelui lor, Salah Abdelslam, participant si la atacurile de la Paris.
UPDATE 15:00 Unitatile speciale ale politiei au descins in cartierul Schaerbeek, din Bruxelles. La inceputul operatiunii s-a auzit o explozie puternica. Zona a fost inchisa de agenti inarmati si cu cagule. Unitati speciale ale politiei federale belgiene fac perchezitii ample la o locuinta din apropierea Pietei Meiser. Mai multi martori de la fata locului au spus ca au auzit focuri de arma. In timpul operatiunii ar fi fost "neutralizat un barbat". Un tramvai care trecea prin apropierea a fost evacuat. Zona a fost inchisa si incercuita de agenti de securitate inarmati si de camioane militare. Echipe de genisti ai armatei se aflau de asemenea la fata locului.
[UPDATE] Ontmijningsdienst DOVO aanwezig bij inval in Brussel. https://t.co/pNQMA9GKx0 pic.twitter.com/l0e3WvxK14
— VTM NIEUWS (@VTMNIEUWS) March 25, 2016
UPDATE 13:30 In presa din Belgia au aparut informatii despre cel de-al treilea barbat surprins de camerele din aeroport, singurul al carui identitate nu era cunoscuta. In fotografia respectiva apar trei barbati care imping carucioare pentru bagaje. La mijloc este Ibrahim El Bakraoui, iar Najim Laachraoui este in stanga imaginii. Cel din dreapta, cu haina alba si palarie, ramas in viata, despre care se presupune ca a disparut cu ajutorul unor complici, era singurul neidentificat pana acum.
Presa belgiana sustine ca acesta ar fi Abrini Mohamed, 30 de ani, unul dintre complicii lui Salah Abdeslam in atacurile de la Paris, potrivit Sudpresse.
UPDATE 11:30 Trei cetateni olandezi au fost ucisi pe aeroportul din Bruxelles, in atacul terorist, a declarat ministrul olandez de externe, Bert Koenders. Victimele sunt Alexander si Sascha Pinczowski (foto), frate si sora, care locuiau temporar in Statele Unite, si o femeie din Deventer. Ministerul olandez interne a informat familiile noaptea trecuta.
UPDATE 10:00 Dupa atentatele de marti de la Bruxelles, serviciile de combatere a terorismului occidentale au primit o lista cu cinci principali suspecti in atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris si in atacurile de la aeroportul international Zaventem din Bruxelles si statia Maelbeek din capitala belgiana, relateaza vineri publicatia La Derniere Heure.
Daca patru nume sunt cunoscute, cel de-al cincilea apare pentru prima oara: Naim Al Hamed, un sirian de 28 de ani. Numele sau a fost dat publicitatii in premiera joi de mass-media spaniola.
Chiar daca nicio informatie nu a fost comunicata asupra presupusului sau rol, individul este descris ca fiind "foarte periculos, susceptibil sa fie inarmat". Aceeasi descriere este mentionata si in fisa lui Mohamed Abrini.
Fisa mentioneaza ca Naim Al Hamed, de nationalitate siriana, este nascut la 1 ianuarie 1988 la Hama (Siria), fiind cautat pentru presupusa sa implicare in evenimentele de la Bruxelles si Paris. Semnalmentele sale au fost transmise in strainatate odata cu cele ale lui Mohamed Abrini, belgian din Berchem-Ste-Agathe, si Najim Laachraoui, artificierul despre care nu se stie in acest moment daca a murit ca atentator sinucigas marti dimineata pe aeroportul din Bruxelles.
Oficial, moartea lui Laachraoui nu a fost confirmata. Ramasite umane au fost izolate printre cele gasite la aeroport si testele genetice au confirmat apartenenta lor la un membru al familiei Laachraoui. Teste ADN suplimentare au fost cerute pentru a confirma ca, dat fiind ca sunt mai multi frati, este vorba intr-adevar de ramasitele lui Najim.
UPDATE 9:55 Un politist belgian din orasul Malines (Mechelen, regiunea Flandra din Belgia) avea inca din 7 decembrie 2015 adresa exacta la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam, 'creierul' atentatelor din noiembrie 2015 din Paris si care este suspectat de implicare in organizarea atentatelor de marti din Bruxelles, scrie vineri cotidianul belgian La Derniere Heure.
Respectivul politist a transmis informatia superiorilor sai din Malines, dar raportul confidential nu a fost niciodata transmis mai departe politiei din Bruxelles, scrie ziarul mentionat, care citeaza surse judiciare. Adresa mentionata de politistul belgian in raportul sau era Strada Quatre Vents, numarul 79, Molenbeek, adica exact adresa la care a fost gasit Abdeslam vinerea trecuta, la 18 martie.
In raportul intocmit de politistul din Malines se mentiona ca Salah Abdeslam era ajutat sa se ascunda si sa se deplaseze de complicele sau Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel impreuna cu 'creierul' atentatelor din noiembrie 2015 din Paris in timpul raidului din Molenbeek al politiei belgiene. Politistul din Malines aflase informatia de la un coleg de origine musulmana, care la randul sau primise pontul de la comunitatea musulmana din Malines.
Autoritatile belgiene au deschis o ancheta pentru a stabili de ce informatia furnizata de politistul din Malines nu a fost comunicata mai departe politiei din Bruxelles.
UPDATE 9:40 O a saptea arestare a avut loc vineri, in cartierul bruxellez Forest, in timpul unei perchezitii care s-a incheiat dimineata devreme, dupa operatiunea de anvergura de joi seara a politiei, la Bruxelles, care s-a soldat cu arestarea a sase persoane, informeaza Radio-Televiziunea Belgiana (RTBF).
Mai multe perchezitii au avut loc joi seara in comunele bruxelleze Jette si Schaerbeek, cu participarea fortelor de interventie speciale si a unui elicopter al politiei.
Parchetul federal a confirmat arestarea celor sase persoane, joi. Nu se cunoaste inca identitatea lor. Parchetul urmeaza sa vina cu mai multe precizari in cursul zilei de vineri.
Autoritatile au retinut 6 suspecti, dintre care 3 au fost incatusati chiar in fata Parchetului federal. In acelasi timp, in Franta politia a arestat un barbat care planuia un atac terorist de amploare .
Politia franceza a descins la mai multe adrese din jurul capitalei si sustine ca a reusit sa prinda un barbat care este suspectat ca planuia un atac de amploare in Paris. Autoritatile au evacuat un imobil in timpul operatiunii. Grav este faptul ca atacul putea fi pus in practica in orice moment, iar suspectul retinut facea parte din alta celula terorista fara nicio legatura cu cei implicati in atacurile de la Bruxelles sau Paris.
Cazeneuve, ministrul de Interne: "Barbatul arestat este un cetatean francez si este suspectat ca ar face parte dintr-un plan de atac la nivel inalt. Facea parte dintr-o celula terorista care planuia sa loveasca Franta. In acest moment nu este indicii ca ar fi avut legatura cu atacurile din Paris si Bruxelles. "
La aceeasi ora, la aproape 300 de kilometri distanta, in Bruxelles trupele antiteroriste descindeau la mai multe adrese in cautarea celor doi atacatori care au scapat din atentatele de la aeroport si de la metrou. 6 persoane au fost retinute insa nu se stie daca printre arestati se numara si cei doi teroristi.
Intre timp, Europa este sub cod rosu de alerta. In toate orasele mari au fost luate masuri suplimentare de siguranta. Iar directorul Europol a avertizat ca este posibil ca alti teroristi sa fie deja in interiorul continentului nostru.
Rob Wainwright, director Europol: "Este probabil sa fie si alti potentiali teroristi in Europa sau cel putin care au fost pregatiti de Statul Islamic in Siria si Irak pentru a fi trimisi in misiuni, asa ca suntem foarte atenti la posibilitatea de a mai avea alte atacuri teroriste in Europa".
Directorul Europol a declarat ca cel putin 5.000 de cetateni ai UE au calatorit cel putin o data in Siria si Irak.
Sursa: Pro TV
Etichete: bruxelles, atac terorist, retinere, raiduri, romani raniti,
Dată publicare:
25-03-2016 07:41