Dezvaluirile care arunca intr-o lumina proasta serviciile de informatii belgiene. SUA l-a identificat pe al treilea terorist

×
Codul embed a fost copiat

Cu intreaga Europa impietrita si indoliata, presa de la Bruxelles vehiculeaza o noua ipoteza infricosatoare. Fratii Bakraoui, teroristii sinucigasi, ar fi vizat chiar centralele nucleare din Belgia.

Aceste scene au fost filmate de un taximetrist, imediat dupa exploziile de la Zaventem. Isi cauta fiul, angajat intr-unul dintre fast-foodurile din aeroport. Ranitii implora dupa ajutor, iar primii salvatori isi croiesc cu greu drum printre resturile pulverizate. Ici si colo, inca mocneste focul.

Printre bucatile de planseu, un copilas plange, infricosat. Mama nu-l mai poate alina. Zace langa el fara suflare.

Citește și
Ibrahim El Bakraoui
Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Afara, in fata terminalului, supravietuitorii asteapta ajutor. Cei teferi incearca sa-i ajute cum pot pe raniti.

In timp ce ranitii lupta sa ramana in viata, autoritatile cauta frenetic doi suspecti care ar fi facut parte din comandoul terorist: unul care a disparut de la aeroport - cel cu palarie si ochelari din imaginea surprinsa de camerele de supraveghere, celalalt - filmat cu un rucsac voluminos in spate - alaturi de teroristul sinucigas din statia de metru Malbeek.

Planul comando-ului terorist ar fi avut initial o anvergura infinit mai grava

Cotidianul La Derniere Heure scrie ca fratii Bakraoui sau complicii lor ar fi strecurat o camera miniaturala ascunsa la domiciliul directorului programului belgian de cercetare si dezvoltare nucleara. 10 ore de inregistrari video stocate pe un computer ar fi fost gasite in cursul unei operatiuni anti-teroriste, dar abia acum ar fi fost stabillita legatura cu fratii Bakraoui. Se presupune asadar ca, initial, tinta atacurilor o reprezentau centrale nucleare.

Presa belgiana mai scrie ca atacul din Bruxelles ar fi fost prevazut, initial, pe 28 martie, in a doua zi a Pastelui Catolic. Teroristii au precipitat insa actiunea, de teama ca planurile lor vor fi date in vileag, dupa ce Salah Abdeslam a fost capturat in viata.

Experti: Deficientele serviciilor de securitate belgiene sunt evidente

Sir Malcolm Rifkind, Former Chair of the Intelligence and Security Committee: "Din pacate, Belgia are un sistem de politie fragmentat. Din cate stiu, numai in Bruxelles sunt cinci sau sase forte de politie distincte. Asta poate sa insemne ca transmiterea informatiei si analizarea datelor se deruleaza cu dificultate."

Dublul carnagiu de la Bruxelles pune dramatic in evidenta necesitatea unui schimb eficient de informatii la nivel european si a unei baze de date comune. Se impune, de asemenea, intarirea securitatii in punctele cele mai sensibile: transportul in comun si locurile aglomerate.

Brian Todd, corespondent CNN: "Bombe si tactici precum cele folosite in Bruxelles inseamna oare ca de acum inainte pasangerii vor fi controlati chiar la intrarea in aeroport? Expertii israelieni atrag atentia ca si asta ar crea riscuri de securitate: de pilda, cozi lungi de pasageri expusi unor explozii ori rafalelor de gloante trase dintr-o masina. Mai degraba, ar fi nevoie de mai multi politisti in zona intrarilor si a ghiseelor de checking, folosirea cainilor special antrenati, a metodelor de profilare psihologica. Si nici macar toate aceste masuri n-ar oferi garantii absolute".

Sumarul evenimentelor, joi, 24 martie:

-Starea celor 3 cetateni romani raniti in atentatele din Bruxelles
-► Fratele atacatorului kamikaze Najim Laachraoui "condamna ferm" actele acestuia
-
Alarme cu bomba joi dimineata, in doua orase din Belgia
-►
Marturia soferului de taxi care a dus teroristii la aeroport
-►
Salah Abdeslam, suspectul in atentatul de la Paris, 'doreste sa plece in Franta cat mai rapid'. Sustine ca nu stia despre atentatele din Bruxelles
-►Presa din Belgia sustine ca a existat un al cincilea atentator
-►Doua mandate de arestare fusesera emise pe numele lui Khalid Barakoui
-►Belgia recunoaste ca "a facut greseli" in gestionarea situatiei lui Ibrahim Bakraoui
-►Fratii Bakraoui figurau in bazele de date pentru terorism ale SUA
-►A fost identificat si al treilea terorist de la Zaventem

23:30 Autoritatile din SUA ar fi reusit sa-l identifice si pe al treilea suspect al atentatelor de la aeroportul Zaventem, relateaza Sky News. Este vorba despre barbatul imbracat in alb, surprins de camerele de supraveghere cu putin timp inainte de explozii si care a reusit sa fuga dupa ce bomba sa nu s-a detonat.

Deocamdata, SUA nu a facut public numele barbatului din imagini, dar acesta este dat in urmarire generala. Potrivit surselor Sky News, si acesta figura pe listele de teroristi ale americanilor.

22:30 Fratii Barakoui se aflau pe lista teroristilor cunoscuti si urmariti indeaproape de Statele Unite, fiind considerati o potentiala amenintare la adresa securitatii nationale, au declarat oficiali american, potrivit BBC.

Aceasta confirmare ridica noi semne de intrebare asupra eficientei serviciilor de inteligenta belgiene, care au sustinut ca fratii Bakraoui nu erau cunoscuti ca fiind radicalizati.

20:45 Ministrul de Interne Jam Jambon a anuntat ca Centrul de Criza a decis ca Belgia sa scada nivelul de amenintare terorista de la 4 la 3, relateaza 7sur7.be. Ministrul a explicat ca decizia a fost luata intrucat nu mai exista amenintari teroriste inimente.

20:30 Fratele atacatorului kamikaze Najim Laachraoui 'condamna ferm' actele acestuia
Fratele lui Najim Laachraoui, unul dintre autorii kamikaze ai atentatelor de la Bruxelles, "condamna cu fermitate actiunile fratele sau mai mare si atentatele in care acesta a fost implicat, in Franta si Belgia", se arata intr-un comunicat citat de AFP.

Mourad Laachraoui, care practica taekwondo la un inalt nivel, a precizat intr-un scurt comunicat ca a rupt orice contact cu fratele sau "dupa ce acesta a plecat in Siria".

Najim Laachraoui, un bruxellez de origine marocana in varsta de 24 de ani care a plecat sa lupte in Siria la inceputul lui 2013, unde s-a alaturat gruparii Statul Islamic (SI) ce a revendicat atentatele, este unul dintre cei doi barbati care si-au detonat explozibilul avut asupra lor marti dimineata pe aeroportul din Bruxelles, conform unor surse politienesti.

19:30 Cei trei romani raniti in atentatele din Bruxelles - in stare stabila
Cei trei romani raniti in atentatele de la Bruxelles, internati in spitalele din Belgia, sunt in stare stabila, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

"Potrivit ultimelor informatii transmise de catre Ambasada Romaniei la Bruxelles pe baza datelor primite de la autoritatile locale, in acest moment, in spitalele din Belgia se afla in continuare internati cei trei cetateni romani despre care MAE a informat anterior. Acestia sunt in stare stabila, fiind monitorizati permanent atat de cadrele medicale, cat si de reprezentantii misiunii diplomatice romane si echipa consulara mobila, trimisa la Bruxelles din Centrala MAE", se arata intr-un comunicat remis, joi, Agerpres.

In ceea ce priveste solicitarile de asistenta consulara, MAE precizeaza ca, pana in prezent, au fost receptionate si solutionate aproximativ 40 de apeluri telefonice din partea cetatenilor romani, prin intermediul Call Center-ului ministerului.

18:00 Koen Geens, ministrul Justitiei belgiene, recunoaste ca Belgia a comis mai multe greseli in gestionarea cazului lui Ibrahim Barakoui.

"Va dati seama ca nu am mai fi avut aceasta discutie acum daca serviciile noastre de informatii ar fi actionat in mod ireprosabil. Transmiterea de informatii intre Turcia si Belgia nu s-a facut atat de rapid cat ar fi trebuit in astfel de circumstante. Nu am fost proactivi", a comentat Geens pentru VRT.

Declaratiile ministrului vin dupa ce premierul Turciei a anuntat ca autoritatile turce l-au arestat pe Ibrahim Bakraoui in iunie 2015 si l-au extradat in Olanda, la cererea acestuia, dar au informat autoritatile belgiene ca acesta ar fi avut legaturi cu gruparile teroriste din Siria.

16:30 Un nou clip de propaganda al Statului Islamic ii indeamna pe militantii jihadisti sa se bucure de "victoria atentatelor de la Bruxelles". In imagini apar fragmente dintr-un interviu al lui Donald Trump, unul dintre potentialii candidati la presedintia SUA. "Bruxelles era unul dintre cele mai grozave orase din lume in urma cu 20 de ani si era sigur. Acum este un show al groazei", a declarat Trump dupa atentate. In imaginile folosite de Statul Isalmic apare si un poster in flacari cu chipul lui Donald Trump.

16:20 Khalid Barakoui avea emise pe numele sau doua mandate de arestare - unul international si unul european - inca din 11 decembrie 2015, semnate de un judecator francez in ancheta atentatelor de la Paris, a anuntat parchetul federal belgian.

14:20 Ministrul de interne belgian, Jan Jambon, si-a prezentat miercuri seara demisia, la fel si Koen Geens, ministru al Justitiei, dupa ce presedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat intr-o conferinta de presa ca, in 2015, unul din teroristii de la Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui, a fost expulzat de doua ori de tara sa. Premierul Charles Michel a respins ambele demisii  ambele demisii si a promis ca va face lumina in acest caz, in timp ce opozitia cere infiintarea unei comisii de ancheta.

13:13 Identificarea victimelor atentatelor din Bruxelles va fi dificila, sunt multe familii care nu stiu nimic despre rudele lor, au anuntat autoritatile belgiene. Familiile traiesc cu speranta unei vesti bune. In spitale sunt 4 raniti care nu au putut fi identificati pana acum.

"Sunt oameni raniti in spitale care nu sunt constienti. Mai sunt altii in adaposturi, fara telefon mobil, dar mai sunt si pacienti tinuti in coma pentru ca starea lor este grava", a declarat un anchetator.

12:15 In presa din Belgia a aparut un portret celui de-al cincilea atentator, barbatul care l-ar fi insotit pe Khalid El Bakraoui, atentatorul de Maelbeek. Barbatul a fost filmat de camere de luat vederi de la metro carand un pachet voluminos. Presa ar fi facut schita-portret dupa aceste filmari. Autoritatile nu au confirmat informatiile.

11:45 Gara din Leuven, oras aflat la 25 de kilometri distanta de Bruxelles, a fost evacuata joi dimineata, dupa o alarma cu bomba. Alarma s-a dovedit a fi falsa.

O alta alarma a fost inregistrata in orasul Anvers, in apropierea unei scoli, iar intreaga zona a fost evacuata. Anuntul a fost facut de politia locala, pe Twitter.

11:40 Suspectul-cheie in urma atentatelor comise in 13 noiembrie 2015 la Paris, Salah Abdeslam, capturat saptamana trecuta la Bruxelles, ''doreste sa plece in Franta cat mai rapid posibil', a anuntat joi avocatul sau, Sven Mary, la finalul unei audieri in fata unui tribunal de instructie belgian, relateaza AFP si Reuters. ''Salah Abdeslam mi-a transmis dorinta sa de a pleca in Franta cat mai rapid posibil. Ma voi vedea cu judecatoarea de instructie pentru a nu se mai opune acestei plecari'', a declarat Sven Mary. Acesta a adaugat ca a obtinut o amanare, pana la data de 7 aprilie, a audierii sale la Camera de Consiliu belgiana, care ar urma sa se pronunte joi cu privire la mentinerea detentiei clientului sau. Sven Mary a mentionat ca Abdeslam nu era la curent cu atentatele comise marti la Bruxelles.

10:50 Soferul taxiului care i-a dus marti pe cei trei teroristi din cartierul Schaerbeek pana la aeroportul Zaventem a declarat ca doar unul dintre ei, cel care purta palarie si o jacheta de culoare deschisa, a discutat cu el, indreptand conversatia catre americani si exprimandu-si furia fata de Statele Unite ale Americii.

Barbatul cu palarie si jacheta, cautat de politie si care nu s-a aruncat in aer pe aeroport, si-a exprimat nemultumirea fata de SUA, mentionand in cursul conversatiei exemple de actiuni americane ce nu pot fi trecute cu vederea. Un subiect de discutie extrem de interesant in acest caz in conditiile in care se stie ca mai multi americani au fost afectati in atacul de pe aeroportul din Bruxelles, in care 11 persoane si-au pierdut viata, noteaza sursa citata.

Imediat dupa ce barbatii s-au urcat in masina, taximetristul a simtit un miros ciudat in vehicul. Un miros de amoniac, a spus el. El si-a amintit totodata ca in timpul calatoriei cei doi barbati in negru nu au vorbit aproape deloc.

La sosirea la aeroport, soferul de taxi a fost de asemenea intrigat de un alt element: el ar fi vazut pete albe pe valizele celor trei barbati. Barbatul s-a intors la masina si a preluat un alt client. In cursul acestei noi calatorii el a auzit vorbindu-se despre exploziile de pe aeroportul Zaventem si a facut imediat legatura cu cei trei clienti pe care i-a avut inainte. Soferul si-a dus noul client la adresa ceruta si apoi s-a indreptat catre cel mai apropiat comisariat de politie.

Taximetristul le-a oferit informatii valoroase anchetatorilor, inclusiv adresa de la Schaerbeek de unde i-a luat pe cei trei barbati, precum si numarul valizelor cu care acestia au plecat. In plus fata de valizele in care se aflau cele doua bombe care au explodat in cursul diminetii, politistii au putut localiza o a treia bomba pe aeroport dupa atentat, noteaza cotidianul belgian.

10:30 Barbatul imbracat in pantaloni negri si o jacheta de culoare deschisa si avand capul acoperit cu o palarie neagra, individ ce apare in fotografia surprinsa inaintea atentatului comis marti dimineata la aeroportul international Bruxelles-Zaventem, este in prezent 'piesa lipsa' in ancheta lansata de autoritatile belgiene, comenteaza joi cotidianul belgian Le Soir.

Nicio confirmare insa nu il vizeaza pe barbatul care apare in fotografia surprinsa inaintea atentatului comis marti dimineata la aeroportul international Bruxelles-Zaventem si despre care se stie ca actualmente este in libertate, noteaza Le Soir. El este individul care a abandonat, in sala de plecari a aeroportului, bagajul ce continea ''incarcatura cea mai importanta'', care a explodat ulterior, in conditii de siguranta, in prezenta serviciilor de deminare belgiene.

Parchetul federal belgian a dat asigurari ca nicio arma de razboi sau arma alba apartinand comandoului nu a fost descoperita la aeroport.

Or, este sigur ca unii raniti sunt tratati in urma ranilor provocate de gloante, ceea ce inseamna ca 'barbatul cu palarie' ar fi deschis focul inainte ca ceilalti complici sa activeze incarcaturile explozive la aeroport, individul fugind ulterior avand arma asupra sa.

Potrivit ziarului belgian, autoritatile au fortat astfel celula aflata la originea atentatelor de la Bruxelles sa-si accelereze planul si aceasta nu a mai vizat tintele stabilite initial, printre care centralele nucleare din Belgia.

Potrivit informatiilor DH, cele doua persoane care au ridicat camera ascunsa in fata domiciliului directorului programului de cercetare si dezvoltate nucleara belgian erau fratii Ibrahim si Khalid El Bakraoui, la putin timp dupa atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Inregistrarea video de circa zece ore a fost confiscata in decembrie de la unul dintre suspectii in atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali, si in ea pot fi urmarite venirile si plecarile acestui director al programului nuclear.

Dupa confiscarea inregistrarii video, anchetatorii au inteles ca tintele teroristilor erau susceptibile sa puna in pericol mai mult ca oricand securitatea nationala, noteaza La Derniere Heure.

In urma aflarii acestei informatii, la data de 17 februarie un numar de 140 de militari au fost detasati la centrale nucleare ale tarii pentru a asigura securitatea, iar DH speculeaza ca acest lucru ar fi putut sa-i determine pe teroristi sa-si schimbe planurile si sa vizeze tinte mai 'usoare', precum o statie de metrou sau aeroportul.

Dupa dublul atac care a indoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, scrie ziarul. Una si aceeasi celula a comis atacurile de la Paris si Bruxelles, o retea orchestrata de tineri belgieni, dintre care majoritatea au luptat in Siria, relateaza DH.

Unul dintre teroristi, arestat in 2015 si eliberat

Unul dintre teroristii kamikaze de la Bruxelles le-ar fi scapat printre degete autoritatilor din Belgia. Informatia vine de la presedintele Turciei, care ii acuza pe belgieni ca i-au ignorat avertismentele legate de unul dintre atacatori.

Individul, arestat in trecut pe teritoriul Turciei si expulzat apoi in Occident, s-a aruncat marti in aer pe aeroportul Zaventem.

In total, 3 suspecti au fost identificati, potrivit presei begiene, iar al patrulea, a carei identitate nu este deocamdata cunoscuta, este cautat in continuare.

Atentatele de la aeroportul Zaventem si din metroul de la Bruxelles s-au soldat cu 31 de morti si aproape 300 de raniti, printre care si 4 romani.

Rares Nastase, corespondent ProTV: "Unul dintre atacatori ar fi fost arestat in iunie, in Turcia, si apoi expulzat."

Ar fi vorba despre Ibrahim El Bakraoui, in varsta de 29 de ani, unul dintre teroristii care s-au aruncat in aer pe aeroportul Zaventem. Presedintele Turciei a confirmat acest lucru in cursul unei declaratii comune de presa cu Klaus Iohannis, aflat in vizita la Ankara.

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei 22: "Unul dintre atacatorii de la Bruxelles a fost arestat la Gaziantep, in iunie 2015, si a fost expulzat. Am trimis ambasadei belgiene o nota informativa. Dar autoritatile belgiene au hotarat sa il elibereze, desi am avertizat ca individul este combatant terorist. Belgienii au spus ca ei nu au gasit legaturi cu terorismul. Chiar si Olanda este implicata in asta, intrucat, la solicitarea suspectului, l-am expulzat in aceasta tara."

Celalalt terorist kamikaze de la aeroport a fost identificat, potrivit presei belgiene, drept Najim Laachraoui, dat in urmarire din luna decembrie a anul trecut, in legatura cu atentatele din noiembrie, de la Paris. Laachraoui, bruxellez cu origini marocane, in varsta de 24 de ani, era considerat expertul in explozibili al celulei de teroristi si ar fi furnizat bombele folosite in capitala Frantei, dar si pe cele de la Bruxelles.

Potrivit anchetatorilor, celalalt frate Bakraoui - Khalid El Bakraoui, s-a aruncat in aer la statia de metrou Maelbeek. O publicatie locala informa, in urma cu o saptamana, ca ambii frati, cunoscuti de politie pentru furturi si talharii, intrasera in vizorul politiei antitero. Asta dupa ce s-a descoperit ca, pe numele unuia dintre ei, a fost inchiriat un apartament folosit de un alt suspect de la Paris - Abdelhamid Abaaoud, omorat intr-un schimb de focuri cu fortele de securitate.

Inainte sa fie eliminat, Abaoud spunea ca el face parte dintr-o retea de cel putin 90 de jihadisti care actioneaza in tarile europene.

Dupa ultimele evenimente dramatice, americanii au fost indrumati sa fie extrem de vigilenti daca se deplaseaza in urmatoarele 3 luni in Europa.

Rares Nastase, corespondent: "Departamentul de stat american si-a averizat cetatenii sa evite aglomerarile mari de persoane. Vorbim de evenimente religioase, dar si de evenimente sportive. Asta a precizat intr-un comunicat departamentul de stat american, care a dat si o data - 20 iunie 2016. Nu sitm la ce s-au gandit specialistii americani, dar trebuie sa ne gandim ca in jurul acestei date, mai exact pe 10 iunie incepe in Europa campionatul european de fotbal care va fi organizat in Franta."

Si va fi deschis de meciul dintre Romania si tara gazda.

Pe de alta parte, ies la iveala povesti de eroism. Un hamal, angajat la aeroport, a sarit in ajutorul ranitilor, fara sa se gandeasca la riscuri.

Alphonse Youla: "I-am vazut mai intai pe cei care se aflau la sol. Pierdusera mult sange. Am bandajat picioarele a doua femei, ca sa opresc sangerarea. Apoi, am mers sa ajut alti raniti."

Miercuri seara, in Place de la Bourse, din Bruxelles, s-au strans multi oameni, sa aprinda lumanari in memoria victimelor. Iar capitala Marii Britanii si-a luminat cladirile emblematice in culorile steagului Belgiei, in semn de solidaritate cu poporul belgian. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Zi de doliu national in Romania. Ce se va intampla cu programele TV si radio
Zi de doliu national in Romania. Ce se va intampla cu programele TV si radio

In semn de solidaritate cu victimele atentatelor din capitala Belgiei, Guvernul a declarat 24 martie zi de doliu national.

Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria
Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria

Se aduna critici legate de eficienta serviciilor de securitate belgiene, dupa teribilele atentate de la Bruxelles. Cel putin 31 de persoane au murit si alti 300 de oameni au fost raniti. Intre ei se afla si patru romani.

Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300:
Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300: "Au arsuri grave si au suferit rani ca de razboi"

Belgienii s-au trezit miercuri in fata unei realitati devastatoare, la 24 de ore de cand in capitala tarii au avut loc atentate sinucigase. Procurorul general a anuntat miercuri dupa amiaza bilantul victimelor: 31 de morti si 270 de raniti.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.