V-ar conveni ca Romania sa fie un depozit de deseuri nucleare? Este posibil
Ziaristii cotidianului britanic The Times scriu ca oficialii europeni incearca sa gaseasca o solutie pentru depozitarea en-gros a deseurilor nucleare. Si unde pot occidentalii sa arunce gunoaiele, daca nu in estul Europei..
Deocamdata, totul este in stadiul de negocieri, principalul obiectiv al Comisiei Europene fiind acela de a gasi un loc unde sa fie depozitata o cantitate cat mai mare de deseuri nucleare.
Cele mai multe tari pastreaza aceste gunoaie in constructii provizorii, pentru ca aproape nimeni nu isi permite financiar sa construiasca un depozit permanent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform sursei citate, in Olanda, spre exemplu, construirea unui astfel de depozit propriu ar costa o avere: aproape doua miliarde de euro. La fel ca multe alte tari, Romania si Bulgaria au doar doua reactoare de capacitate redusa, in vreme ce Slovenia dispune doar de un reactor, pe care-l imparte cu Croatia.
In aceste conditii, cea mai buna solutie este ca unul dintre state sa accepte construirea unui depozit mare, care sa primeasca deseuri nucleare si de la celalalte state. In acest sens, se poarta acum discutii intre opt state, printre care si tara noastra: Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria. Oficialii acestor tari se vor intalni in luna mai pentru a pune la punct detaliile acestui proiect.
Tot jurnalistii de la The Times scriu ca Slovenia, spre exemplu, a fost de acord cu constructia unui reactor pentru deseuri nucleare, cu un nivel scazut de radioactivitate. Dar nu pe degeaba! Comunitatea locala a cerut in schimb despagubiri anuale de cinci milioane de euro.
Dezbate pe Facebook acest subiect!