Romanii isi otravesc singuri apele cu uleiul alimentar folosit la gatit
Chiar daca Uniunea Europeana ne impune sa reciclam uleiul alimentar, in Romania nu exista decat un singur centru pentru acest procedeu. Oricum, este mai usor de aruncat la chiuveta, fara sa pese cuiva ca un litru de ulei ars ar putea polua un lac intreg.
Pentru doamna Giuseppina, care locuieste la Milano, este simplu. Dupa ce prajeste cartofii, toarna uleiul folosit intr-o sticla. Iar cand recipientul se umple, il duce la centrul pentru reciclare. Acolo, in Milano, exista in fiecare cartier un punct de primire.
La Bucuresti, insa, situatia este complet diferita. Dupa ce doamna Mihaela prajeste un ou, asteapta ca uleiul folosit sa se raceasca, il pune intr-o punga si il arunca direct la cos. Ca sa il duca la centrul special de reciclare ar trebui sa mearga pana in celalalt capat al orasului.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Cezar Stoehr, care este administratorul singurului astfel de centru din Romania, spune ca primeste cereri din toata tara. „Ganditi-va, costurile sunt imense pentru a putea lua ulei uzat de la Miercurea Ciuc sau Iasi" - incearca el sa gaseasca o explicatie.
Atunci de ce sa ne miram ca romanii nu respecta mediul si varsa uleiul ars la chiuveta? De aici, prin sistemul de canalizare, intra in sol, care devine arid. In plus, un litru de ulei poate polua un milion de litri de apa: daca ajunge intr-un lac, se intinde ca o pelicula si omoara pestii si plantele.
Si totusi cine gestioneaza aceasta problema?
Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, responsabili sunt cei de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor. „Nu-i adevarat” afirma cei vizati, care sunt de parere ca Ministerul Mediului si Padurilor, prin Directia Gestiune Deseuri si Substante Periculoase ar trebui sa raspunda de aceasta problema.
Si cum nimeni nu isi asuma nimic, ne putem astepta ca Uniunea Europeana sa ne dea iar o amenda.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, mediu, poluare, ecologie,
Dată publicare:
10-02-2010 00:00