Am scapat de cel mai fierbinte week-end din aceasta vara.De luni,cod galben

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Fierbe intreaga Romanie de 4 zile, iar ultimele ore au adus peste 6.600 de apeluri disperate la serviciile de urgenta. Ambulantele au gonit spre 166 de oameni cazuti in strada, iar un barbat din Calarasi nu a mai putut fi salvat.

 

Si luni va fi o zi in care vom simti ca luam foc. Codul galben ne va arde pana luni seara, la ora 18.

Pentru a se proteja de canicula, romanii s-au refugiat la piscine si stranduri. Astfel, acest week-end s-a dovedit destul de costisitor.

O suma frumusica s-a evaporat din bugetul multora in acest week-end, pe asa o arsita. Cine a avut de unde a achitat aproape 50 de euro, si a uitat ce inseamna grija, pe marginea unei piscine, in care a inotat si Madonna cand ne-a fost musafir.

Citește și
Victima a caniculei
Caldura ucide! Sapte oameni au murit in 3 zile la Constanta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Strandurile au fost si ele pline, la un tarif de 10 lei intrarea, iar romanii care au norocul sa stea aproape de granita s-au minunat de bazinele si preturile ungurilor.

Sezlonguri comode, muzica live, jacuzzi. Un semn si ospatarii roiesc in jurul tau cu oferta pentru brunch, o combinatie intre breakfast - mic dejun si lunch, pranzul. Toate in centrul Capitalei pentru 180 de lei.

Civilizat, dar scump, au spus altii, care cum nici in casa nu puteau sta pe asa o caldura, au ales strandurile. Multa lume si in bazine si pe margine, unde sunt ingramadite sute de prosoape. Clientii platesc 10 lei pentru intrare, iar daca isi mai doresc si altceva stau la coada.

Si la Baile Felix a fost aglomerat. Aici, insa, oamenii au stat in apa calda, de 37 de grade.

Au fost si romani care au preferat sa mearga 300 de km cu masina si sa se racoreasca in bazinele din Ungaria. Platesc in jur de 17 lei la intrare si au acces la bazine cu apa termala, bazine de inot, bazine cu topogane. Cine a vrut si bai sarate, bai de aburi, bai aromatice, masaj si sauna a achitat cateva zeci de lei pentru fiecare serviciu.

Cel mai fierbinte sfarsit de saptamana din acest an a fost, foarte probabil, si cel mai aglomerat pentru medicii nostri care lucreaza pe ambulante. 6.500 de apeluri au primit serviciile din toata tara.

14 august

Dovada ca multi s-au gandit, pesemne, ca n-are rost sa stea inchisi in case intr-o sambata in care ar putea rezolva multe, chiar in jurul pranzului. Ce atatea recomandari de la Ministerul Sanatatii. Drept urmare, mai bine de 200 de persoane au fost ridicate de echipaje de pe trotuarele pe care calcai ca pe jar.

In pericol, si un barbat de 30 de ani. A stat in soare toata dimineata, iar spre pranz caldura l-a ingenuncheat. Un trecator l-a vazut prabusit si a format imediat 112.

La ora 12:30 erau deja 37 de grade la umbra, in Capitala, asfaltul frigea, iar aerul era de nerespirat. Incinsa a fost si linia telefonica a ambulantei.

Si cei mai tineri, care au crezut ca soarele nu ii poate dobora tocmai pe ei, care sunt in putere, au avut necazuri. O fata de 16 ani a fost adusa pe brate de mama sa pana la ambulanta.

Si la Iasi locuitorii au cedat unul cate unul. Doi barbati care au iesit la cumparaturi in miezul zilei, cand era arsita mai mare, au ajuns intr-un final la camera de garda.

Cele mai mari temperaturi s-au inregistrat sambata la Bechet: 38 de grade, dar si in Bucuresti, Urziceni si Calafat, unde la umbra termometrele indicau 37. Situatia nu se va schimba nici duminica, nici luni, ne dau vestea cea rea meteorologii.

La Serviciul de Ambulanta Bucuresti, sambata, au sunat peste 350 de oameni. Direct din parcuri, piete sau de pe strada.

Cifrele inregistrate arata ca nu s-a tinut cont deloc de sfaturile date de trei zile incoace: beti 2 litri de apa, mancati multe legume si fructe si protejati va pe cat posibil de canicula in incaperi ventilate.

13 august

Estul Munteniei, sudul Moldovei si Dobrogea sunt cele mai afectate de valorile extreme, care abia ne lasa sa repiram. Romanii au luptat cu arsita cea mare cu toate armele: piscine improvizate intre blocuri, bai in arteziene, cearsafuri ude puse la geamuri, in calea razelor puternice.

S-a topit asfaltul ca smoala vineri in mai toate orasele Romaniei.
La Bucuresti, valul de arsita a incins cartierele. Pe strada, oamenii au iesit in deplasari scurte si au aruncat cu apa pe ei din 5 in 5 minute.

In masini soferii au stat la bustul gol, pe santiere muncitorii au golit sticla dupa sticla, in fantanile arteziene fiecare s-a racorit cum a stiut mai bine.

Nici refugiati in apartamente oamenii n-au scapat de zapuseala. Cine nu-si permite aer conditionat incearca solutii disperate, din batrani - cearceafuri umede la geamuri.

Cei mici, scapati de supravegherea parintilor, au profitat de caldura care-ti usca hainele pe corp in cateva minute si s-au balacit... la furtun.

Bataie cu apa si la Cluj, unde copiii s-au stropit din cap pana in picioare, iar tinerii au improvizat piscine intre blocuri.

Iar la Iasi oamenii au gasit saune in fiecare vagon de tren. O calatorie cu personalul a insemnat in miezul zilei adevarat infern.

Nu le-a fost usor nici locuitorilor din Buzau, care au simtit 36 de grade la umbra cu o ora inainte de pranz. Vai de cei care si-au petrecut ziua la volan.

In tot peisajul, au fost si mame inconstiente, care-si tineau bebelusi ore in sir in bataia soarelui, ca sa faca vanzare mai buna prin intersectii la ziare si servetele.

Un gest tare necugetat, daca ne gandim ca indicele de confort termic a trecut astazi de pragul critic 80 de unitati si a ajuns la cea mai mare valoare masurata in 2010: 87 in partea de sud-est.

Recomandari pe timp de canicula

"Recomandam sa fie evitata expunerea indelungata la soare, mai ales la orele amiezii si sa se consume legume si fructe. De asemenea, trebuie consumati minimum doi litri de lichid zilnic si vor fi facute mai multe dusuri. Cei care cunosc varstnici care locuiesc singuri, sa tina legatura cu ei zilnic", a spus subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

12 august

In jumatatea de sud s-au inregistrat peste 36 de grade la umbra, insa la soare e ingrozitor.

Asa cum se intampla de cand a inceput vara, varstnicii care s-au avantat pe drum la amiaza au primit ajutor medical.

Targoviste, ora 13. Aerul este irespirabil. Sirena unei ambulate vesteste pericolul.

Galati. Aceeasi ora. Unei femei i s-au inmuiat picioarele la intrarea intr-un magazin. A stat foarte putin in soare si totusi a clacat.

La Iasi, angajata unei covrigarii si-a pierdut cunostinta. A muncit langa cuptor pana a simtit ca ii fierbe sangele. Ca ea multi altii au avut nevoie de perfuzii.

Torid si la Constanta unde macar oamenii au putut sa se arunce in mare

A fost sinistru si in Bucuresti. Tinerii carora nu le pasa ca Dambovita are culoarea verde au sarit in rau. Intre blocuri s-au inregistrat 45 de grade.

Disperati ca nu vom scapa niciodata de acest cosmar multi au dat navala in magazine dupa ventilatoare ori s-au instalat in parcuri. Problema este ca nu peste tot au voie sa paseasca pe iarba unde e infinit mai bine.

In astfel de zile simtim mai mult ca oricand lipsa copacilor taiati in anii trecuti si mai ales a cismelelor.

Cei care-si cumpara inghetata trebuie s-o manance rapid, altfel li se topeste in nici 2 minute.

Doar in statiunea Semenic este racoare. Acolo s-au inregistrat 18 grade celsius.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Parinti inconstienti! Din ce in ce mai multi copii cad victime insolatiei
Parinti inconstienti! Din ce in ce mai multi copii cad victime insolatiei

Nu trece zi pe litoral fara ca cel putin un copil sa nu ajunga de pe plaja direct la urgente cu insolatii dintre cele mai grave. Familia poarta toata vina, spun medicii.

Caldura ucide! Sapte oameni au murit in 3 zile la Constanta
Caldura ucide! Sapte oameni au murit in 3 zile la Constanta

UPDATE: Expunerea nesocotita la soarele din cale afara de puternic ucide. Nu mai este doar o vorba a medicilor, neluata in seama, ci un avertisment sustinut acum de nu mai putin de 7 decese in judetul Constanta.

Vezi aici cum te aperi de canicula!
Vezi aici cum te aperi de canicula!

Medicii atrag atentia asupra faptului ca expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.