Romania, baza militara ruseasca
Romania nu sta bine nici la capitolul gazduire de servere capabile de atacuri digitale, asa cum s-a dovedit in urma conflictului ruso-georgian, dar nici la capitolul phishing (altfel spus, furtul de identitate si alte date confidentiale).
Spatiul cybernetic este campul de lupta modern. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai multi reprezentanti ai serviciilor secrete, din domeniul securitatii informatice sau din lumea academica, provenind din tari ca: Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Israel, in cadrul workshop-ului Internet Security Operations and Intelligence. La evenimentul desfasurat pe 10 si 11 septembrie au participat circa 100 de persoane, iar prezentarile au fost sustinute de reprezentanti ai unor firme si organizatii de renume, intre care FBI, CIA, NATO, AVG, Anti-Phishing Working Group, Verizon, Yahoo.
In urma cu un an, Estonia suferea o serie de atacuri care i-au slabit infrastructura online, motiv pentru care numeroase site-uri guvernamentale sau apartinand presei locale au devenit indisponibile. Initial, Estonia a dat vina pe Rusia pentru neplacerile create, dar si-a retras acuzatiile din lipsa de probe concrete. Aceasta intamplare a fost botezata “primul razboi cibernetic”. Asadar, nu este intamplator faptul ca cea de-a cincea editie a ISOI a avut loc in capitala Estoniei, la Tallinn.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reuniunea s-a axat in principal pe recentul conflict din Georgia, cand o serie de domenii .ru au devenit indisponibile de pe teritoriul tarii, la fel ca si domeniile unor site-uri pro-rusesti. La randul sau, Georgia sustine ca Rusia a atacat o serie de site-uri georgiene, in special pe cele de stiri si pe cel al Bancii Nationale a Georgiei. Dar, ca si in cazul Estoniei, dovezile sunt greu de gasit. Pe Wikipedia exista nenumarate informatii cu privire la conflict, inlusiv date legate de atacurile cibernetice de ambele parti.
In cadrul ISOI, s-a demonstrat ca in perioada 18 iulie – 10 august au avut loc circa 10.000 de atacuri ce vizau principalele baze de date georgiene. Tehnica folosita a fost cea 66 DDoS, prin care un site web este asaltat cu solicitari concomitente, pana cand acesta se blocheaza. O alta tehnica, ce a starnit cel mai mare interes, este cea “botnet”. Zeci de mii de “roboti” (PC-uri puternice sau servere) sunt folosite pentru a distruge un site-tinta. Romania se numara printre tarile din care au fost lansate aceste atacuri, alaturi de Macedonia, Guatemala, SUA, Franta, Spania, Indonezia, Japonia si Rusia.
Tot in cadrul seminarului, Anti-Phishing Working Group (organizaie de voluntari care studiaza phishing-ul la nivel globl) a analizat 51.989 domenii online utilizate pentru acest tip de infractiune. Si la acest capitol, Romania a fost mentionata pe un loc fruntas, pe langa Hong Kong, Thailanda, Liechtenstein, Taiwan, Lituania, Estonia sau Republica Ceha.