Batai si geamuri sparte la Spitalul Judetean Braila. Angajatii protesteaza

Ultima actualizare: 08-10-2012 00:25

UPDATE: Femei calcate in picioare pe scari, urlete de furie si amenintari ca bolnavii vor fi lasati de izbeliste. La Spitalul Judetean din Braila lucrurile au scapat de sub control si miercuri.

Sute de asistente si brancardieri s-au imbrancit cu agentii de paza dupa ce au descoperit ca li se taie lefurile si sporurile. In paralel, cei din conducerea institutiei au stat de vorba cu reprezentantii sindicatului.

Au inceput si mai multe anchete. O comisie din Ministerul Sanatatii si de la Inspectoratul Teritorial de Munca verifica ce se intampla la Braila.

La 7 dimineata, cele mai multe dintre asistente n-au mai intrat in tura. Alte colege, care au lucrat de dupa-amiaza si de noapte, s-au adunat in curtea spitalului. In total, cam 400 de angajati furiosi ca vor castiga doar 500 de lei pe luna si astfel vor fi condamnati la foame.

Hotarati sa primeasca explicatii de la manageri, oamenii au fortat si miercuri intrarea in cladire.

O asistenta cu vechime de la Spitalul Judetean Braila primea, inainte sa fie anuntata ca i se taie sporul de noapte, 628 de lei. Miercuri, in ziua de leafa, angajatii si-au tot verificat conturile. Degeaba. Banii nu au intrat.

Desi atmosfera este tensionata, directoarea n-a reusit sa le ofere protestatarilor nici la sfarsitul zilei un raspuns clar.

Spiritele s-au inflamat marti, cand asistentele si brancardierii au aflat ca, de fapt, salariile lor se vor reduce cu 40%, si nu cu 25%, prin taierea unor sporuri. In plus, aproape 150 dintre ei vor fi concediati.

Deocamdata, medicii si asistentele isi vor primi sporurile, cel putin pana la terminarea anchetei care va stabili daca li se pot taia drepturile.

Comisia trimisa de la Bucuresti, de ministrul sanatatii, are misiunea sa verifice in ce mod sunt cheltuiti banii primiti de spital de la buget.

Sindicalistii spun ca au informatii ca 105 angajati sunt pe lista de disponibilizari, iar 40 de asistente ar urma sa fie redistribuite. Nu se stie insa la ce sectii si daca este nevoie de personal acolo.

Angajatii spitalului ameninta ca daca joi nu primesc salariile, cu tot cu sporuri, vor intra in greva.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO