Nu vor sa le fie vaccinate fetitele impotriva cancerului de col uterin!
Esec neasteptat, chiar in debutul campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. In unele scoli din tara, toti parintii elevelor de clasa a patra au refuzat categoric administrarea serului.
Oamenii spun ca nu au fost informati din vreme despre beneficiile, dar nici despre posibile efecte adverse si se tem sa nu-si transforme copiii in cobai.
Cifrele preliminare arata ca, in orase, 40% dintre parinti nu vor imunizarea gratuita. In provincie, datele merg pana la 100% refuz.
Medicii care promoveaza vaccinul spun ca rata extrem de ridicata de semnaturi contra poate fi explicata printr-un mecanism simplu: lipsa de informare sau informare tardiva. Nu cunoastem medicamentul, dar nici boala, asa ca nu stim si nu vrem sa ne protejam.
Pe de alta parte, putinele voci medicale autorizate care indeamna la precautie sustin ca reticenta parintilor este justificata. Si ca, oricand, parintele poate decide sa isi vaccineze fiica. Aici apare, insa, o mare problema: cel care se razgandeste s-ar putea sa fie nevoit sa cumpere vaccinul din buzunarul sau.
Doctorii scolari care aduna macar cateva semnaturi de accept vor face inocularea miercuri.
23 de milioane de euro - atat a investit Ministerul Sanatatii in campania de imunizare. Bani alocati, in cea mai mare parte, pentru vaccinul propriu-zis si in proportie infima pentru popularizarea lui cu bune si cu rele.
Balanta e inclinata insa si mai mult spre "NU" in mediul rural. Intr-o comuna din Arad, in cabinetul scolar nu va fi vaccinata nicio eleva. Aceeasi situatie este si in localitatea Borsa din Cluj, dar si in scoli din Vaslui.
Cele doua vaccinuri alese de minister sunt pe piata din Romania de peste doi ani: au fost testate si nu au fost semnalate reactii adverse. Lumea medicala e totusi impartita.
Pro sau contra acestui vaccin?