A inceput campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin!

23-11-2008 00:00


Campania a inceput luni si medicii din cabinetele scolare asteapta acordul scris al mamei sau al tatalui. Inainte sa decida, parintii trebuie informati despre avantajele, dar si dezavantajele serului anti-HPV.


Ministerul Sanatatii a cumparat doua tipuri: unul imunizeaza contra a patru tulpini ale Virsului Uman Papiloma, dar a fost in centrul unui imens scandal; al doilea, acopera in schimb doar doua tulpini. 

Dozele de vaccin au fost transferate din depozit in genti izoterme si au plecat spre scoli. In Bucuresti sunt 6.600 de eleve de clasa a patra. Pentru fiecare, exista un vaccin gratuit. Daca acesta ii este facut sau nu, decid in scris numai parintii, convocati la sedinta.

Au aparut deja parinti care vor sa isi vaccineze fetita, dar numai cu un anumit vaccin. Medicii abia au aflat cum sa aprocedeze in acest caz- parintele va face o cerere catre DSP, iar de vaccin va fi schimbat.

In mod inevitabil, vor fi si parinti prea ocupati sau mai putin interesati ca sa fie prezenti la prima intalnire de informare. Pentru aceste cazuri, Ministerul Sanatatii a dat deja o directiva clara: in lipsa semnaturii de acord sau de respingere a vaccinului, fetita nu se vaccineaza!

Vaccinul anti-HPV ramane un mare subiect de disputa printre medici titrati din toata lumea. In Europa, sunt sapte tari ce recomanda imunizarea anti-HPV; nicaieri nu este insa obligatorie.

Medicii le vor explica oamenilor de ce este bine sa-si imunizeze copilele impotriva acestei maladii, dar si ce riscuri exista. 330.000 de doze de vaccin vor ajunge in scolile din toata tara, dar vaccinarea depinde strict de acordul parintilor.

Astfel, oamenii vor primi un pliant informativ si vor semna ca au luat la cunostinta de desfasurarea acestui program. Cei care nu doresc vaccinarea copilelor vor fi obligati sa semneze o declaratie de refuz, pe care o predau invatatorului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii atrag atentia medicilor sa nu vaccineze copilul daca parintele acestuia nu a semnat ca a fost informat.

In plus, unul dintre cele doua seruri care vor fi folosite a starnit controverse. Mai multe tinere au murit, la scurt timp de la vaccinare. Pana acum, decesele nu au fost strict legate de administrarea serului.

Sase femei mor in fiecare zi in Romania, din cauza cancerului de col uterin si alte 3.000 afla anual ca au cumplita maladie.

Ambele vaccinuri sunt de doi ani pe piata romaneasca. Au fost testate si inca nu au fost reclamate reactii grave. Parintele va decide cu inima indoita, pentru ca ambele optiuni presupun riscuri. Daca eleva nu face vaccinul, ea risca sa devina peste ani victima a cancerului de col. Daca il face, este posibil sa treaca prin stari fizice problematice.

Mai ramane intrebarea de ce a fost aleasa in Romania varsta de 10 ani pentru administrarea vaccinului, cand cele mai negre statistici semnaleaza inceperea vietii sexuale in jurul varstei de 12 ani? Vaccinul este oricum eficient cel mult sase ani.

Sunteti de acord cu vaccinarea impotriva cancerului de col uterin in scoli?

VIDEO PROTVPLUS.RO