Iarna la sfarsit de mai, intr-o comuna din Brasov!

30-05-2009 00:00

Daca la inceputul saptamanii ne plangeam ca a venit prea repede vara, iata ca deja ii ducem dorul, dupa cateva ploi reci. Mai rau, la munte s-a intors chiar iarna, vineri seara.


A nins cu fulgi mari, ca-n basme, spre groaza turistilor si uimirea localnicilor, oameni invatati de altfel cu frigul. La Fundata, de plida, stratul de zapada avea 7 centimetri, asa ca drumarii au iesit - de voie, de nevoie - ca sa dea cu nisip pe sosea.

Singurii fericiti au fost cainii ciobanesti. Dupa o saptamana de vara timpurie, si-au tras sufletul si s-au racorit.

Luna mai, zona Bran-Moeciu. Ca la un semn, cerul s-a intunecat, iar dealurile au fost acoperite de zapada. Temperatura a scazut dintr-odata pana la -1 grad Celsius.

Majoritatea turistilor au venit la munte in echipament potrivit pentru o zi la iarba verde. Cand colo, aveau nevoie de manusi si de bocanci, nu de bermude si slapi.

A nins si pe platoul Bucegilor. Cativa elevi din Arges au tremurat incercand sa fotografieze Babele. Zgribuliti, unii au inceput sa topaie nervos.

In statiunea Ranca din Parang, cei care au avut umor au iesit la o bataie cu bulgari.

Meteorologii ne linistesc. Stratul de zapada nu are cum sa reziste, pentru ca vremea incepe sa se incalzeasca usor. Salvamontistii avertizeaza totusi ca traseele montane ce leaga statiunea Busteni de platoul Bucegilor raman inchise.

Sambata, la munte a fost destul de frig, temperaturile au scazut foarte mult, iar maxima a fost de 7-8 grade. Vineri noapte insa, temperatura a ajuns la inghet.

Meteorologii spun ca a nins in mai toate masivele, la peste 1.500 de metri: Balea, Parang, Obarsia Lotrului, Tarcu, Calimani si la varful Omu.

Ei spun ca nu este nimic neobisnuit in acest fenomen. Totusi, nu s-a mai intamplat sa ninga la sfarsit de mai in ultimii 4 ani. La varful Omu s-a intamplat sa ninga chiar si in miez de august.

Frigul s-a simtit mai ales din aer, asta si din cauza vantului, dar nu si la sol. Mai este posibil ca la noapte sa fie lapovita in zonele montane, dar de duminica vremea incepe sa se incalzeasca.

Tags: ninsori, turism,


VIDEO PROTVPLUS.RO