Fostul preot, Daniel Corogeanu isi cere dreptatea la Haga

Dată publicare: 02-09-2008 01:00
Dată actualizare: 03-07-2012 22:22


Acuzat ca a ucis in chinuri o tanara intr-un ritual condamnat si de catre biserica, preotul a trimis un memoriu, in care solicita rejudecarea procesului sau.

Fostul preot a trimis, prin intermediul avocatului sau o cerere la CEDO in care sustine ca procesul lui n-a fost corect.

Crima comisa de catre fetele bisericesti de la manastirea Tanacu in urma cu trei ani a zguduit Romania. In iunie 2005, un preot impreuna cu patru maicute au sechestrat o alta maicuta, de 22 de ani, intr-o chilie, au legat-o si au infometat-o. Timp de trei zile, Irina Cornici a fost imobilizata pe o cruce de lemn, fara apa si fara mancare, pana a murit.

Explicatia pe care au dat-o preotul si maicutele a fost socanta: au vrut sa scoata duhul rau din trupul fetei.

In 19 mai 2006, preotul Daniel Corogeanu si cele patru maicute de la Manastirea „Sfanta Treime” din Tanacu au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca au provocat moartea Irinei Cornici.

Daniel Corogeanu a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru moartea maicutei Irina Cornici. Alaturi de el au mai fost condamnate si maicutele care l-au asistat pe acesta in timpul ritualului de exorcizare. Astfel, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au condamnat-o pe maica stareta de la Manastirea Tanacu, Nicoleta Sofia Arcalianu, la sase ani de inchisoare, iar pe maicutele Adina Lucia Cepraga, Simona Birdanas si Elena Otel la cate cinci ani de inchisoare.

Acum, dupa trei ani de la tragicul eveniment, cei cinci monahi s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a cere rejudecarea procesului in care au fost condamnati. Avocata preotului, Maria Vasii, a sustinut, in cererea adresata Curtii de la Strasbourg, ca Daniel Corogeanu si cele patru maicute nu au avut parte de o ancheta veritabila, procurorii pornind de la premisa ca monahii sunt vinovati.

De asemenea, ea invoca si unele aspecte legate de moartea Irinei Cornici, care au ramas nelamurite pana in ziua de azi. Avocata sustine ca cei cinci monahi au fost condamnati de catre judecatori fara a fi audiat un martor-cheie din dosar. Este vorba despre asistentul medical din ambulanta care a luat-o pe maicuta si care ar fi recunoscut, in prima si ultima sa declaratie data in fata anchetatorilor, ca i-ar fi administrat acesteia o injectie de adrenalina. Maria Vasii sustine ca acest martor „a disparut”, iar judecatorii nu au mai facut demersuri pentru a-l aduce în instanta in vederea audierii.

Crima de la Tanacu a suscitat revolta tuturor romanilor si a fost sursa de inspiratie pentru manifestari artistice, cum este piesa de teatru Spovedanie la Tanacu, in regia lui Andrei Serban, sau cartea cu acelasi nume, scrisa de Tatiana Niculescu Bran. Aceasta a realizat mai bine de 40 de interviuri pentru realizarea cartii: cu Daniel Corogeanu, preotul de la Tanacu, cu maicile de la Tanacu, cu medicii de la Spitalul Judetean Vaslui, prieteni ai Irinei Cornici, cu investigatorii cazului si multi altii implicati sau doar martori ai intregii actiuni ce a dus la moartea fetei.

Ramane de vazut ce vor spune avocatii de la Strasbourg despre fapta preotului si a maicutelor.

Sunt ei vinovati de moartea tinerei sau uciderea ei este scuzata de o credinta preotesca?

Tu ce crezi? Spune-ne parerea ta pe www.protv.ro!


VIDEO PROTVPLUS.RO