Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc astazi Boboteaza
Fara traditionalul ger, dar cu o alta traditie, cea a imbracelilor, pastrata cu strasnicie, romanii au praznuit Boboteaza, a doua mare sarbatoare din an.
Dupa ce au asistat la liturghie si s-au rugat pentru aproapele lor, multi aproape ca l-au calcat picioare doar sa puna primii mana pe sticlele cu agheasma. Tot primii au vrut sa fie si zeci de tineri care au sarit in mare sau in rauri ca sa recupereze crucile aruncate de preoti. Pentru "noroc si purificare".
10 000 de oameni s-au impins, la Constanta, in fata Cazinoului, atunci cand jandarmii au inceput sa imparta cele 70 000 de sticle cu apa sfanta. Gardurile de protectie aproape ca au cedat, iar o ambulanta chemata acolo sa intervina la nevoie abia si-a facut loc prin marea de credinciosi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Si la Sibiu a fost imbulzeala imediat dupa slujba. 12 000 de litri de apa sfintisera preotii, indeajuns pentru toti cei adunati. Numai ca nimeni nu a avut rabdare sa stea la rand.
Cateva sute de oameni s-au adunat si la Iasi, in curtea Mitropoliei, iar dupa binecuvantarea de final au navalit dintr-odata peste cele 12 butoaie.
La Buzau, slujba de sfintire a apelor a inceput cu o procesiune si s-a incheiat pe malul raului unde preotii au aruncat o cruce in apa. Doi dintre tineri au ajuns la cruce in aceleasi timp si s-au luptat pentru ea. Preotii au intervenit si i-au declarat pe amandoi castigatori.
La Galati, celui care a reusit sa prinda crucea aruncata in apa i-a fost mai greu sa o pastreze. Imediat, zeci de oameni s-au naspustit spre el.
In Capitala, 12 butoaie cu apa au fost sfintite de Patriarhul Daniel, cel care a oficiat liturghia de Boboteaza. 7 000 de litri de agheasma au ajuns apoi la credinciosi.
Pe dealul Mitropoliei credinciosii pot veni in continuare sa ia apa sfintita. Toate cele 12 butoaie se vor afla acolo pana vineri seara. Conducerea Patriarhiei estimeaza ca pe aici vor trece in jur de 4 000 de credinciosi. Joi, la Patriarhie se va oficia slujba de Sfantul Ion. Peste doua milioane de romani care ii poarta numele vor fi sarbatoritii zilei.