Pregatiri de Boboteaza in Romania! Mii de litri de agheasma

05-01-2010 00:00

La Arhiepiscopia Tomisului au fost umplute 70.000 de sticle cu  apa sfintita, pentru slujba de miercuri. Toate vor fi impartite credinciosilor.

 

In asteptarea marii sarbatori de Boboteaza, credinciosi, dar si fete bisericesti au avut o zi plina. La Constanta, arhiepiscopul Tomisului s-a catarat pe masinile de pompieri, care au adus 15.000 de litri de apa in curtea catedralei. Si a transformat apa in agheasma.

Pe faza, bunicutele s-au ingramadit sa ia primele, chiar si 10 litri din apa sfanta.

70.000 de sticle pregatite pentru credinciosi au fost asezate in forma crucii Sfantului Andrei, in fata Cazinoului din Portul Tomis.

De asemenea, in ajunul sarbatorii, preotii au vestit pe la casele oamenilor Botezului Domnului si i-au chemat la slujba de miercuri.

Pregatiri speciale au avut loc si la Bucuresti. 12 butoaie pline ii vor astepta miercuri pe credinciosi. In total, sunt peste 7.000 de litri de apa. Brigada de pompieri s-a ingrijit sa o aduca din puturi de mare adancime.

O cruce metalica inalta de 3 metri a fost ridicata deja in fata Patriarhiei si este impodobita cu flori. Nu vor mai fi si cruci de gheata, ca in trecut, pentru ca vremea se anunta neobisnuit de calda pentru aceasta perioada.

Preotii ii roaga pe cei care vin sa ia agheasma sa nu se imbulzeasca, pentru ca va fi pentru toata lumea. Oricum, Jandarmeria a amplasat preventiv garduri de protectie.

La Suceava, in Ajunul Bobotezei, o traditie de peste o suta de ani se pastreaza cu sfintenie la Bosanci. Ajutati de pompieri, localnicii taie gheata din lac si sculpteaza apoi cruci de cativa metri.


VIDEO PROTVPLUS.RO