Libia, un butoi cu pulbere gata sa explodeze. 112 romani, evacuati
UDATE: Cateva sute de romani aflati acolo cauta disperati modalitati de a parasi tara. Pana acum, 112 dintre ei au reusit sa se intoarca in Romania, iar alti 200 ii vor urma.
Dupa proteste masive de multe ori reprimate sangeros, Muammar Ghaddafi a jurat ca va restabili ordinea cu orice pret. Insa numerosi oficiali de rang inalt, ministri, diplomati sau militari au demisionat ori au anuntat ca nu-l mai sprijina.
"Vreau sa transmit sotiei mele ca o iubesc mult si ca o sa vin acasa, copiii mei sa o asculte si poate o sa se termine totul bine", a transmis un roman aflat in Libia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Departe de protestele de la Benghazi si Tripoli, un roman care lucreaza in Libia pentru o companie de foraj este blocat undeva in desert: "Supravietuim cat putem sa supravietuim, dar cat om putea supravietui, nu stiu".
Bande inarmate, pe care nu se stie cine le controleaza, le-au furat oamenilor rezervele de hrana.
"Sunt disperat de viata mea, nu de altceva. Noi nu avem probleme cu armata si cu securitatea lui Ghaddafi. Sunt talibanii, care talibanii sunt necontrolati de nimeni si ei isi fac de cap, incearca sa acapareze tot. Am ajuns la disperare pentru ca nu stim cum o iesi. Toata lumea spune sa asteptam. Sa asteptam, dar pana cand sa asteptam si ce sa asteptam si incotro s-o luam?", se intreaba un roman care se afla si el la lucru in Libia.
"Incercam evacuarea lor. Exista insa probleme legate de faptul ca multe dintre platformele pe care lucreaza cetatenii romani se afla la distante foarte mari de capitala si, in actualul context, nu putem sa le asiguram securitatea transferului din locatia unde lucreaza la aeroportul din Tripoli", a declarat Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe.
Un roman care a reusit sa se intoarca din Libia are si el marturii infricosatoare despre teroarea din desert: "Un convoi al companiei noastre plecase dintr-o baza a noastra care a fost atacata de nu stiu cum sa le zic, oameni inarmati care vor sa le fure masinile si mancarea. Chiar in seara de dinaintea plecarii noastre am vazut tragandu-se de pe balconul hotelului. Chiar am facut cateva fotografii cu mercenarii lui Ghaddafi. Noi suntem convinsi ca sunt mercenari, pentru ca acolo armata nationala e foarte prost platita si nu trage in conationali. Cei care interveneau erau foarte bine echipati: aveau jeep-uri cu girofar si apareau la cateva secunde dupa ce se aprindea ceva. In momentul acela am zis ca trebuie sa plecam".
Gabi Florescu lucreaza de un an ca inginer mecanic la o exploatare de gaze din desertul libian, alaturi de alti sase conationali. Toti au trecut prin momente de cumpana marti, cand campusul in care sunt cazati a fost luat cu asalt.
"Niste libieni inarmati au intrat in campus pentru a lua masini, ei erau baricadati in containerele companiei pentru a nu se expune riscului. Au fost atacati cu cutite si pusti mitraliera", a marturisit Sorin Florescu, fratele unui munctor roman in Libia.
Rudele romanilor stau cu grija clipa de clipa, mai ales ca internetul si telefonia nu prea functioneaza.
Intre timp, liderul libian Muammar Ghaddafi ramane sfidator. Si-a indemnat sustinatorii sa-i atace pe cei care il contesta, numindu-i pe protestatari gandaci si sobolani.
"Barbati, femei si copii care-l iubiti pe Ghaddafi, incepand de astazi iesiti din case ca sa sprijiniti revolutia lui Ghaddafi, gloria lui Ghaddafi. Inainte! Gata de revolutie! Sa inaintam!", a transmis acesta sustinatorilor lui.
Oficialii de la Bucuresti se contrazic unii pe altii
Reprezentantii Ministerului de Externe de la Bucuresti se bat in cifre si se contrazic unii pe altii in privinta numarului romanilor care au ajuns in tara din Libia sau care sunt pe drum dinspre Tripoli spre Bucuresti.
In timp ce ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat ca 80 de romani care au parasit Libia marti, purtatoarea de cuvant a MAE, Doris Mircea, a declarat ca ar fi vorba de fapt despre 112 cetateni romani.
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide"
In plus, ministrul a mai declarat ca mai exista un grup care a plecat din Libia cu un avion bulgar si ca ar fi vorba de 4 persoane, toti ajungand in tara cu bine.
Informatia este completata de agentia bulgara Novinite care scrie ca un avion avand la bord 110 bulgari si 6 romani, dintre care majoritatea lucrau in domeniul medical sau in constructii in Libia, a aterizat miercuri dimineata pe aeroportul international din Sofia.
Ministrul a mai spus ca exista un contact permanent cu cei 450 de romani care se afla inca in Libia, in ceea ce priveste cursa pregatita pentru a pleca in aceasta tara, ministrul a spus ca este vorba despre un avion de mari dimensiuni si operatiunea se va face pe cheltuiala Guvernului, o Hotarare de Guvern in acest sens urmand sa fie adoptata in sedinta de miercuri.
Baconschi a adaugat ca exista probleme legate de faptul ca multe dintre platformele pe care lucreaza cetateni romani se afla la distante foarte mari de capitala.
Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua
Acesta a precizat ca "in anumite situatii ar putea fi mai sigur ca ei sa ramana pe loc pana se linisteste un pic si se clarifica situatia politica interna". "Dar in orice caz, avem o mobilizare 24 din 24 pe acest subiect si astazi la pranz ajung acolo doi consuli in plus care au plecat cu valiza diplomatica, colante pentru titluri de calatorie gratuita, cu bani, un plan de evacuare astfel incat sa putem minimiza riscurile pentru ca situatia este intr-adevar extrem de ingrijoratoare si ne dorim ca acea parte din autoritatile si institutiile libiene care inca functioneaza, mai ales in domeniul militar, sa ne poata ajuta astfel incat impreuna cu celelalte state membre sa putem evacua cat mai multi dintre romanii de acolo", a spus ministrul.
Numeroase tari, intre care Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anuntat marti ca trimit avioane si nave in Libia pentru a-si repatria cetatenii, in urma violentelor din aceasta tara.