Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali asteapta sa-si ia niste bani

Ultima actualizare: 07-05-2012 07:30
Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali aste...
Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali aste...

450 dintre ei cer sa scape din aceasta tara zguduita de violente. Alor nostri li se alatura si zeci de mii de straini, innebuniti la gandul, ca dupa confruntarile dintre fortele de securitate si protestatari, au murit deja sute de nevinovati.

Autoritatile de la Bucuresti fac toate eforturile si vor trimite, in regim de urgenta, la Tripoli, doi functionari consulari.

Disperati, 40 de angajati romani, ciprioti si greci care lucreaza pe un santier din Libia, au cerut ajutorul autoritatilor elene pentru a fi evacuati cat mai rapid. Doua nave mobilizate de urgenta au plecat in aceasta seara spre Tripoli.

Singurul linistit este Gigi Becali. Asteapta finalul revolutiei ca sa isi recupereze din Libia cateva zeci de milioane de euro.

Ministerul nostru de Externe a creat o celula de criza ca sa-i ajute pe toti romanii sa se intoarca mai repede. Cateva sute lucreaza acolo in domeniul constructiilor si in cel petrolier, iar alte cateva zeci fac parte din familii mixte.

In acest moment Rompetrol are 62 de angajati in Libia, iar Petrom alti 53. Majoritatea sunt in Games, Murzak si Surt unde se afla sonde de titei. Unele chiar la 100 de kilometri distanta de capitala tarii, Tripoli. Pe cat posibil, reprezentantii celor doua companii incearca sa pastreze legatura cu salariatii lor, insa informatiile sunt contradictorii.

Si firmele occidentale din Libia isi retrag in mare graba angajatii, iar guvernele personalul diplomatic.

Confruntarile au incetat la Benghazi, de unde au pornit revoltele, dar localnicii se tem de bombardamente aeriene. Egiptenii sustin ca pista aeroportului din oras si depozite de munitii ar fi fost distruse de avioane militare. Iar Al Jazira anunta ca tirurile din aer i-ar fi vizat pe manifestanti. Ordinul de a trage in multime este confirmat de patru piloti care au dezertat si au cerut azil politic in Malta.

Muammar Ghaddafi insusi a tinut un discurs dintr-o cladire avariata in timpul revoltelor. "Am platit un pret pentru ca am ramas in tara. Imi este imposibil sa parasesc Libia. Cand totul se va sfarsi, eu voi fi un martir", a spus acesta.

Chiar daca ar reusi sa inabuse revoltele, Ghaddafi risca sanctiuni internationale care s-ar traduce prin si mai multa saracie pentru oamenii de rand. Iar asta, spun expertii, reprezinta inceputul sfarsitului.

Pana acum, potrivit Inaltului comisariat ONU, in urma violentelor din Libia au murit cel putin 300 de persoane, dintre care 60 sunt militari.

In ciuda situatiei sunt foarte multi oameni de afaceri care incearca sa profite. Unul dintre ei este Gigi Becali care are de luat 70 de milioane de euro din Libia. La inceputul anului, Becali a cumparat o firma care are de incasat creante inclusiv din Libia.

Aveti imagini cu violentele din Libia? Trimiteti-le pe www.stirileprotv.ro!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO