Evaluare Națională 2024. Regulile din sălile de examen anul acesta

bacalaureat examen test elevi scoala evaluare
Shutterstock

Probele de examen de la Evaluare Națională 2024 vor începe marți, 25 iunie. Primele rezultate vor fi făcute publice pe data de 3 iulie 2024.

Pentru elevii claselor a VIII-a acesta este primul examen important din viața lor. De aceea este esențial ca atât elevii, cât și părinții, să știe care sunt regulile din sălile de examen, ce au voie să facă, ce este interzis și care sunt consecințele încălcării regulamentului.

Reguli în sala de examen la Evaluarea Națională din 2024

Distribuirea candidaților pe săli se realizează în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen. Este strict interzis ca participanții la evaluarea națională să aducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte similare.

Candidații sunt obligați să depoziteze aceste obiecte în sala desemnată pentru depozitarea obiectelor personale, stabilită de comisia din cadrul unității de învățământ – centru de examen. Candidații care refuză să depoziteze obiectele în sala stabilită de comisie nu vor fi primiți în examen.

Este interzis ca participanții la evaluarea națională să aibă asupra lor, în sălile de examen, în haine, încălțăminte, penare sau alte obiecte similare, ori în băncile în care sunt așezați, orice tip de materiale: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, conform Ministerului Educației Naționale.

Citește și
Ce a descoperit FBI în laptopul autorului tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

De asemenea, este interzis ca participanții să aibă asupra lor, în sălile de examen, în haine, încălțăminte, penare sau alte obiecte similare, ori în băncile în care sunt așezați, orice dispozitive electronice: telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, efectuarea calculelor sau comunicarea cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluare Națională 2024. Frauda sau tentativa de fraudă la examen. Consecințe

Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă sau tentativă de fraudă. Candidații implicați vor fi eliminați de la proba respectivă:

· indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu

· indiferent dacă au fost introduse de ei sau de alți candidați, cadre didactice din comisie sau alte persoane

· indiferent dacă au primit sau au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Înainte de începerea probelor, asistenții vor prezenta candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și le vor solicita să predea toate eventualele materiale și obiecte care, conform reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

Ulterior, candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc regulile și mențiunea că sunt conștienți că nerespectarea acestora va atrage măsurile menționate.

Evaluare Națională 2024. Monitorizare audio-video

La examen, vor fi supravegheate video și audio:

· sălile în care se desfășoară instruirea membrilor comisiilor

· centrele de examen în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională

· sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele

· sălile în care se predau/se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise ale candidaților.

Comisiile vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. Dacă, în urma verificărilor, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau dacă există sesizări privind astfel de nereguli, se va verifica integral înregistrarea din toate sălile menționate din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia din unitatea de învățământ – centru de examen va lua măsurile necesare, care pot include acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.

La ieșirea din sala de examen, candidații nu vor primi subiectele.

În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, se decide anularea și rescrierea lucrării, timpul destinat redactării poate fi prelungit cu cel mult o oră.

Evaluare Națională 2024. Calendarul examenului

· 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională

· 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

· 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă

· 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă

· 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă

· 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

· 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor

· 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor

· 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Articol recomandat de sport.ro
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Gol anulat de VAR după două ore în Argentina - Maroc, la JO 2024: "Cea mai mare rușine pe care cineva și-o poate aminti"
Citește și...
Admiterea la liceu. Miercuri se va face repartizarea computerizată a elevilor clasei a VIII-a
Admiterea la liceu. Miercuri se va face repartizarea computerizată a elevilor clasei a VIII-a

Repartizarea computerizată în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională se va face miercuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5
Situație îngrijorătoare: Peste jumătate dintre elevii din 6 județe nu au intrat în Evaluare Națională 2024 sau au luat sub 5

În șase județe din țară, peste jumătate dintre cei care au intrat la școală în urmă cu 9 ani, nu au luat medii pe 5 sau nici măcar nu au ajuns în faza în care să susțină Evaluarea Națională 2024.

A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată
A început etapa de înscriere la liceu. Când va avea loc repartizarea computerizată

Absolvenţii claselor a VIII-a care au trecut de Evaluarea Naţională se pot înscrie, începând de joi, la licee, repartizarea computerizată urmând să aibă loc pe data de 24 iulie.

Recomandări
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt
Avertisment sever de la Bruxelles pentru România: „Gaura neagră” din Justiție care încurajează corupția la nivel înalt

Corupția rămâne o problemă majoră în țara noastră, iar cei mai mulți dintre români cred că sunt afectați direct în viața de zi cu zi, în timp ce 9 din 10 patroni vorbesc despre un fenomen larg răspândit.

Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului

Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.