Cum a decurs Simularea Națională pentru elevii claselor a VIII-a. „Au mai fost oarecare dificultăți tehnice”
Elevii din clasa a VIII-a au început Simularea Națională a examenului ce urmează în iunie. În premieră, corectarea lucrărilor se face în sistem digitalizat.
Însă, în mai multe școli, platforma a dat erori. Luni, la proba de Limba română s-au prezentat peste 93% dintre elevi. Șase au fost eliminați pentru că au vrut să copieze.
Elev: „La ultima simulare am luat 9,60. Acum mi-e frică, am auzit că e mai greu”.
Și de data aceasta șefii Educației experimentează la clasele a VIII-a corectura digitalizată a tezelor, care a fost folosită anul trecut numai pentru Bacalaureatul de toamnă. Procedura a fost repetată în training-ul profesorilor care asistă la simulare.
Când elevii termină de scris, merg la catedră, unde sunt instalate un laptop și un scanner. Teza este introdusă în server filă cu filă, dar pe prima pagină datele personale sunt secretizate. Echipa de corectare are acces imediat la lucrare, fără să cunoască identitatea elevului.
Au fost și centre în care platforma s-a blocat, dar și-a revenit. Elevii și-au continuat rezolvarea subiectelor primite: analiza a două texte din autori contemporani.
Oficialii din Educație au transmis că se bazează pe simularea curentă pentru a regla problemele apărute anul trecut la BAC.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Este evident că au mai fost oarecare dificultăți tehnice pentru o parte dintre utilizatorii platformei și aici mă refer mai ales la partea inițială, de scanare a lucrării, nu neapărat la cea de evaluare, acolo lucrurile au fost foarte, foarte bune”.
Elev: „A fost ușor, ne-a picat și rezumat”.
Elev: „Cred că iau un 9 sau un 10 la astea de acum”.
Elev: „Vom vedea! Noi avem speranțe”.
Elev: „7...”.
Simularea Națională continuă marți, cu proba la Matematică. Miercuri e proba de Limbă maternă, iar rezultatele sunt așteptate pe 23 februarie. Notele pot fi trecute în catalog, la cererea părinților elevului.