Extremiştii ar putea avea un rol cheie după europarlamentare. Cum vor să schimbe UE

×
Codul embed a fost copiat

Apropiatele alegeri europarlamentare sunt considerate decisive pentru soarta Uniunii. Pentru prima dată, există o posibilitate reală ca partidele eurosceptice și populiste să câștige suficiente mandate cât să poată perturba afacerile europene.

Cei 751 de eurodeputaţi vor fi aleşi pentru cinci ani, iar mandatul poate fi reînnoit. În acest timp, nu pot avea nicio altă funcţie în instituţiile sau organismele Uniunii Europene şi nu pot fi deputaţi sau senatori ai ţării lor.

Fiecarei ţări îi este alocat un numar de mandate in functie de populatie: de la Malta - 6 eurodeputati pentru o jumatate de million de oameni, pana la Germania - 96 de mandate pentru 86 de milioane de locuitori.

Eurodeputaţii nu sunt organizaţi după naţionalitate, ci în funcţie de afilierea politică. În prezent, exista 8 grupuri ori familii politice în legislativul European. Pentru a obţine statut oficial de grup politic, este nevoie de cel puţin 25 de membri, provenind din cel puţin un sfert dintre ţările membre, adică 7 state. Există totuşi şi europarlamentari care nu aparţin niciunui grup, ei numindu-se neafiliaţi.

Înaintea fiecărui vot în plen, grupurile politice analizează rapoartele întocmite de comisiile parlamentare şi formulează amendamente. Poziţia grupului este stabilită în discuţii interne, dar niciun membru nu este obligat să voteze într-un anume fel.

Citește și
patrule, germania, migranti, extram dreapta,
Patrule de extremiști pe străzile unui oraș german după atacuri ale imigranților
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 

Parlamentul European în legislatura 2014-2019

 

Grupul Popularilor Europeni (PPE, centru-dreapta)- 219 mandate, 29,2%
Grupul Socialiştilor şi democraţilor (S&D- centru-stânga) - 189 de mandate, 25,2%

Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) - 72 de mandate, 9,6%
Grupul Liberal ALDE- 68 de mandate, 9%

Verzi - 52 de mandate, 6,9%
Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) - 51 de mandate, 6,8%
Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD) - 44 de mandate, 5,9%

Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF - naţionalist, de extremă-dreapta) - 36 de mandate, 4,8%
Neafiliaţi - 20 de mandate, 2,6%

 

Cum afectează Brexit componenţa Parlamentului European 

 

Potrivit sondajelor, drept consecinţă a haosului provocat de Brexit, principalele două grupuri ale Parlamentului au reintrat pe o traiectorie ascendentă, dar tot vor suferi pierderi însemnate. Astfel, PPE ar urma să piardă 37 de locuri, iar S&D - 55, conform Europe Elects. În schimb, liberalii din ALDE vor face un salt, ca urmare a probabilei aderări a partidului francez La Republique En Marche (LREM). Dacă se va întâmpla asta, ALDE ar urma să câştige 39 de mandate, iar Emmanuel Macron ar deveni cel mai influent liberal din Europa.

Rămâne că democraţii şi pro-europenii să ţină piept asaltului plănuit de formaţiunile eurosceptice şi de extremă-dreapta, care au strâns rândurile în ultimele luni. Misiunea nu e deloc uşoară.

După ce l-au ameninţat cu excluderea din PPE în urma unei campanii cu afişe stradale - în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era prezentat împreună cu George Soros ca fiind un susţinător al imigraţiei ilegale - partidul Fidesz al lui Orban a fost în final …doar suspendat. Un compromis criticat de Macron drept "logica de clan".

 

Partide naţionaliste de extremă-dreapta din UE

 

ITALIA : Coaliţia de guvernământ formată de Liga şi Mişcarea 5 stele
GERMANIA: Alternativa pentru Germania
AUSTRIA: Partidul Libertăţii
SUEDIA: Democraţii din Suedia
FRANŢA: Adunarea Naţională
UNGARIA: Fidesz
SLOVENIA: Partidul Democratic Sloven
POLONIA: Lege şi Justiţie
SPANIA: Vox
DANEMARCA: Partidul Danez al Poporului
FINLANDA: Partidul Finlandezilor
OLANDA: Partidul Libertăţii
CEHIA: guvernul independentului Andrej Babis

Şi asta tocmai pentru că unii populari s-au temut că o excludere ar arunca Fidesz în braţele Ligii vice-premierului Italian Matteo Salvini. Deocamdată, populiştii din Fidesz şi Partidul Lege şi Justiţie din Polonia au refuzat o alianţă oficială cu Liga.

În schimb, Alternativa pentru Germania (AfD) a anunţat deja că va forma un grup în parlamentul European împreună cu Liga şi cu alte formaţiuni de extremă dreaptă. Grupul se va intitula Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN). Extremiştii şi-au propus obiectivul ambiţios de a deveni "primul grup european, cel mai numeros'', poziţie din care să schimbe Europa. La evenimentul de lansare a proiectului, organizat în aprilie la Milano, au formulat o ''invitaţie deschisă'' pentru toate partidele eurosceptice - care în prezent se regăsesc în trei grupuri europarlamentare diferite. Italienii contează pe aderarea Adunării Naţionale, partidul francez condus de Marine Le Pen, şi a Partidului Libertăţii din Austria.

"Nu vom reuşi nimic singuri. De aceea trebuie să ne unim cu alţii care gândesc la fel", a explicat un reprezentant al extremiştilor germani. Totuşi, ca să aibă impact asupra dezbaterilor europene, partidele de extremă-dreapta vor trebui să fie gata de concesii, întrucât platformele lor coincid doar parţial.

Dacă au poziţii similare în privinţa migraţiei, în schimb prezintă diferenţe şi chiar opinii diametral opuse în plan economic. De pildă, AFD se declară în favoarea economiei de piaţă şi nu agreează măsurile protecţioniste, promovate de Adunarea Naţională. Extremiştii germani denunţa propunerile privind o armată comună, o piaţă a muncii comună şi un salariu minim comun.

În general, aceste formaţiuni au virat de la retorica despre distrugerea Uniunii, către reformarea acesteia, de pildă prin restabilirea graniţelor interne, consolidarea suveranităţii naţionale şi blocarea imigraţiei. În pofida diferenţelor, toate aceste partide au în comun anumite teme, precum ostilitatea faţă de imigraţie, retorica anti-Islam şi euroscepticismul.

Este aşadar limpede miza acestor alegeri. Rezultatele vor decide dacă Uniunea va avea suficientă forţă pentru a se asigura că guvernele rebele nu vor primi fonduri şi subvenţii în timp ce refuza să respecte drepturile cetăţenilor lor. Ori, dimpotrivă, dacă politicienii care îşi fundamentează campania pe teorii ale conspiraţiei şi dezbinare socială vor fi răsplătiţi cu mandate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Autorităţile germane au descoperit şapte extremişti în rândul forţelor armate
Autorităţile germane au descoperit şapte extremişti în rândul forţelor armate

Autorităţile din Germania au arestat anul trecut şapte extremişti din rândul forţelor armate, relatează vineri presa germană preluată de DPA, conform Agerpres.

Patrule de extremiști pe străzile unui oraș german după atacuri ale imigranților
Patrule de extremiști pe străzile unui oraș german după atacuri ale imigranților

Patru migranţi, cu vârste cuprinse între 17 şi 19 ani, din Afganistan şi Iran sunt acuzați de mai multe atacuri în oraşul bavarez Amberg. Un grup de extermă dreapta susține că a organizat patrule.

Raport al Senatului SUA: Rusia atacă democraţiile şi
Raport al Senatului SUA: Rusia atacă democraţiile şi "exportă corupţie în Europa". Rolul României

Democraţii din Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA au prezentat miercuri un raport privind modul în care Vladimir Putin ameninţă securitatea Americii prin subminarea democraţiilor europene.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.