Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a fost suspendat din Partidul Popular European

20-03-2019 18:50


Fidesz, partidul lui Viktor Orban a fost suspendat din Partidul Popular European din cauza derapajelor populiste ale premierului ungar,  la adresa Bruxelles-ului şi a imigraţiei.

Joseph Daul,președintele Partidului Popular European, a precizat că supendarea Fidesz in tră în vigoareimediat şi că a fost votată cu 190 de voturi pentru şi doar 3 împotrivă. Fidesz nu va mai avea voie să participe la întâlnirile PPE, să voteze în PPE sau să propună candidaţi.

După anunţul făcut de Daul, premierul ungar Viktor Orban a spus că a fost de acord în mod voluntar să suspende participarea Fidesz la PPE, pentru a preîntâmpina o suspendare forţată din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Orban a precizat că PPE a fost de acord nu să suspende Fidesz, ci să îi permită voluntar să nu mai participe la activitatea formaţiunii paneuropene până când o comisie independentă îşi va finaliza analiza asupra statului de drept în Ungaria.

De altfel, în textul de compromis adoptat miercuri, se arată că "preşedinţia PPE şi Fidesz au convenit de comun acord suspendarea Fidesz până la publicarea unui raport de către o comisie de evaluare (din cadrul formaţiunii - n.r.)". În textul de compromis nu este menţionată nicio durată a suspendării.

Cele 13 partide conservatoare din Europa au avut pe masă două opţiuni. Pe de o parte, şeful Comisiei Europene insista pentru o excludere a partidului lui Orban, i o premieră, pentru grupul popularilor europeni.

Creştin-democraţii germani au propus un compromis: suspendarea formaţiunii FIDESZ din grupul Popularilor până când partidul va recâştiga încrederea partenerilor. Nu de alta, dar pierderea euro-deputaţilor FIDESZ ar putea costa PPE poziţia de cel mai mare partid din Parlamentul European după alegerile din mai.

În plus, există temeri că o excludere l-ar împinge pe Viktor Orban în braţele lui Matteo Salvini, liderul extremei drepte italiene. Cei 261 de delegaţi se vor exprima prin vot secret miercuri seară, decizia având nevoie de o majoritate simplă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO