E.U. YES LA VOT. Banii UE ne-ar putea scăpa de gropile de gunoi. Proiectul gigant de lângă Cluj

×
Codul embed a fost copiat

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa colectării selective a deşeurilor şi avem zeci de gropi care nu respectă legislaţia în domeniu, iar pentru asta riscăm penalităţi uriaşe.

Pe de altă parte, Uniunea ne dă bani să facem depozite moderne, prietenoase cu mediul înconjurător şi ne învaţă cum să depozităm mai bine gunoiul. Campania E.U. YES LA VOT ajunge la un astfel de centru care se ridică lângă Cluj.

Şantierul e întârziat, fondurile există, depinde doar de autorităţi să îl termine. Sunt 32 de centre mari de colectare începute în ţară, deşi ar trebui să avem câte unul în fiecare judeţ.

Uniunea Europeană ne ameninţă cu infrigementul şi deja ne-a avertizat că îl va declanşa dacă nu vom reuşi să atingem ținta de reciclare a deșeurilor municipale, de 50%, pentru anul 2020. Aceeaşi Uniune ne învaţă de ani buni cum trebuie să selectăm şi să depozităm corect deşeurile, arătându-ne că avem zeci de gropi neconforme, care poluează şi că nu ne aliniem la standardele de mediu europene, din ce în ce mai exigente. Tot Uniunea ne dă bani să facem depozite moderne pentru colectarea deşeurilor, unde gunoiul să fie reciclat cu tehnologii din acest secol şi mizeria să nu mai ajungă în pânză freatică. Un astfel de proiect gigant se derulează în prezent, lângă Cluj.

Se numeşte Centrul de Management Integrat al Deşeurilor şi face parte din Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Denumirea pompoasă se datorează faptului că toate deşeurile din judeţul Cluj vor fi colectate şi adunate aici, în cadrul unui proiect gestionat de către Consiliul Judeţean. Vor fi înlocuite atât groapa de la Pata Rât, celebră pentru poluarea masivă în zonă, dar şi restul gropilor de la alte oraşele şi comune de pe raza judeţului. Şefa pe investiţii de la Consiliu explică...

Citește și
podgorie
E.U. YES LA VOT. Afacerile care au înflorit cu bani UE: ”Nu reușeam fără fonduri europene”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Mariana Raţiu, director Direcția Dezvoltare şi Investiţii CJ Cluj: ”Nu avem gropi conforme, suntem pe ultimul loc în loc în Europa la capitolul reciclare şi aproape tot gunoiul nostru, adică 5 milioane de tone pe an, ajunge la groapă. Reciclam în prezent cel mult 10%, deşi după aderare am primit bani pentru a construi un sistem de management integrat al deşeurilor în fiecare judeţ, care presupune colectare selectivă, staţii de sortare a gunoiului şi gropi ecologice. Doar în 32 de judeţe s-a început implementare şi până acum, în niciun judeţ sistemul nu funcţionează.”

Practic, arhicunoscutele gropi de gunoi cu care românii erau obişnuiţi sunt înlocuite cu un concept nou, modern, cu tehnologii de ultimă oră. Valentin Jucan coordonează mai multe proiecte cu fonduri europene la Consiliul Judeţean Cluj şi spune că grosul finanţării de aici sunt bani de la Uniune. Prin astfel de investiţii, dublate de legislaţie dură şi risc de amenzi uriaşe, Europa vine să ne educe practic în privinţa modului cum aruncam gunoiul din propria locuinţă şi până în momentul când ajunge să afecteze mediul înconjurător.

Valentin Jucan, preprezentant CJ Cluj: ”E dreptul clujenilor, în calitate de cetăţeni europeni, să beneficieze de un serviciu de calitate din partea autorităţii locale, e dreptul nostru, al tuturor romanilor, să ne fie protejat mediul incojurator. Lucrările la Cluj au început în 2011, dar ca orice treabă românească, s-au derulat foarte greoi. În 7 ani nu era gata nici pe jumătate, însă în ultimul an şantierul a evoluat mult şi în 12 luni s-au recuperat cel puţin 4 ani de stagnare. Iar Consiliul Judeţean trebuie să liciteze atât pentru operatori care să adune deşeurile, cât şi pentru operatorul care va administra marele centru de colectare, încă aflat în lucru.”

În total, întreg sistemul care include şi centrul va costa peste 70 de milioane de euro. Banii provin în mare parte din fonduri structurale şi de coeziune, care la nivel naţional reprezintă 60% din ce ne acorda nerambursabil Europa. Din cei peste 42 de miliarde de euro puşi la dispoziţie pentru coeziune, României, în 12 ani, am reuşit să absorbim în jur de 23 de miliarde, adică vreo 60 de procente. Peste 30 de milioane de euro s-au întors înapoi, deşi îi puteam folosi să dezvoltăm ţară.

România aloca 15 miliarde euro la bugetul UE și primește de la Uniunea Europeană 43 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Din ei, 31 de miliarde sunt fonduri structurale şi de coeziune, menite să transforme modul în care arata România, de la infrastruxtura de utilităţi şi până la servicii cum sunt cele de colectare a deşeurilor.

Sunt 8 regiuni de dezvoltare în România şi dintre ele, Regiunea Nord-Vest este campioana la absorbţia fondurilor, cu un grad de 90%. Judeţele Cluj şi Oradea au accesat cei mai mulţi bani europeni.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
E.U. YES LA VOT. Școala din România modernizată cu fonduri UE devenită etalon în Occident
E.U. YES LA VOT. Școala din România modernizată cu fonduri UE devenită etalon în Occident

Copiii s-au întors luni la cursuri, după două săptămâni de vacanță, însă multe școli i-au primit în aceleași condiții mizerabile, cu săli insalubre și toalete în curte.

E.U. YES LA VOT. Afacerile care au înflorit cu bani UE: ”Nu reușeam fără fonduri europene”
E.U. YES LA VOT. Afacerile care au înflorit cu bani UE: ”Nu reușeam fără fonduri europene”

România este pe locul 5 în Uniunea Europeană, ca suprafaţa cultivată cu viţă de vie şi acesta este unul dintre domeniile cu cea mai mare absorbţie a fondurilor europene de la noi.

E.U. YES LA VOT. Comuna modernizată cu bani UE, în care se trăiește mai bine ca la oraș
E.U. YES LA VOT. Comuna modernizată cu bani UE, în care se trăiește mai bine ca la oraș

Comunele româneşti pot renaşte cu ajutorul banilor europeni, dar nu contează doar investiţia în sine, care, desigur, aduce condiţii de viaţă mai bune, ci şi dezvoltarea care poate genera noi investiţii private şi locuri de muncă.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.