Incidente în ziua alegerilor. Vot întrerupt după ce au rămas fără buletine

×
Codul embed a fost copiat

Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Românii din toată lumea au votat la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

www.stirileprotv.ro vă țin la curent cu cele mai noi informații despre alegerile europarlamentare și referendum în timp real, prin LIVE UPDATE în această pagină, precum și pe Facebook și pe Twitter!

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Unde pot fi reclamate neregulile și incidentele electorale
-► Ce este interzis la alegeri
 

 Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE

ora 19:30: Procesul electoral în secţia nr. 110 din satul Crişan, localitate izolată din Delta Dunării, a fost întrerupt duminică seara, din cauza numărului insuficient de buletine de vot, a declarat pentru AGERPRES preşedinta Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecător Mădălina Şurculescu.

Citește și
coada luxemburg, alegeri europarlamentare
Referendum pentru justiție LIVE UPDATE. Prezența a depășit 41%
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

"Secţia din satul Crişan a rămas fără buletine de vot, după ce mai multe persoane au votat pe listele suplimentare, aşa încât s-aluat decizia redirecţionării a 500 de buletine de vot de la secţia nr. 41 din municipiul Tulcea", a precizat preşedinta BEJ.

Activitatea secţiei nr. 110 din Delta Dunării a fost suspendată în intervalul orar 18,20-18,50, potrivit sursei.

ora 19:25: Activitatea a fost suspendată 10 minute la o secţie de votare din municipiul Arad, din cauza fluxului mare de alegători în momentul în care a sosit urna mobilă, preşedintele secţiei luând decizia de a da prioritate formalităţilor de preluare a voturilor aduse de pe teren, inclusiv de la un spital din apropiere.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, Cosmin Branc, a declarat pentru AGERPRES că, la Secţia nr. 8 din municipiul Arad, preşedintele a decis suspendarea votului timp de zece minute, pentru efectuarea procedurilor la preluarea buletinelor din urna mobilă.

"La revenirea urnei mobile în secţia de votare, s-a decis suspendarea activităţii pentru validarea şi întocmirea documenelor, în condiţiile în care era un flux mare de alegători, doar pe lista suplimentară fiind înregistrare 150 de voturi. Votarea a fost reluată imediat ce personalul a finalizat aceste proceduri", a declarat judecătorul Cosmin Branc.

În faţa secţiei respective aşteptau zeci de persoane, însă nu au fost semnalate incidente pe perioada suspendării activităţii.

Până la ora difuzării acestei ştiri, la BEJ Arad au fost înregistrate patru sesizări, una vizând un viceprimar care ar fi dat indicaţii alegătorilor, într-o secţie de votare din localitatea Pâncota, cu privire la cum să voteze. Alte două sesizări au fost depuse de către persoane fizice nemulţumite că au aşteptat aproximativ 30 de minute pentru a fi găsiţi pe liste până să li se ofere buletinele de vot şi ştampilele.

O a patra sesizare a fost depusă de pacienţi de la Secţia Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, nemulţumiţi că nu li s-ar fi asigurat intimitate când au votat prin intermediul urnei mobile.

Cele patru sesizări urmează să fie discutate de către reprezentanţii BEJ Arad.

ora 18.32 Tot în Constanța, la o secţie din Mamaia, procesul de votare a fost oprit pentru o vreme după ce s-au epuizat buletinele. Situaţia a apărut după ce câteva sute de persoane - aflate acum pe litoral - au votat pe liste suplimentare.

"Buletinele de vot au fost 300 toate şi nici liste suplimentare nu mai sunt. Au fost o sută şi puţin”, a spus o tânără.

"Stau cam de jumătate de oră. Nu au liste suplimentare. Noi nu suntem de aici, am venit la banchet şi am venit la vot căci pentru noi contează votul şi au zis să aşteptăm să apară listele”, a spus o fată.

ora 17.20 Poliţiştii au demarat, duminică după-amiază, cercetări pentru furt, după ce o ştampilă de vot din secţia 131 din Baia de Fier a dispărut, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Miruna Prejbeanu.

Potrivit sursei citate, sesizarea a fost înaintată de Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

Ora 17:20: Primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, reclamă probleme în activitatea mai multor secţii de votare din oraş, el depunând o sesizare la Biroul Electoral Judeţean. Detalii, AICI.

Ora 17.10 O pană de curent a întrerupt, timp de aproximativ 30 de minute, procesul electoral la o secţie de votare din localitatea Ciulniţa, judeţul Ialomiţa.

Incidentul a avut loc la secţia 125 din localitatea Ciulniţa, din cauza unei avarii în reţeaua de electricitate. Alimentara cu energie electrică s-a reluat rapid, însă după aceea tabletele în care se introduc codurile numerice personale ale votanţilor, conform procedurii de votare, nu s-au mai conectat la internet.

"Am avut o secţie în care a fost întrerupt procesul de votare din cauza unei defecţiuni însă a fost remediată. Nu s-a votat mai puţin de 30 de minute, pentru că după ce a venit curentul tabletele nu se puteau conecta la internet. S-a rezolvat în scurt timp pana. Procesul electoral a fost înterupt mai puţin de 30 de minute", a declarat locţiitorul preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Ialomiţa, judecătorul Ciprian Purice, potrivit News.ro.

Ora 16.58 Preşedintele Secţiei de votare 172 Constanţa, amenajată în incinta Colegiului Tehnic Tomis Constanţa, a fost amendat cu 4.500 de lei pentru blocarea procesului electoral, informează preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa, Laura Opariuc Dan.

Conform sursei citate, Mădălina Licoi-Pop a fost amendată pentru că a refuzat să pună în aplicare decizia BEJ de a trimite urna mobilă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru cei 98 de pacienţi care şi-au manifestat dorinţa de a vota.

Surse din cadrul biroului electoral au precizat că Secţia 172 fusese desemnată de BEJ să asigure urna mobilă şi buletinele de vot pentru pacienţii internaţi în spital, dar că Mădălina Licoi-Pop a susţinut că nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru deplasare urnei la spital, invocând faptul că nu primise, anterior procesului electoral, lista cu solicitanţii internaţi.

Ora 16:14 Reacția PSD în ziua votului. Ce reclamații au în legătură cu operatorii de tablete. Detalii aici.

Ora 15.46  Un alegător din comuna brăileană Surdila Găiseanca a sesizat la 112 că a primit un buletin de vot deja ştampilat, iar în cauză s-a deschis dosar penal, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Belciugan.

"La secţia 237 din Surdila Găiseana, un alegător a sesizat faptul că, după ce a intrat în cabina de vot, a observat că unul dintre buletine avea deja ştampila aplicată. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare prin orice mijloace a dreptului de a alege sau de a fi ales, art. 385 din Codul Penal", a declarat Laura Belciugan.

Ora 14:55  Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila a deschis dosar penal pentru furt, după ce a fost sesizată dispariţia unei ştampile de vot dintr-o secţie din municipiul Brăila, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Belciugan, transmite Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Brăila, furtul s-a produs la Secţia de votare nr. 27 din municipiul Brăila, iar în cauză se continuă cercetările pentru identificarea autorului şi stabilirea modului în care s-a produs infracţiunea.

Ora 14.18  Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud face cercetări în legătură cu distribuirea pe pagina de socializare a Instituţiei Prefectului a unei postări făcute de preşedintele organizaţiei judeţene a unui partid politic, care conţinea şi îndemnul de a vota, la alegerile europarlamentare, acea formaţiune.

Postarea respectivă a fost ştearsă, în cursul zilei de sâmbătă, de către cei care administrează pagina prefecturii, iar instituţia a sesizat la rândul ei poliţia, cerând să fie identificată persoana care a făcut postarea.

Cazul a fost sesizat, duminică, Biroului Electoral Judeţean Bistriţa-Năsăud de către două partide, iar biroul, la rândul său, a dispus sesizarea poliţiştilor.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a remis, duminică, un comunicat de presă, prin care informează că s-au autosesizat şi că au cerut poliţiei să soluţioneze cauza conform competenţelor legale.

"În legătură cu distribuirea neautorizată pe pagina Instituţiei Prefectului a unei postări care nu aparţine acesteia, specificăm că IPBN s-a autosesizat şi a transmis către IPJ Bistriţa-Năsăud o sesizare pentru a se cerceta şi soluţiona această cauză, conform competenţelor legale în materie. Menţionăm că, de la deschiderea paginii de Facebook a instituţiei, în 2013, au fost autorizaţi mai mulţi administratori şi editori. La momentul efectuării respectivei distribuiri, în data de 25 mai 2019, în jurul orei 06:00, aveau drept de gestionare a paginii 8 persoane: 2 administratori şi 6 editori. Având în vedere că încă nu s-a putut stabili identitatea persoanei care a distribuit postarea, prefectul a dispus ştergerea întregii liste de administratori şi editori, în continuare postările urmând a fi făcute doar de către Cancelaria prefectului. Prefectul judeţului îşi exprimă regretul pentru această situaţie nedorită şi asigură că instituţia va respecta, ca şi până acum, prevederile privind legalitatea, imparţialitatea şi neutralitatea", se precizează în comunicatul prefecturii.

ora 14.00 MAI anunță că, în primele 6 ore de la deschiderea secţiilor de votare, au existat 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu procesul de votare. Au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu, majoritatea neconfirmate.

”O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

”MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale”, a mai explicat Dajbog.
Potrivit acesteia, efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.

În prezent, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 6 infracţiuni.

Fapte cercetate de poliţiştii din întreaga ţară:

- În judeţul Dolj, un cetăţean a semnalat la numărul unic de urgenţă 112, faptul că într-o cabină de vot ar fi intrat două persoane în acelaşi timp. Fapta sesizată nu a fost confirmată, iar persoana care a semnalat a fost amendată cu 200 de lei.

- În comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, o persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta sesizată nu se confirmă.

- Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

- În municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeaşi infracţiune se fac cercetări şi într-un caz similar din Braşov.

- În judeţele Dâmboviţa şi Vrancea, s-au întocmit două dosare penale pentru furt după ce alegătorii au plecat din secţiile de votare cu ştampilele cu menţiunea VOTAT. Ştampilele au fost recuperate. Tot în Vrancea, trei barmani au fost sancţionaţi pentru că au vândut băuturi alcoolice în zona secţiilor de votare.

- În municipiul Zalău, se fac cercetări după ce membrii biroului electoral al unei secţii de votare au plecat cu urna specială fără a fi însoţiţi de pază, aşa cum prevede legea.

- Primarul unei localităţi din Dolj a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice în faţa secţiei de votare.

- Preşedintele unei secţii de votare din Teleorman a sesizat faptul că ar fi fost ameninţat de un membru ale secţiei, însă fapta nu s-a confirmat.

- Procesul de vot în Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar pentru a verifica încă o dată dacă faţă de persoanele care şi-au exprimat intenţia de a vota, au fost emise sau nu hotărâri judecătoreşti definitive de interzicere a exercitării drepturilor electorale.

- În Tulcea, poliţiştii au efectuat cercetări cu privire la o sesizare din care reieşea că, la o secţie de votare, alegătorii sunt sfătuiţi cum să voteze. Fapta nu a fost confirmată. O sesizare similară a fost înregistrată şi în Brăila, dar în acest caz cercetările continuă.

- În Brăila şi în Bucureşti, se face cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ştampilate.

- Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota.

- In cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. În timpul audierii, tinerii au susţinut că a fost vorba de fapt de o glumă.

ora 13.18 Trei persoane cărora li s-a făcut rău în secţii de votare din municipiul Ploieşti, duminică, au fost preluate de ambulanţe şi transportate la spital.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova, primul incident a avut loc într-o secţie de votare din incinta Şcolii "Ion Creangă". Un bărbat în vârstă de 63 de ani, membru în biroul electoral al secţiei, a suferit crize convulsive şi o contuzie occipitală, fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Alţi doi bărbaţi, unul de 35 şi celălalt de 87 de ani, au leşinat în incinta secţiilor la care se prezentaseră pentru a vota, ambii pacienţi fiind duşi la spital pentru îngrijiri medicale.

ora 12.25 Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Iaşi au primit duminică o sesizare conform căreia la secţia de votare nr. 53 din municipiul reşedinţă preşedintele secţiei de votare a aplicat ştampila de control a secţiei pe prima pagină în loc de ultima pagină a buletinului de vot pentru referendum, aşa cum este în instrucţiuni.

Purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi, Marta Dunca, a declarat că deşi în urne există buletine de vot pe care ştampila de control a secţiei de votare a fost pusă greşit, acestea nu vor fi anulate. Conform sursei citate, au fost anulate doar buletinele pregătite pentru vot şi nefolosite.

ora 11:40 Procesul de vot este suspendat în comuna Jilava, judeţul Ilfov, unde există suspiciunea că ar fi votat mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Jilava care nu ar fi avut acest drept, transmite news.ro.

ora 11.25 Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Galaţi a fost înlocuit, duminică dimineaţă, după ce i s-a făcut rău, informează reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi, potrivit Agerpres. Este vorba despre preşedintele secţiei de votare nr. 320 din comuna gălăţeană Griviţa. Bărbatului i s-a făcut rău, iar care colegii din secţia de votare au informat BEJ Galaţi.

Procesul de vot din secţie nu a fost întrerupt, atribuţiile fiind preluate, temporar, de locţiitorul acestuia, după care, conform legii, prin tragerea la sorţi de către reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, a fost numit un alt preşedinte al secţiei de votare.  

ora 11.18 Preşedintele secţiei de votare nr. 61 din oraşul Beclean a fost înlocuit, duminică dimineaţa, printr-o decizie a Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud, fiind acuzat că, în zilele premergătoare alegerilor europarlamentare, ar fi trimis pe telefonul mobil mesaje cu îndemnuri la vot pentru un anumit partid politic.

Preşedintele BEJ Bistriţa-Năsăud, Liliana Tertiş, a declarat că s-a dispus înlocuirea atât a preşedintelui secţiei de votare nr. 61 Beclean, cât şi a unui locţiitor de la o secţie de votare din comuna Mărişelu, acesta din urmă invocând probleme medicale.

ora 8:40 O femeie din Bihor, care era locţiitor al preşedintelui unei secţii de votare, a fost implicată într-un accident rutier şi a ajuns la spital. 

”Am fost sunaţi ca să ni se spună că o doamnă a făcut accident cu maşina în drum spre secţia de votare şi pentru că a dat cu capul de volan n-a mai mers să preia activitatea, pentru că s-a dus la spital”, a declarat judecătoarea Florina Crişan, preşedinte al BEJ Bihor, potrivit ebihoreanul.ro.

Activitatea în secţia de votare nu a fost afectată, femeia fiind înlocuită.

ora 7:30 Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud a avut de rezolvat duminică dimineaţa, odată cu deschiderea secţiilor de votare, problema a doi membri din aceste secţii, unul neprezentându-se, iar al doilea fiind acuzat că ar fi făcut campanie electorală pentru un anumit partid.

Potrivit datelor comunicate AGERPRES de către preşedintele BEJ Bistriţa-Năsăud, Liliana Tertiş, în cazul unui preşedinte de secţie din oraşul Beclean a fost depusă o sesizare, cum că acesta ar fi făcut campanie electorală pentru o anumită formaţiune politică, urmând să fie analizată cererea de înlocuire a acestuia.

De asemenea, la o secţie de votare din comuna Mărişelu, locţiitorul preşedintelui nu s-a prezentat la secţie duminică dimineaţa, invocând probleme medicale, motiv pentru care se va dispune înlocuirea de urgenţă a acestuia.

ora 7:00 Zeci de gospodării din satul Torba, județul Mureș, au fost inundate de o viitură puternică. Iar apa a intrat și într-o secție de votare. Autoritățile spun însă că situația este sub control, iar oamenii vor putea merge astăzi acolo să voteze.

Colonel Cristian Buhaianu, adjunct şef ISU Mureş: "Ajunşi la faţa locului am constatat că au fost afectate 35 de gospodării având pivniţe inundate şi căminul cultural, unde va funcţiona  secţia de vot 447. Personalul de la secţia de votare era la locul secţiei şi atunci s-a produs viitura. Nivelul apei a fost de 4 - 5 cm şi la exterior, în jur de 50 cm."

Nagy Zsigmond , subprefect Mureş: "Apele s-au restras. S-a curăţat, se aerisește, să nu se afecteze procesul electoral."

 Unde pot fi sesizate incidentele și neregulile electorale

 

Numărul de telefon unic de urgențe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale.

De asemenea, organizațiile civice Expert Forum și Funky Citizens au organizat un centru de informare și asistență electorală. Astfel, sunt puse la dispoziția tuturor celor interesați numerele de telefon Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul funcționează pe 25 mai între orele 16 și 20 și pe 26 mai între 6 și 22.

Platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului.

 Ce este interzis la alegeri
 

Alegerile vin şi cu reguli stricte. Legea prevede amenzi şi ani de închisoare pentru cei care votează de mai multe ori. Este interzis, de exemplu, să vă fotografiaţi votul, pentru că opţiunea trebuie să rămână secretă.

Pe 26 mai, alegătorii primesc trei buletine - unul pentru Parlamentul European şi două cu întrebările referendumului iniţiat de Klaus Iohannis.

Regula este ca în fiecare secţie să nu intre mai mulţi alegători decât numărul cabinelor, de aceea să nu vă surprindă dacă membrii biroului vă vor cere să aşteptaţi în cazul în care este aglomerat.

Alegerile pentru Parlamentul european sunt monitorizate electronic. Actul de identitate va fi scanat şi sistemul ar trebui să îi depisteze imediat pe cei care vor să voteze fără să fi împlinit 18 ani, au drepturile electorale suspendate sau nu sunt arondaţi secţiei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Alegeri europarlamentare 2019 LIVE UPDATE. Prezență de 49.02%. Județele fruntașe și codașe
Alegeri europarlamentare 2019 LIVE UPDATE. Prezență de 49.02%. Județele fruntașe și codașe

Alegeri europarlamentare 2019. Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare s-au închis, duminică, la ora 21:00. 

Referendum pentru justiție LIVE UPDATE. Prezența a depășit 41%
Referendum pentru justiție LIVE UPDATE. Prezența a depășit 41%

Referendum pentru Justiție. Cele 18.730 de secţii de votare organizate la nivel naţional pentru referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis s-au închis, duminică, la ora 21:00.

Alegeri europarlamentare și referendum. Numărul total de alegători așteptați la vot este de 18.968.840 de persoane
Alegeri europarlamentare și referendum. Numărul total de alegători așteptați la vot este de 18.968.840 de persoane

Numărul total de alegători înscrişi în Registrul Electoral este de 18.987.675 de persoane, din care 18.835 au drepturile de vot radiate la data 26.05.2019, în urma interzicerii exercitării dreptului de a alege sau punerii sub interdicţie.

Alegeri europarlamentare 2019. Rezultatele definitive vor fi cunoscute după câteva zile
Alegeri europarlamentare 2019. Rezultatele definitive vor fi cunoscute după câteva zile

Votul în cadrul alegerilor europene a început în unele ţări, dar va trebui aşteptat până duminică seara târziu pentru a avea primele rezultate oficiale din fiecare stat membru al UE, potrivit unei prezentări a AFP.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.