Începe Campionatul European de fotbal. Germania - Scoţia, primul meci al competiţiei

×
Codul embed a fost copiat

Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, debutează vineri, cu partida dintre selecţionata ţării gazdă şi Scoţia, la Munchen, de la ora 22:00, în Grupa A.    

Primul meci de la EURO 2024 poate fi văzut vineri, de la ora 22:00, pe PRO TV și VOYO. 

EURO 2024 reuneşte 24 de echipe în şase grupe a câte patru formaţii, între care şi România, care va juca în Grupa E, alături de Belgia, Ucraina şi Slovacia.

România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.

Pentru România este a şasea participare la Campionatul European, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.

Citește și
palestina
Franța ajută Autoritatea Palestiniană cu opt milioane de euro. Pe ce se duc banii: e „prioritate absolută”
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

România va fi reprezentată la EURO 2024 şi de o brigadă de arbitri, formată din Istvan Kovacs (arbitru de centru), Vasile Marinescu, Ovidiu Artene (arbitri asistenţi) şi Cătălin Popa (arbitru VAR).

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, întâlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei.

În caz de egalitate între cel puţin două echipe din aceaşi grupă, ele vor fi departajate - în ordine - conform numărului de puncte, golaveraj şi numărul de goluri înscrise în confruntările directe.

Aşa cum s-a întâmplat de la reluarea fotbalului după întreruperea din cauza pandemiei de Covid-19, cinci înlocuiri sunt admise de fiecare meci, iar o şasea fiind posibilă în caz de prelungiri la meciurile cu eliminare directă.

UEFA a permis, totodată, selecţionerilor să convoace 26 de jucători în loc de 23, toţi putând figura pe fiecare foaie de meci.

La capitolul premii, UEFA prevede să distribuie 331 de milioane de euro celor 24 de participante, la fel ca pentru ediţia din 2020, începând de la 9,25 milioane de euro pentru prezenţa în grupe până la 28,25 milioane de euro pentru câştigătoarea trofeului, dacă obţine victorii şi în cele trei meciuri din grupă.

Pe lângă suma de 9,25 milioane de euro pentru participare, victoria în faza grupelor este răsplătită cu un milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Calificarea în optimi aduce un bonus de 1,5 milioane de euro, iar pasul către sferturi de finală încă 2,5 milioane de euro. Semifinalistele vor primi încă patru milioane de euro. Echipa învinsă în finală încasează cinci milioane de euro, iar campioana va primi opt milioane de euro.

Spania este singura echipă care şi-a păstrat titlul (2008 şi 2012). RFG, victorioasă în 1972, a eşuat în această misiune în 1976, fiind învinsă în finală de Cehoslovacia (2-2, 5-3 la loviturile de departajare). Italia lui Gianluigi Donnarumma, campioana din 2021, va încerca să devină a doua naţiune care îşi păstrează coroana continentală.

Portughezul Cristiano Ronaldo este cel mai bun marcator din istoria Campionatului European, cu 14 goluri marcate începând din 2004, în faţa celor 9 ale lui Platini. Dintre cei mai buni marcatori încă activi, doar francezul Antoine Griezmann (6 goluri), belgianul Romelu Lukaku şi polonezul Robert Lewandowski (5 goluri fiecare) se pot apropia, alături de englezul Harry Kane (4 goluri).

Un alt record pentru Cristiano Ronaldo: cu 25 de meciuri, starul lusitan este jucătorul care a disputate cele mai multe meciuri la EURO, înaintea compatrioţilor săi Joao Moutinho şi Pepe (19), a germanului Bastian Schweinsteiger (18) şi a italienilor Leonardo Bonucci (18), Gianluigi Buffon (17) şi Giorgio Chiellini (17). Ronaldo va putea duce şi mai departe acest record, la turneul din Germania.

De asemenea, CR7 va doborî un alt record, devenind în această vară primul jucător care a participat la şase ediţii ale Campionatului European, devansându-l pe portarul spaniol Iker Casillas (5), fostul său coleg de la Real Madrid.

Deciziile luate de VAR (sistemul video de arbitraj) vor fi explicate în timp real şi mai clar, atât fanilor pe stadioane, cât şi telespectatorilor din faţa televizoarelor, a anunţat Uniunea europeană de fotbal (UEFA).

Echipa gazdă, Germania, nu a reuşit să treacă de faza grupelor la ultimele sale trei turnee finale, dar speră că reînvie spiritul Cupei Mondiale din 2006, pe care a găzduit-o, de asemenea, când echipa pregătită de Jurgen Klinsmann a răsturnat toate calculele şi a ajuns în semifinale.

Nationalmannschaft vizează un al patrulea titlu continental (după cele din 1972, 1980 şi 1996), ceea ce ar reprezenta un record.

Germania şi Scoţia s-au înfruntat de 17 ori, Germania având 8 victorii, Scoţia 4, în timp ce 5 partide s-au încheiat nedecis (golaveraj 26-23). Germania a câştigat ultimele trei confruntări directe, ultimul succes al scoţienilor datând de acum 25 de ani. La ultimul lor duel, Germania se impunea pe Hampden Park din Glasgow cu 3-2, în preliminariile EURO 2016 (7 septembrie 2015), prin golurile lui Thomas Muller (18, 34) şi Ilka Gundogan (54).

Cele două echipe s-au mai întâlnit o dată la un EURO, în 1992, la Norrkoeping, Germania câştigând cu 2-0, graţie reuşitelor lui Karl-Heinz Riedle (29) şi Stefan Effenberg (47).

Scoţia, care se află la al patrulea său turneu final al EURO, are doar două victorii în nouă partide, cea mai recentă contra Elveţiei (1-0), în 1996.

Din Grupa A mai fac parte echipele Ungariei şi Elveţiei.

Echipele probabile:

Germania: Neuer - Kimmich, Tah, Rudiger, Mittelstaedt - Andrich, Kroos - Musiala, Gundogan (căpitan), Wirtz - Havertz. Selecţioner: Julian Nagelsmann.
Scoţia: Gunn - Porteous, Hendry, Tierney - Ralston, A. Robertson (căpitan) - McGinn, McTominay, McGregor, Christie - Che Adams. Selecţioner: Steve Clark.

Meciul va fi arbitrat de francezul Clement Turpin.
 

Articol recomandat de sport.ro
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Citește și...
Ploaie de goluri în primul meci de la EURO 2024, Germania - Scoția. S-a marcat și un autogol | FOTO & VIDEO
Ploaie de goluri în primul meci de la EURO 2024, Germania - Scoția. S-a marcat și un autogol | FOTO & VIDEO

Demonstrație de forță a Germaniei în primul meci de la EURO 2024. Echipa gazdă a învins, vineri, la Munchen, reprezentativa Scoției, scor 5-1.

Franța ajută Autoritatea Palestiniană cu opt milioane de euro. Pe ce se duc banii: e „prioritate absolută”
Franța ajută Autoritatea Palestiniană cu opt milioane de euro. Pe ce se duc banii: e „prioritate absolută”

Franța acordă un ajutor de opt milioane de euro Autorității Palestiniene care contrlează parțial Cisiordania, în timp ce Fășia Gaza este sub conducerea Hamas. Banii se duc pe plata salariilor funcționarilor.

Descoperire de peste 100.000 de euro în Giurgiu. Ce au găsit polițiștii într-un autocamion în urma unui control
Descoperire de peste 100.000 de euro în Giurgiu. Ce au găsit polițiștii într-un autocamion în urma unui control

Polițiștii de frontieră români și bulgari au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autocamion, peste 1.600 de articole de parfumerie, purtând însemnele unor branduri de lux şi care prezentau suspiciuni de contrafacere.

Recomandări
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a transmis, sâmbătă, un mesaj preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, afirmând că liderul liberal ar trebui "să cântărească bine" ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară şi "să vină să susţină proiectul USR".

 

Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO
Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi atenţionează Austria în legătură cu o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele EPPO.

"Dragonul" e gata de luptă. Radu Drăgușin, mesaj categoric înaintea meciului cu Olanda: "O să dăm totul pe teren"

Radu Drăgușin, 22 de ani, cel mai bine cotat fotbalist român al momentului, e pregătit pentru următorul meci de la EURO 2024, cel cu Olanda, din optimile de finală ale competiției.