Finlanda - Rusia, 0-1 la EURO 2020. Rușii mai speră la o calificare în optimi
Naţionala de fotbal a Rusiei a învins echipa Finlandei cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri, la Sankt Petersburg, în Grupa B a turneului final EURO 2020 şi rămâne în cursa pentru optimile de finală.
Unicul gol al partidei a fost reuşit de Aleksei Miranciuk (45+2).
Rusia, învinsă în meciul de debut la scor de forfait de Belgia (0-3), avea o serie de şase partide fără victorie (două egaluri, patru eşecuri) la turneele finale EURO.
Finlanda, debutantă la un turneu final major, venea după o victorie neaşteptată în faţa Danemarcei (1-0), înregistrată însă în condiţii speciale, după stopul cardiac al danezului Christian Eriksen. O victorie ar fi calificat Finlanda în optimi la prima sa participare la un EURO.
Oaspeţii au început în forţă partida de la Sankt Petersburg şi au marcat după trei minute, prin Joel Pohjanpalo, însă reuşita a fost anulată de VAR.
Rusia a răsuflat uşurată că i-a trecut glonţul pe la ureche şi a preluat controlul jocului, ratând la scurt timp o ocazie foarte mare, prin Ozdoev (10), care a tras peste poartă de la circa 8 metri.
Finlanda a avut o oportunitate notabilă prin Pohjanpalo (20), blocat de tânărul fundaş Diveev.
Jocul, departe de a fi spectaculos, a fost dominat de ruşi, însă acestora le-a lipsit claritatea, mai ales în preajma careului advers, cursivitatea jocului fiind şi ea afectată de numeroase întreruperi. În min. 37 s-a produs un astfel de moment la un duel înyre Uronen şi Karavaev, rusul lovindu-se de bară şi într-o răsucire l-a lovit cu gheata în frunte pe finlandez.
Nordicii, lipsiți de inspirație
La unul din ultimele atacuri ale primei reprize (45+2), Miranciuk, jucătorul echipei italiene Atalanta, a combinat cu Dziuba în careul advers şi, profitând de pasivitatea apărătorilor finlandezi, a şutat cu efect la colţul lung, marcând primul său gol pentru echipa naţională din noiembrie 2019. Gazdele au avut timp pentru un atac şi Hradecky a reţinut mingea trimisă cu capul de Dziuba (45+5) de la circa 11 metri.
În debutul reprizei secunde, Pukki a fost în prima plan în două rânduri, dar Diveev l-a blocat in extremis la 16 metri (49), iar apoi şutul său din marginea careului a fost reţinut de Safonov (53).
Jocul mai bun al Rusiei a fost concretizat în mai multe ocazii bune la poarta lui Hradecky. Golovin (52) a şutat razant cu bara, din marginea careului, Jemaletdinov (66) a trimis la colţul lung, dar balonul a ocolit de puţin poarta, Kuziaev (72) a tras plasat de la 16 metri, dar Hradecky a respins de la colţ, Zobnin (87) a şutat din careu, dar pe lângă ţintă, Jemaletdinov a şutat peste poartă de la 12 metri (90+3).
Nordicii au presat mai mult în ultima parte a meciului, în căutarea egalării, dar au fost lipsiţi de inspiraţie, nereuşind să construiască faze periculoase. Singura acţiune care merită notă de trecere a fost lovitura de cap a lui Arajuuri (89), de la 6 metri, peste poartă.
Rusia are meci decisiv cu Danemarca
La acest meci, al patrulea oficial a fost românul Istvan Kovacs, iar arbitru de rezervă, Vasile Florin Marinescu.
Joi, Belgia va juca împotriva Danemarcei, la Copenhaga, iar în ultima etapă a grupei, pe 21 iunie, Finlanda va evolua la Sankt Petersburg contra Belgiei, iar Rusia va da replica Danemarcei, la Copenhaga.
Selecţionerul Markku Kanerva a făcut o singură modificare în echipa de start a Finlandei pentru meciul cu Rusia, de miercuri, de la Sankt Petersburg, din Grupa B a turneului final EURO 2020, faţă de partida sa de debut, cu Danemarca (1-0).
Kanerva a renunţat la căpitanul Sparv, în locul său titularizându-l pe Schueller. De asemenea, a schimbat sistemul de joc, de la 4-4-2, la 3-2-3-2.
Stanislav Cercesov a făcut două modificări în primul ''unsprezece'' al Rusiei după 0-3 cu Belgia, titularizându-i pe portarul Matvei Safonov şi pe fundaşul Igor Diveev, în locul lui Anton Şunin, respectiv Andrei Semenov.
Vedeți aici tot ce s-a întâmplat până în prezent la meciurile de la EURO 2020.
Echipele de start pentru meciul de la Sankt Petersburg, la care al patrulea oficial va fi românul Istvan Kovacs, iar arbitru de rezervă, Vasile Florin Marinescu:
Finlanda: 1. Lukas Hradecky - 4. Joona Toivio, 2. Paulus Arajuuri (căpitan), 3. Daniel O'Shaughnessy - 11. Rasmus Schueller, 6. Glen Kamara - 22. Jukka Raitala, 8. Robin Lod, 18. Jere Uronen - 10. Teemu Pukki, 20. Joel Pohjanpalo. Selecţioner: Markku Kanerva.
Rezerve: 12. Jesse Joronen, 23. Anssi Jaakkola - 5. Leo Vaisanen, 9. Fredrik Jensen, 13. Pyry Soiri, 14. Tim Sparv, 17. Nikolai Alho, 19. Joni Kauko, 21. Lassi Lappalainen, 24. Onni Valakari, 25. Robert Ivanov, 26. Marcus Forss.
Rusia: 16. Matvei Safonov - 2. Mario Fernandes, 3. Igor Diveev, 14. Gheorghi Djikia, 23. Daler Kuziaev - 11. Roman Zobnin, 8. Dmitri Barinov, 7. Magomed Ozdoev - 15. Aleksei Miranciuk, 22. Artem Dziuba (căpitan), 17. Aleksandr Golovin. Selecţioner: Stanislav Cercesov.
Rezerve: 1. Anton Şunin, 12. Iuri Diupin - 4. Viaceslav Karavaev, 5. Andrei Semenov, 6. Denis Cerîşev, 9. Aleksandr Sobolev, 10. Anton Zabolotnîi, 19. Rifat Jemaletdinov, 21. Daniil Fomin, 24. Roman Evgheniev, 25. Denis Makarov, 26. Maksim Muhin.
Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenţi: Hessel Steegstra, Jan de Vries (toţi din Olanda); al patrulea oficial: Istvan Kovacs; arbitru de rezervă: Vasile Florin Marinescu (România)
Arbitru video: Pol van Boekel (Olanda); arbitri asistenţi video: Kevin Blom (Olanda), Benjamin Pages, Jerome Brisard (ambii din Franţa)
Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Pascal Garibian (Franţa)