”Eroii FAST”, campanie de informare privind simptomele AVC. Tibi, eroul care salvează vieți dacă sună la 112 ”la timp”
ȘtirileProTV.ro sprijină campania ”Eroii FAST - Împreună salvăm lumea câte un bunic erou pe rând”, un proiect desfășurat în peste 20 de țări, derulat în România cu sprijinul ALIA - Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral.
"Eroii FAST" reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte în care ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral - este implicată.
De ce se numesc ”FAST”?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Campania Eroii FAST pentru şcoli a fost elaborată de Departamentul pentru educaţie şi politici sociale al Universităţii Macedonia, iar FAST este un acronim format din literele care definesc - în limba engleză - cele mai importante aspecte ale unui AVC (accident vascular cerebral):
-► F vine de la ”face”, care înseamnă ”față”
-► A vine de la ”arm”, care înseamnă braț
-► S vine de la ”speech”, care înseamnă ”vorbire”, ”discurs”
-► T vine de la ”time”, care înseamnă ”timp”.
În episoadele trecute i-am prezentat pe primii eroi, adică ”Fred fățosul”, respectiv primul semn al unui AVC (”fața căzută”), ”Bruno braț de fier”, adică simptomul de accident vascular cerebral care se manifestă printr-un braț lipsit de putere, după ce a avut loc AVC-ul, precum și pe ”Clara cântăreața”, adică semnul care ne arată că a avut loc un AVC atunci când vorbirea a fost afectată.
Al 4-lea erou al acestei campanii este ”Tibi la timp”, adică rapiditatea cu care trebuie să acționăm după ce recunoaștem semnele producerii unui accident vascular cerebral.
Timpul este cel care poate decide soarta unei persoane care tocmai a fost victima unui AVC. Cu cât ajunge mai repede într-o unitate medicală, cu atât mai mult pot fi combătute efectele grave ale accidentului vascular cerebral.
”Tibi era lent și întârzia peste tot. De când a devenit Erou FAST, viteza fulgerului este superputerea lui. Poate traversa sute de kilometri într-o clipită. Își folosește superputerea pentru a da o mână de ajutor unuia dintre eroii lui când este nevoie și pentru a se distra cu bunicul Fred.” - este mesajul destinat copiilor, care trebuie să înțeleagă faptul că dacă sună repede la numărul de urgență 112 și anunță că cineva din familie a suferit un AVC, atunci sunt șanse mari ca acesta să fie salvat.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză care provoacă decesul, cea de-a treia cauză care provoacă dizabilitate și una dintre principalele cauze pentru care copiii își pierd bunicii. Trista realitate este că majoritatea pacienților nu primesc tratament, deoarece aceștia ajung la spital prea târziu.
Însă oamenii pot supraviețui dacă primesc îngrijire acută rapidă și eficientă.
Prin urmare, este extrem de important să ne continuăm creșterea gradului de conștientizare a principalelor simptome de accident vascular cerebral și să le oferim oamenilor încrederea și claritatea de a solicita îngrijire de urgență imediată.
Înscrie-ți gratuit copilul pe ro-ro.fastheroes.com pentru a învăța despre conștientizarea accidentului vascular cerebral!
Campania ”Eroii FAST” se axează pe legătura unică dintre copii și bunicii lor, întrucât media de vârstă a pacienților cu AVC este de aproximativ 70 ani.
Un accident vascular cerebral este ca un infarct, singura diferență fiind aceea că acesta este localizat în creier. Un AVC poate fi cauzat de un blocaj într-una dintre artere, fiind denumit și AVC ischemic, sau ca urmare a sângerării în creier, fiind denumit și AVC hemoragic. Ambele tipuri de AVC duc în cele din urmă la pierderea bruscă a funcțiilor neurologice din cauza morții celulelor cerebrale dintr-o anumită regiune, ca urmare a întreruperii aprovizionării cu sânge a acelei părți a creierului.
În cazul AVC-urilor ischemice, această întrerupere este cauzată de un cheag, iar în cazul AVC-urilor hemoragice, aceasta este cauzată în principal de umflarea creierului ca urmare a unei sângerări în craniul închis.
Reprezentanți ai mediului privat se implică în campanie alături de Pro TV
În campania ”Eroii FAST - Împreună salvăm lumea câte un bunic erou pe rând”, alături de Știrile Pro TV au început să se implice și reprezentanți ai mediului privat, care doresc să susțină financiar acest proiect important prin care se pot salva vieți.
Primii care au anunțat că vor să contribuie la acest program sunt cei de la Laboratoarele Dermatologice Avène, un brand care este implicat deja în alte inițiative de responsabilitate socială.
Iată câteva detalii despre Laboratoarele Dermatologice Avène:
”În 1990, în sudul Franței, se pun bazele Laboratoarelor Dermatologice Avène, cu scopul unic de a crea formule şi a dezvolta tehnici inovatoare pentru calmarea celor mai sensibile tipuri de piele. Brandul Eau Thermale Avène are la baza Apa Termală Avène, cu o moștenire biologică și minerală unică, a cărei acțiune calmantă și anti-iritanta a fost demonstrată în peste 150 de studii științifice.
Acest brand este dedicat îngrijirii pielii sensibile și conține, pe lângă produse de uz zilnic, game ce adresează diverse patologii și condiții ale pielii pentru nou născuți, copii și adulți. Legitimitatea Apei termale Avène începe la Centrul de Hidroterapie. Inaugurat în 1990 şi extins în 2004, acesta oferă o arhitectură elegantă în deplină armonie cu cadrul natural al izvorului Sainte-Odile.
O echipă tânără şi dedicată întâmpină 2.600 de pacienţi în fiecare an şi le oferă terapii zilnice eficiente (acestea se desfăşoară sub control dermatologic şi includ terapii de bază comune tuturor patologiilor şi terapii suplimentare prescrise individual) atât pentru adulţi cât şi copii.
De asemenea, brandul este implicat în inițiative de responsabilitate socială precum Skin Protect, Ocean Respect și Skin Cancer Foundation.”
Sursa: Pro TV
Etichete: avc, campanie, sanatate, accident cardio-vascular,
Dată publicare:
07-06-2023 10:44