Vezi aici clasamentul tarilor din UE cu cei mai multi someri
La sfarsitul anului trecut, rata media a somajului in Uniunea Europeana era de 9,5%, maximul inregistrat de la inceputul anului 2000.
Tarile cu cei mai multi someri au fost, in 2009, Letonia si Spania, in timp ce Olanda si Austria au inregistrat cele mai mici rate ale somajului.
Desi anul trecut numarul romanilor care au ramas fara un loc de munca s-a dublat fata de 2008, Romania se claseaza printre tarile cu cele mai mici rate ale somajului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Privind din interior, la noi in tara, somajul a ajuns la maximul ultimilor 6 ani. 700.000 de oameni au ramas fara slujba. Pana acum, cei mai multi someri au venit din mediul privat. Este vorba despre IMM-uri, firme, fabrici, combinate siderurgice, dezvoltatori imobiliari sau constructori. In schimb, de la stat, anul trecut n-a plecat aproape nimeni acasa.
Urmeaza insa sa fie disponibilizati 7.000 de angajati din agentiile de stat si inca 15.000 din educatie. Alti 3.000 de bugetari care lucreaza in asistenta sociala sunt pe cale sa isi piarda painea.
Problema este ca, potrivit oamenilor de afaceri si sindicatelor, nimeni nu-i ajuta sa-si gaseasca noi locuri de munca.
Patronii firmelor aflate in dificultate au facut disponibilizari si in luna decembrie, adica exact in prag de Craciun. Este si cazul catorva zeci de muncitori de la o uzina metalugica din orasul Aiud.