Somajul a ajuns la maximul ultimilor 6 ani. 700.000 de oameni, fara slujba


Ultimul update: Duminica 30 Septembrie 2012 08:52
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Rau e ca nu s-au incheiat disponibilizarile, iar autoritatile estimeaza ca rata somajului va urca pana la 8,5%, inca din primele luni.

 

Pana acum, cei mai multi someri au venit din mediul privat. Este vorba despre IMM-uri, firme, fabrici, combinate siderurgice, dezvoltatori imobiliari sau constructori. In schimb, de la stat, anul trecut n-a plecat aproape nimeni acasa.

Urmeaza insa sa fie disponibilizati 7.000 de angajati din agentiile de stat si inca 15.000 din educatie. Alti 3.000 de bugetari care lucreaza in asistenta sociala sunt pe cale sa isi piarda painea.

Problema este ca, potrivit oamenilor de afaceri si sindicatelor, nimeni nu-i ajuta sa-si gaseasca noi locuri de munca.

Patronii firmelor aflate in dificultate au facut disponibilizari si in luna decembrie, adica exact in prag de Craciun. Este si cazul catorva zeci de muncitori de la o uzina metalugica din orasul Aiud.

Altii au inceput anul 2010 cu o mare frica in suflet. Asteapta de la o zi la alta sa li se spuna sa isi impacheteze lucrurile.

Pana acum au dus greul si la munca, si la dat afara romanii care au lucrat la particular. Dintr-odata se va intoarce roata, iar de la stat risca sa isi piarda serviciul 100.000 de oameni.

Patronii sunt la randul lor nemultumiti.

Specialistii FMI estimeaza ca somajul va atinge un varf de 10% in primavara.

Afla in ce domenii se fac angajari in acest an
Vesti din ce in ce mai proaste: 80.000 de bugetari, pusi pe liber in 2010
Ce joburi se cauta in strainatate in 2010?
VIDEO PROTVPLUS.RO