UE investeste milioane in agricultura bio romaneasca
Agricultura bio, atat de apreciata in Occident, poate fi curand o nisa cu potential si in Romania. Numarul producatorilor care cresc animale si fac hrana ecologica a crescut de 40 de ori fata de acum 10 ani.
Alti aproape 2.000 de romani sunt hotarati sa riste. 3,98 de milioane de euro vin gratis de la Uniunea Europeana pentru agricultorii romanii care indraznesc sa treaca de la agricultura traditionala, la cea ecologica.
Ca sa-i prindem din urma pe spanioli, italieni si francezi, ar trebui sa triplam productia pana in 2013. Avem cu ce - spun cei de la Bruxelles. In Romania sunt 14 milioane de hectare de pasuni si teren agricol pe care putem produce hrana fara ingrasaminte chimice de sinteza.
Strainii care au gustat o data n-au mai renuntat la rosiile, dulceata de trandafiri si mustarul de casa de la Mosna. Elvetienii vin sa isi ia si cate 10 kilograme de miere de albine.
Specialistii de la Bruxelles au decis sa le dea romanilor un avant de 3.500 de euro pe exploatatie agricola care produce eco.
Sotii Schuster din Sibiu si alti 15 producatori din zona si-au extins suprafata cultivata de 20 de ori in ultimii ani.
Pentru ca nimic nu e mecanizat, productia bio este cu 30 sau 50% mai mica. Iar un kilogram de telemea de vaca ajunge sa coste in magazin 18 lei, iar unul de capra 26 de lei.
Si in Maramures, sapte producatori i-au anuntat pe cei de la inspectia pentru certificarea produselor ecologice ca vor bani de la Uniunea Europeana.
Fermierii care vor bani europeni trebuie sa anunte ca vor subventii pana la sfarsitul lunii august.