Tranzacţiile imobiliare mari au urcat la 815 milioane euro

Ultima actualizare: 02-10-2012 23:52
Tranzacţiile imobiliare mari au urcat la 815 milioane euro

Tranzacţiile majore pe piaţa imobiliară locală au înregistrat o revenire în trimestrul al doilea al anului, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield.

Vânzarea unor proiecte importante din Capitală, precum Iris Shopping Center sau ansamblul rezidenţial Upground, a dus valoarea cumulată a tranzacţiilor imobiliare mari la 696 milioane de euro în trimestrul al doilea, cu 18,6% în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007 şi de aproape 6 ori mai mult decât în primul trimestru al lui 2008 (119 milioane de euro).

Astfel, suma totală înregistrată în România în semestrul I (S1) s-a ridicat la 815 milioane de euro, plasând piaţa locală pe locul al doilea în regiune, după Polonia, arată datele Cushman & Wakefield. În tranzacţii mari sunt incluse achiziţiile de centre comerciale, clădiri de birouri, blocuri de locuinţe sau proiecte imobiliare încă nefinalizate.

Al doilea trimestru al anului a adus un record pe piaţa imobiliară din România, preluarea Iris Shopping Center din Titan de către compania de investitii DEGI reprezentând cea mai mare tranzacţie cu un centru comercial din Bucureşti. DEGI, o fostă divizie a Allianz, care aparţine în prezent grupului scoţian Aberdeen, a plătit 147 milioane de euro dezvoltatorului imobiliar Avrig 35 pentru centrul comercial Iris, tranzacţia fiind anunţată oficial în luna iunie a acestui an.

În prima jumătate a acestui an a fost consemnată o singură tranzacţie imobiliară semnificativă în afara Capitalei, aceasta fiind achiziţia reţelei de centre comerciale Winmarkt de către italienii de la IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) pentru 182,5 milioane euro. Lipsa unor tranzacţii importante în afara Bucureştiului în acest an poate fi pusă şi pe seama reducerii volumului de investiţii al fondului austriac Immoeast, care a fost anul trecut implicat în şase dintre cele nouă tranzacţii cu centre comerciale semnate.

Pe piaţa din regiune, Ungaria a înregistrat tranzacţii imobiliare majore de doar 15 milioane de euro în trimestrul al doilea, la semestru valoarea cumulată fiind de 135 milioane euro, iar în Bulgaria de 746 milioane euro, potrivit studiului citat. Analiştii companiei Cushman & Wakefield precizează însă că, deşi Polonia a depăşit România ca valoare a tranzacţiilor din primele şase luni, pe piaţa poloneză s-a înregistrat o scădere a acestei valori cu aproape 78% în al doilea trimestru faţă de perioada similară din 2007.

În Europa, valoarea tranzacţiilor imobiliare a ajuns în trimestrul al doilea al anului la 25,6 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel înregistrat din 2003. Scăderi importante au consemnat atât pieţele mari, precum Marea Britanie (- 60%), Germania (- 55%) sau Franţa (- 51%), cât şi pieţe mai mici, cum ar fi Grecia, Irlanda, Austria sau Luxemburg.

Potrivit Ziarului Financiar, Cushman & Wakefield prognozează că preţurile proprietăţilor generatoare de venituri vor rămâne în continuare la un nivel mai scăzut comparativ cu anul trecut, iar investitorii vor fi interesaţi în special de parteneriate cu dezvoltatorii care au nevoie de infuzii de capital.

În ceea ce priveşte randamentele investiţiilor în imobiliare, în prezent în România acestea se situează între 6,25%-6,5% pentru spaţiile de birouri din categoria „prime” (clasa A) şi între 7-7,5% pentru restul categoriilor. În cazul proiectelor de retail, randamentele în Bucureşti sunt de 6,25% - 6,5%, iar în afara Capitalei de 7,25-7,5%, potrivit aceleiaşi surse.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO