Romanii cu credite, prinsi intre dobanzi uriase si refinantari


Ultimul update: Miercuri 02 Mai 2012 03:17
Data publicarii: Miercuri 22 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Pe de-o parte, unele banci majoreaza substantial dobanzile, pe de alta vin cu oferte de refinantare a imprumuturilor. Atentie, nu sunt neaparat mai avantajoase ca niste creditele in derulare.

Daca ati aflat deja asta sau daca va simtiti inselati, puteti apela la inspectorii de la Protectia Consumatorilor, chiar daca am semnat un contract in care banca isi "rezerva dreptul de a modifica dobanzile, comisionale si taxele bancare pe parcursul derularii creditului."

Avem un roman care chiar a intentat un astfel de proces in judetul Buzau. Iar instanta i-a dat castig de cauza deoarece banca i-a majorat abuziv dobanda la credit.

O alta solutie pentru a scapa de datoriile mari pe care le aveti la banci ar fi refinantarea creditelor. Insa calculele brokerilor de credite arata ca de multe ori ratele sunt mai mari la creditele refinantate decat la cele in curs. La mijloc sunt si dobanzile practicate, dar si de taxele plus comisioanele percepute de banci in cazul refinantarii.

De exemplu comisioanele de rambursare anticipata ajung si pana la 5% din valoarea creditului. Iar o adresa de refinantare, fara de care nu puteti sa va mutati creditul de la o banca la alta poate ajunge si pana la 150 de euro. Chiar daca suna tentant sa faceti o refinantare, adica sa stingeti un imprumut luand bani de la o alta banca sau chiar de la cea la care sunteti deja client, documentati-va inainte.

De exemplu, pentru un credit cu ipoteca in valoare de 100.000 de franci elvetieni luat in august anul trecut, rata lunara este in prezent de aproximativ 521 de euro. Dupa refinantarea creditului in euro, la alta banca rata ar creste la 640 de euro pe luna. Asta dupa ce clientul este pus sa achite un comision de rambursare anticipata, unul de acordare si o adresa de refinantare.

Povestea se repeta si daca vrem sa refinantam un credit din euro in lei. Pentru un imprumut de nevoi personale in valoare de 10.500 de euro, luat in august 2007, rata lunara este acum de 160 de euro , iar dupa refinantarea in lei rata ar ajunge la 266 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO